Dujićeve Šume platile su 2,6 milijuna € za žireve čovjeku kojeg država tuži da je varao

Damir Špehar/Pixsell, društvene mreže
Zijada Pezerovića iz slavonskog Rajeva Sela zovu kralj žira. Njegova tvrtka Euro-Žir Dani ima ugovor s Hrvatskim šumama koji mu za tri tjedna skupljanja donese 2,6 milijuna eura. No država ga optužuje za utaju
Vidi originalni članak

Država te optuži da si je prevario za milijunski porez. Tvrtka ti ode u stečaj i ugasiš je bez podmirenja duga državi većeg od milijun tadašnjih kuna. A onda s drugom firmom od strateške državne tvrtke dobiješ milijunski posao. I u manje od tri tjedna trajanja ugovora zaradiš 2,6 milijuna eura. Hrvatski je to san Zijada Pezerovića iz slavonskog Rajeva Sela koji je ove godine kralj skupljanja žira, piše Ivan Pandžić za 24sata. 

Ove godine su Hrvatske šume odlučile otkupiti rekordne količine jer urod prijašnjih godina nije bio dobar. Hrvatske šume, čiji je predsjednik Nediljko Dujić, dobro poznat iz afere "Nakaze", pozvale su i pojedince da se prijave za skupljanje žira, a uz njih tisuću, taj posao je dobila samo jedna tvrtka - Euro-Žir Dani Zijada Pezerovića. Pezerović je i predsjednik Vijeća bošnjačke manjine u Vukovarsko srijemskoj županiji, ali i vijećnik u općini Drenovci kojoj pripada Rajevo selo. Iako je izabran na listi koju je predvodio HDZ, nije u toj stranci, pišu 24sata. 

Prije dvije godine, policija je podnijela kaznenu prijavu protiv njega i tvrtke. Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru nam je potvrdilo da su protiv Pezerovića i još dvije osobe te jedne tvrtke podigli optužnicu i tereti ih za niz kaznenih dijela, utaje poreza, krivotvorenje isprava, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Još jedan sudionik je sve priznao pa su se s njim nagodili. Policija je i detaljno opisala za što ih tereti. Ukratko, Pezerović i kompanjon su imali pomagače koji su preko svojih tvrtki izdavali račune. Pezerovićeva i prijateljeva tvrtka su ih plaćali iako su znali da su oni fiktivni, objavila je policija bez imena. Pomagači su podigli oko 10 milijuna kuna koji su dobili za fiktivne račune i vratili ih Pezeroviću i prijatelju i tako oštetili tvrtke. Ali tu nije kraj. 

FAMILIJA IZ IĆEVA Dujići, jedna od 200 obitelji kako ih je zamislio Tuđman i najguglanija riječ 'Nakaze'

- Osumnjičenici primljene krivotvorene račune proknjižili u svojim tvrtkama te naložili plaćanje neisporučene robe, nakon čega su nezakonitim vođenjem trgovačkih i poslovnih knjiga u svojim tvrtkama priskrbili povrat PDV-a, na temelju čega su ostvarili iznos od preko dva milijuna kuna i time oštetili državni proračun Republike Hrvatske - zaključuje policija.

Na osnovu njihove prijave, optužnica je tek ove godine potvrđena, odgovorili su nam iz Županijskog odvjetništva. Kako je policija digle prijave, Pezerovićeva tvrtka odlazi u stečaj jer država od nje pokušava naplatiti tadašnjih 1,1 milijun kuna. No, prema dokumentima iz stečaja, to nije uspjela. Stečaj je proveden po brzom postupku jer njegova tvrtka Euro-žir nije imala imovine iz koje bi se naplatio dug. Samim tim je i izgubila licencu za skupljanje plodova, odnosno žira.

Ali Pezerović ima i drugu tvrtku sličnog imena na adresi svoje kuće - Euro-žir Dani. I tu dolazimo do ove jeseni i unosnog posla.

Cijelu priču o kralju žira pročitajte OVDJE.

Posjeti Express