I dalje gubimo borbu protiv korupcije lokalnih šerifa

Marko Prpić/PIXSELL
KOMENTAR IVANA PANDŽIĆA I posljednji primjeri optužnica pokazuju da se korumpiranim glavešinama isplati igrati lutriju na naš račun jer su dobici veći od potencijalnog rizika zatvora
Vidi originalni članak

Prošlo je osam godina otkako je već pomalo i zaboravljeni šef Uskoka Dinko Cvitan javno rekao da je korupcija na lokalnoj razini opasnija nego što izgleda i da se izuzetno teško otkriva. Osim što se radi o manjim iznosima, u malim sredinama često vlada i zavjet šutnje, rijetki su nezavisni mediji koji bi provodili kontrolu javnosti, revizija rijetko navraća, Uskok je daleko... Od ove Cvitanove izjave bilo je nekoliko važnih uhićenja, ali i dalje stižu dokazi da korupcija nije pod kontrolom.

 

U rijetkim medijskim člancima analizira se koliko je zaposlenih preko veze u rodbinskim odnosima, u malom slavonskom Čemincu je čelnik uhićen jer je namještao i cijeloj rodbini poslove, a sad su se i europski istražitelji spustili u lokalnu upravu. Da nije optužnica za zlouporabu EU novca, šira javnost bi teško saznala kako su se dogovarali poslovi za gradnju reciklažnog dvorišta u Novoj Gradišci ili pročistača u Velikoj Gorici.

Izvješća državne revizije o nekim malim općinama koje su posjetili pokazuju nevjerojatne nepravilnosti koje otvaraju sumnju na korupciju i pogodovanja. Ali se vjerojatno neće dogoditi ništa. Lokalni šerifi i dalje na naš račun igraju lutriju na kojoj su koruptivni dobici veći od rizika zatvora.

Posjeti Express