Top News
2296 prikaza

HDZ-ov prijatelj zaziva NDH i talijansku Dalmaciju

Antonio Tajani i Andrej Plenković
Duško Marušić/Pixsell
Jedan od najbližih suradnika osuđenog Silvija Berlusconija ima dugu povijest kontroverznih stavova

Šef Europskog parlamenta Antonio Tajani, na ceremoniji Dana sjećanja u Basovizzu, govor je završio riječima: "Odajemo počast palim žrtvama, žrtvama mržnje prema Talijanima. Ubijenim od onih koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu, ubijenima jer nisu htjeli spustiti našu trobojnicu" i dodao kako “ne smijemo dopustiti da se u Venezueli, u kojoj živi puno Talijana, ponovi komunistička diktatura kao Titova”.

"Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine", zaključio je Tajani.

U svom službenom životopisu Tajani spominje kako je godinu dana proveo kao časnik talijanskih zračnih snaga, jedno vrijeme je boravio u Libanonu, Sovjetskom Savezu te Somaliji. Šest godina proveo je na funkciji šefa rimske redakcije dnevnih novina Il Giornale. 

Šundov i izraelska delegacija Propali posao Top News Sad je jasno da nam Ameri nisu tako dobri prijatelji

Životopis na službenim stranicama Europskog parlamenta preskače činjenicu da je u mladosti bio član Fronte Monarchico Giovanile, mladih monarhista, koji su tražili povratak protjeranih plemića Savojske dinastije. Ovdje je važno napomenuti da je monarhija ukinuta na referendumu 1946. godine u znak zahvale talijanskog naroda što su omogućili Mussoliniju vlast i davali legitimitet talijanskom hegemonizmu na Jadranu. Kralj Vittorio Emanuele III predvodio je Italiju tijekom dva svjetska rata, ali i tijekom čitavog uspona i pada Mussolinijevog fašizma. 

Talijanski ustav branio je kući Savoj boravak i djelovanje u državi sve do 2002. godine kada je na vlasti bio Silvio Berlusconi i njegova stranka Forza Italia. A upravo tu stranku osnovao je, s ostalima, i Tajani. Čak je jedno kraće vrijeme sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća obnašao dužnost glasnogovornika premijeru Berlusconiju.

1994. godine izabran je u u Europski parlament što je bio samo početak karijere na razini EU do danas, iako je u nekoliko navrata pokušavao ući u talijansku politiku, ali je stalno gubio na izborima. 

Na europskoj političkoj sceni su mu pak cvjetale ruže jer je u dvije Europske komisije obnašao dužnosti povjerenika pod Jose Manuelom Barrosom. Dvije godine bio je povjerenik za promet, da bi od 2010. do 2014. godine bio odgovoran za industriju i poduzetništvo. 

Josipa Rimac, Milijan Brkić Rimac Top News Kninska kraljica: Živi dokaz da se HDZ ne odriče svojih

Antonio Tajani je 2016. bio rado viđen gost na HDZ-ovim predizbornim skupovima. Kako se i sam HDZ pohvalio na vlastitoj internetskoj stranici i službenom twitter profilu Andreja Plenkovića, Tajani je sudjelovao na njihovim predizbornim skupovima. Evo što su objavili nakon što je Tajani izabran za šefa EU parlamenta:

"Dosadašnji potpredsjednik Europskog parlamenta (EP) Antonio Tajani iz Europske pučke stanke (EPP) - najjače političke grupacije u EU, koja okuplja narodnjačko-demokršćanske stranke desnog centra - od jučer je novi predsjednik EP-a nakon pobjede u četvrtom, odlučujućem krugu glasovanja s potporom 351 eurozastupnika, dok je njegov socijaldemokratski konkurent Gianni Pittela osvojio 282 glasa.

Kao što se sjećate, Antonio Tajani - tadašnji potpredsjednik EP-a - 6. rujna 2016. bio je u Puli i Rijeci kako bi osobno i u ime najjače političke grupacije u EU (EPP) podržao predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića na parlamentarnim izborima. Sudjelovao je i na našim predizbornim skupovima", stoji na stranicama HDZ-a.

Recep Tayy za posjeta Hrvatskoj u travnju 2016. Suludi plan HDZ-a Top News Nakon 1000 godina Lijepe naše, uvodimo Erdoganov sustav

Tajanijev ispad komentirao je SDP-ov zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula.

"Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promijeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti", rekao je Tonino Picula.

"Oštro osuđujem izjavu gospodina Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija kojeg je ranije i sam često kritizirao radi populizma", napisala je Biljana Borzan.

Slučaj je komentirao i Ivan Jakovčić.

"Sramotno za predsjednika EP-a. Moje povjerenje više nema", kratko je komentirao na Twitteru.

"U subotu sam govorio o želji nekih da promijene slovensku povijest. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je povijesni revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmjeren na uništenje slovenske nacije", komentirao je slovenski premijer Marjan Šarec na Twitteru.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 09:17 12.Veljača 2019.

    Ova fašistička nakaza bi trebala dobiti doživotnu zabranu dolaska u Hrvatsku. Ali njegovi pajde kradezenjare su već veleizdajnički mađaroni pa se to sigurno neće dogoditi.

  • zagreb01 20:30 11.Veljača 2019.

    To je samo prepucavanje.Talijani se uvjek sjecaju Dalmacije i Istre kad imaju ekonomsku krizu.Odjedamput postaju domoljubi.