General i pop zvijezda odbili uništiti ruske oklopnjake: Na Kosovu bi izbio 3. svjetski rat

Chris Harris/News Syndication/PIXSELL
Sir Mike Jackson je tijekom vojne operacije na Kosovu odbio izvršiti zapovijed nadređenog šefa NATO snaga i sukobiti se s Rusima na aerodromu u Prištini 1999. godine. Podržao ga je James Blunt, tada britanski satnik.
Vidi originalni članak

Britanski general Sir Mike Jackson koji je spriječio izbijanje Trećeg svjetskog rata jer je tijekom vojne operacije na Kosovu odbio izvršiti zapovijed nadređenog šefa NATO snaga, preminuo je u dobi od 80 godina. Jackson je bio i načelnik Glavnog stožera, a vrhunac njegove karijere bilo je zapovijedanje britanskim snagama tijekom invazije na Irak 2003. godine.

Tijekom angažmana na Kosovu 1999. godine, u sukobu sa srpskom vojskom Slobodana Miloševića, donio je ključnu odluku koja je spriječila  otvoreni oružani sukob NATO-a i Rusije. Ignorirao je zapovijed svog američkog nadređenog o presretanju ruskih kopnenih snaga iz sastava UN-a u Bosni koje su ušle na Kosovo bez dogovora s NATO-om. Potez za koji se vjeruje da je spasio tisuće života.

"Neću započeti Treći svjetski rat zbog tebe", navodno je rekao Sir Mike – kojeg su nazivali i "Princem tame" – svom američkom nadređenom, generalu Wesleyju Clarku.

Incident koji je gotovo gurnuo svijet na rub sukoba dogodio se 12. lipnja 1999. godine. Kolona od oko 30 ruskih oklopnih vozila, s oko 200 vojnika, iznenadno je zauzela aerodrom u Prištini pred sami kraj rata i nakon potpisanog sporazuma o povlačenju srpske vojske s Kosova. Rusi, koji su igrali ključnu ulogu kod tadašnjeg predsjednika SRJ  Slobodana Miloševića da okonča sukob, očekivali su da će nadzirati vlastiti sektor na Kosovu, neovisno od NATO-a. Međutim, kada se to nije dogodilo, Rusi su se osjećali izigranima. Zbog toga je kontingent od 200 vojnika dobio naredbu da iz svoje baze u Bosni krene i zauzme aerodrom. Američki general Wesley Clark, vrhovni zapovjednik NATO-a, odmah je zatražio da 500 britanskih i francuskih padobranaca bude spremno za zauzimanje aerodroma.

"Neću započeti Treći svjetski rat zbog tebe"

- Pozvao sam glavnog tajnika NATO-a Javiera Solanu i objasnio mu kakva je situacija - ispričao je general Clark u intervjuu za BBC. - Diskutirali smo o rizicima i što bi se moglo dogoditi ako Rusi prvi stignu na aerodrom. Solana mi je rekao: 'Naravno, moraš stići na aerodrom’..." Odgovorio sam: 'Smatrate li da imam ovlasti za to?' 'Naravno, imate ovlasti - zaključio je tadašnji glavni tajnik NATO-a

Međutim, tu je akciju je blokirao general Jackson u strahu od otvorenog sukob između Rusije i NATO-a i eskalacije do razine Trećeg svjetskog rata. Tijekom žustre rasprave, odlučni britanski general rekao je svom američkom nadređenom: 'Neću započeti Treći svjetski rat zbog tebe.'

Govoreći o toj odluci nakon rata, britanski je general objasnio: " Mogućnost sukoba s ruskim kontingentom mi se činilo vjerojatno pogrešnim načinom da otvorimo odnose s Rusima…"

General Clark je planirao rasporediti britanske tenkove i oklopna vozila na pistu aerodroma kako bi spriječili slijetanje ruskih transportnih aviona. Premda je američki visoki časnik smatrao da je to ‘primjeren tijek djelovanja’ veto je stavilo britansko zapovjedništvo.

Poznata pop-zvijezda James Blunt bio je satnik pod zapovjedništvom generala Jacksona na Kosovu. Podržao je odluku svog zapovjednika. U jednom intervjuu 2010. godine, pjevač mega hita "You're Beautiful", otkrio je da je dobio izravnu zapovijed da savlada oko 200 Rusa koji su bili na aerodromu.

- Bio sam izvršni časnik moje jedinice.  Neposredno iza mene bila je Padobranske pukovnija. Očigledno su bili spremni za borbu. Izravna naredba od generala Wesleyja Clarka bila je da nadjačamo vojsku na prištinskom aerodromu. Korišteni su termini koje su nam zvučali neobično. Riječi poput 'uništiti' čule su se u eteru- kazao je Blunt. Kasnije je otkrio da bi svejedno odbio slijediti zapovijed Wesleya Clarka, čak i pod prijetnjom vojnog suda.

- Postoje stvari koje radiš za koje znaš da su ispravne, i one za koje osjećaš da su apsolutno pogrešne, i mislim da je moralno važno ustati protiv toga. Taj osjećaj moralne prosudbe usađuje nam se kao vojnicima u britanskoj vojsci - dodao je Blunt.
 

Posjeti Express