Islamski krvnik: Ženu je našao preko interneta

REUTERS
Više puta do sada su se pojavile informacije da je vođa Islamske države ubijen, a ovaj put vijest o njegovoj smrti javljaju Rusi
Vidi originalni članak

Rusko ministarstvo obrane istražuje je li u jednom od njihovih zračnih napada u Siriji ubijen lider Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi, javlja BBC. Rusi misle kako su al-Baghdadi i još 330 njegovih boraca ubijeni u napadu 28. svibnja. 

Taj je napad, javlja BBC, za metu imao sastanak vojnog vijeća Islamske države u Raqqi, gradu koji se smatra neslužbenim glavnim gradom Islamske države na sjeveru Sirije.

Jeziva praksa ISIL vadi organe iz ranjenih boraca i prodaje ih u inozemstvu

Ovo nije prvi put da mediji i saveznici javljaju da je al-Baghdadi ubijen. Zadnji put je to bilo negdje u ovo vrijeme prošle godine, a tada se mislilo da je također ubijen u Raqqi, ali u napadu američkih zračnih snaga.

Prije dvije godine al-Baghdadi je teško ranjen u napadu ruskih bombardera i tjednima je bio u životnoj opasnosti i tada je bio najbliži smrti. Navodno su ga njegovi ljudi čak morali potajno prošvercati u neku tursku kliniku kako bi ga tamo pokrpali.

Vođa najvećeg svjetskog terorističkog pokreta rođen je 1971. u Samari u Iraku kao Ibrahim Awwad Ibrahim Ali Muhammad al-Badri al-Samarrai. Kao dijete i kao mladića oni koji su ga poznavali opisuju ga da je bio krajnje sramežljiv i povučen. 

Sve do 2004. njegov život bio je nevažna egistencija u siromašnoj bagdadskoj četvrti Tobchi na periferiji grada. Potekao je iz obitelji salafista, krajnje fundamentalističke verzije sunitskog islama. Prije rata je studirao islamsko pravo na Islamskom sveučilištu u Bagdadu i doktorirao, što mu je pomoglo u usponu kroz malu militantnu organizaciju koju je okupio još 2003., odmah nakon američke okupacije Iraka i rušenja Sadama Huseina. 

Američka vojska ga je uhitila 2004. i zatvorila ga u zatvor Bucca na jugu Iraka, gdje je upoznao mnoštvo ba’atističkih, dakle režimskih časnika koje je kasnije regrutirao u ISIL. SAD je Bagdadija pustio na slobodu nakon samo 10 mjeseci, jer mu nisu našli dokaze. Ali, zato je Abu Bakr prošao odličnu školu u zatvoru, krajnje se radikalizirao i uspostavio odlične veze s al-Kaidom. 

O ogranizaciji je iscrpno pisao i govorio novinar istraživač Andrew Hosken

Već 2006. priključio se sa svojom skupinom al-Kaidinom zapovjedniku Abu Musabu al-Zarqawiju. Kratko nakon toga Zarqawi je ubijen. A samo nekoliko dana i njegov zamjenik. Sljedeći u nizu na čelu iračke al-Kaide preživio je čak četiri godine. A onda je organizaciju preuzeo Abu Bakr. Dodao si je nadimak al-Bagdadi, a organizacija je postala "Islamska država Iraka". I dalje je to bila izrazito gerilska teroristička organizacija, koja se apsolutno oslanjala na Osamu bin Ladena. Čak i nakon što je buknuo rat u Siriji. 

Napadi vozilima "Ako nemate bombu, zakoljite ih ili zgazite"

Međutim, 2012. Abu Bakr je svoj utjecaj proširio i na Siriju. Dvije godine poslije odjednom je imao i novca i oružja i vozila, najvjerojatnije iz Saudijske Arabije i Katara, da bi njegov ISIL u 2014. naglo zavladao ogromnim prostranstvima Iraka i Sirije. Navodno je imao tri supruge, jednu Sirijku i dvije Iračanke. 

Reuters je svojevremeno objavio neslužbenu informaciju da je 2015. oženio tinejdžerku iz Njemačke. Suprugu Sujidah al-Dulaimi upoznao je preko interneta. Ona je uhićena 2014. godine sa kćerkom, ali je godinu dana kasnije puštena u razmjeni zarobljenika u Libanonu, na opće nezadovoljstvo međunarodne zajednice.

U vođenju organizacije bio je jednako brutalan kao što su njegove trupe brutalne u pokoljima civila i zarobljenika u ratu. Karizmu je uvelike izgradio na svojoj misterioznosti, što je posebno privlačilo mlade, neobrazovane, nerijetko i delinkvente. Čak i na Zapadu.

al-Baghdadi se naime vrlo rijetko pojavljivao u javnosti, a i kada bi se pojavio bilo bi to pod strogo kontroliranim uvjetima. Neko se vrijeme čak i svojim vojnicima obraćao tako što bi stavljao maramu oko lica ili masku, zbog čega su ga zvali 'nevidljivi šeik'. Njegova tajnovitost je zapravo opravdana i al-Baghdadi za to ima dobre razloge. Naime, njegovi prethodnici su ubijeni upravo zato jer nisu htjeli djelovati povučeno.

Posjeti Express