Top News
2695 prikaza

I dalje gubimo borbu protiv korupcije lokalnih šerifa

Marko Prpić/PIXSELL
KOMENTAR IVANA PANDŽIĆA I posljednji primjeri optužnica pokazuju da se korumpiranim glavešinama isplati igrati lutriju na naš račun jer su dobici veći od potencijalnog rizika zatvora

Prošlo je osam godina otkako je već pomalo i zaboravljeni šef Uskoka Dinko Cvitan javno rekao da je korupcija na lokalnoj razini opasnija nego što izgleda i da se izuzetno teško otkriva. Osim što se radi o manjim iznosima, u malim sredinama često vlada i zavjet šutnje, rijetki su nezavisni mediji koji bi provodili kontrolu javnosti, revizija rijetko navraća, Uskok je daleko... Od ove Cvitanove izjave bilo je nekoliko važnih uhićenja, ali i dalje stižu dokazi da korupcija nije pod kontrolom.

 

U rijetkim medijskim člancima analizira se koliko je zaposlenih preko veze u rodbinskim odnosima, u malom slavonskom Čemincu je čelnik uhićen jer je namještao i cijeloj rodbini poslove, a sad su se i europski istražitelji spustili u lokalnu upravu. Da nije optužnica za zlouporabu EU novca, šira javnost bi teško saznala kako su se dogovarali poslovi za gradnju reciklažnog dvorišta u Novoj Gradišci ili pročistača u Velikoj Gorici.

Izvješća državne revizije o nekim malim općinama koje su posjetili pokazuju nevjerojatne nepravilnosti koje otvaraju sumnju na korupciju i pogodovanja. Ali se vjerojatno neće dogoditi ništa. Lokalni šerifi i dalje na naš račun igraju lutriju na kojoj su koruptivni dobici veći od rizika zatvora.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 22:31 31.Svibanj 2022.

    Tko moze protiv njih.ukinuti sve opcine.