HDZ-ov prijatelj zaziva NDH i talijansku Dalmaciju

Duško Marušić/Pixsell
Jedan od najbližih suradnika osuđenog Silvija Berlusconija ima dugu povijest kontroverznih stavova
Vidi originalni članak

Šef Europskog parlamenta Antonio Tajani, na ceremoniji Dana sjećanja u Basovizzu, govor je završio riječima: "Odajemo počast palim žrtvama, žrtvama mržnje prema Talijanima. Ubijenim od onih koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu, ubijenima jer nisu htjeli spustiti našu trobojnicu" i dodao kako “ne smijemo dopustiti da se u Venezueli, u kojoj živi puno Talijana, ponovi komunistička diktatura kao Titova”.

"Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine", zaključio je Tajani.

U svom službenom životopisu Tajani spominje kako je godinu dana proveo kao časnik talijanskih zračnih snaga, jedno vrijeme je boravio u Libanonu, Sovjetskom Savezu te Somaliji. Šest godina proveo je na funkciji šefa rimske redakcije dnevnih novina Il Giornale. 

Propali posao Sad je jasno da nam Ameri nisu tako dobri prijatelji

Životopis na službenim stranicama Europskog parlamenta preskače činjenicu da je u mladosti bio član Fronte Monarchico Giovanile, mladih monarhista, koji su tražili povratak protjeranih plemića Savojske dinastije. Ovdje je važno napomenuti da je monarhija ukinuta na referendumu 1946. godine u znak zahvale talijanskog naroda što su omogućili Mussoliniju vlast i davali legitimitet talijanskom hegemonizmu na Jadranu. Kralj Vittorio Emanuele III predvodio je Italiju tijekom dva svjetska rata, ali i tijekom čitavog uspona i pada Mussolinijevog fašizma. 

Talijanski ustav branio je kući Savoj boravak i djelovanje u državi sve do 2002. godine kada je na vlasti bio Silvio Berlusconi i njegova stranka Forza Italia. A upravo tu stranku osnovao je, s ostalima, i Tajani. Čak je jedno kraće vrijeme sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća obnašao dužnost glasnogovornika premijeru Berlusconiju.

1994. godine izabran je u u Europski parlament što je bio samo početak karijere na razini EU do danas, iako je u nekoliko navrata pokušavao ući u talijansku politiku, ali je stalno gubio na izborima. 

Na europskoj političkoj sceni su mu pak cvjetale ruže jer je u dvije Europske komisije obnašao dužnosti povjerenika pod Jose Manuelom Barrosom. Dvije godine bio je povjerenik za promet, da bi od 2010. do 2014. godine bio odgovoran za industriju i poduzetništvo. 

Rimac Kninska kraljica: Živi dokaz da se HDZ ne odriče svojih

Antonio Tajani je 2016. bio rado viđen gost na HDZ-ovim predizbornim skupovima. Kako se i sam HDZ pohvalio na vlastitoj internetskoj stranici i službenom twitter profilu Andreja Plenkovića, Tajani je sudjelovao na njihovim predizbornim skupovima. Evo što su objavili nakon što je Tajani izabran za šefa EU parlamenta:

"Dosadašnji potpredsjednik Europskog parlamenta (EP) Antonio Tajani iz Europske pučke stanke (EPP) - najjače političke grupacije u EU, koja okuplja narodnjačko-demokršćanske stranke desnog centra - od jučer je novi predsjednik EP-a nakon pobjede u četvrtom, odlučujućem krugu glasovanja s potporom 351 eurozastupnika, dok je njegov socijaldemokratski konkurent Gianni Pittela osvojio 282 glasa.

Kao što se sjećate, Antonio Tajani - tadašnji potpredsjednik EP-a - 6. rujna 2016. bio je u Puli i Rijeci kako bi osobno i u ime najjače političke grupacije u EU (EPP) podržao predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića na parlamentarnim izborima. Sudjelovao je i na našim predizbornim skupovima", stoji na stranicama HDZ-a.

Suludi plan HDZ-a Nakon 1000 godina Lijepe naše, uvodimo Erdoganov sustav

Tajanijev ispad komentirao je SDP-ov zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula.

"Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promijeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti", rekao je Tonino Picula.

"Oštro osuđujem izjavu gospodina Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija kojeg je ranije i sam često kritizirao radi populizma", napisala je Biljana Borzan.

Slučaj je komentirao i Ivan Jakovčić.

"Sramotno za predsjednika EP-a. Moje povjerenje više nema", kratko je komentirao na Twitteru.

"U subotu sam govorio o želji nekih da promijene slovensku povijest. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je povijesni revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmjeren na uništenje slovenske nacije", komentirao je slovenski premijer Marjan Šarec na Twitteru.

Posjeti Express