HNS ustaje iz pepela? - biraju novo vodstvo

Jurica Galoić/PIXSELL
Ivan Vrdoljak će ih "savjetovati", a "izdajnika" Posavca navodno nitko ne želi niti vidjeti
Vidi originalni članak

Ivan Vrdoljak se definitivno neće kandidirati za predsjednika HNS-a, potvrdila nam je za Express njemu bliska osoba. No nakon nekoliko mjeseci ipak će se vratiti u politiku, i to kroz mjesto predsjednika Središnjeg odbora HNS-a. Time će, kaže nam jedan njegov bliski suradnik, ostati pomagati stranci, ali će se moći i posvetiti privatnom biznisu koji je počeo razvijati tijekom ljeta. Ovu odluku je već podijelio s nekim stranačkim suradnicima koji su mu predlagali da se vrati na vrh stranke, no to je odbio.

Široj vrhuški stranke Vrdoljak će to reći u Tuhelju, u kojemu će se vodećih 30-ak HNS-ovaca ovaj vikend povući kako bi raspravili o izborima, kandidatima i smjeru u kojemu misle voditi stranku. Na tom team buildingu trebala bi se iznjedriti imena za određene stranačke funkcije, kao i datum unutarstranačkih izbora, ali i ideje o potpunom vizualnom i programskom rebrendingu stranke. U razgovoru s nekoliko vodećih HNS-ovaca iz cijele Hrvatske, za budućeg predsjednika HNS-a ističu se dva imena - Predrag Štromar i Matija Posavec.

No neki su nam rekli kako bi i Vrdoljak mogao imati svoje prijedloge. Jedan bi mogao biti i mladi načelnik općine Pirovac Ivan Gulam, za kojeg je u kampanji Vrdoljak rekao da je bolji od njega, ali i Dragan Kovačević, predsjednik uprave Janafa. "Teško da bi Kovačević mogao kao naš jedini član na čelu nekog državnog poduzeća, i to uspješnog, otići na čelo stranke, a i Gulam je možda još premlad", komentirao nam je jedan HNS-ovac, član predsjedništva. No svi su protiv Posavca kao kandidata za ijednu poziciju.

"Izdao je stranku kad je bilo teško, pobjegao u svoje selo te sad da ga nagradimo mjestom lidera i da onda sutra, kad opet bude teško, pobjegne? Novi među nama neće se za njega truditi te smo to rekli i Ferenčaku i Vrdoljaku", govori jedan od članova predsjedništva koji kao izbor izdvaja Predraga Štromara.

No i on i drugi svjesni su da Štromar nije kapacitet za lidera, da je pod stalnim stresom i da stranci treba neko drugo rješenje. Mnogi iz sadašnjeg vodstva stranke očekuju i jasno definiranje stranačke politike u budućnosti, kao i odluku na koje ljude će se stranka osloniti. "Posebno se očekuje stav da se na nacionalnoj razini neće bespogovorno pristajati na sve moguće i nemoguće prijedloge koje šalje HDZ te da se nastavi politika da nacionalno vodstvo HNS-a ne smije tjerati lokalne organizacije u koalicije s HDZ-om", kaže nam sugovornik.

Posjeti Express