Top News
6849 prikaza

Islamski krvnik: Ženu je našao preko interneta

Abu Bakr al-Baghdadi
REUTERS
Više puta do sada su se pojavile informacije da je vođa Islamske države ubijen, a ovaj put vijest o njegovoj smrti javljaju Rusi

Rusko ministarstvo obrane istražuje je li u jednom od njihovih zračnih napada u Siriji ubijen lider Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi, javlja BBC. Rusi misle kako su al-Baghdadi i još 330 njegovih boraca ubijeni u napadu 28. svibnja. 

Taj je napad, javlja BBC, za metu imao sastanak vojnog vijeća Islamske države u Raqqi, gradu koji se smatra neslužbenim glavnim gradom Islamske države na sjeveru Sirije.

Djeca ISIL-a Jeziva praksa Top News ISIL vadi organe iz ranjenih boraca i prodaje ih u inozemstvu

Ovo nije prvi put da mediji i saveznici javljaju da je al-Baghdadi ubijen. Zadnji put je to bilo negdje u ovo vrijeme prošle godine, a tada se mislilo da je također ubijen u Raqqi, ali u napadu američkih zračnih snaga.

Prije dvije godine al-Baghdadi je teško ranjen u napadu ruskih bombardera i tjednima je bio u životnoj opasnosti i tada je bio najbliži smrti. Navodno su ga njegovi ljudi čak morali potajno prošvercati u neku tursku kliniku kako bi ga tamo pokrpali.

Vođa najvećeg svjetskog terorističkog pokreta rođen je 1971. u Samari u Iraku kao Ibrahim Awwad Ibrahim Ali Muhammad al-Badri al-Samarrai. Kao dijete i kao mladića oni koji su ga poznavali opisuju ga da je bio krajnje sramežljiv i povučen. 

Sve do 2004. njegov život bio je nevažna egistencija u siromašnoj bagdadskoj četvrti Tobchi na periferiji grada. Potekao je iz obitelji salafista, krajnje fundamentalističke verzije sunitskog islama. Prije rata je studirao islamsko pravo na Islamskom sveučilištu u Bagdadu i doktorirao, što mu je pomoglo u usponu kroz malu militantnu organizaciju koju je okupio još 2003., odmah nakon američke okupacije Iraka i rušenja Sadama Huseina. 

Američka vojska ga je uhitila 2004. i zatvorila ga u zatvor Bucca na jugu Iraka, gdje je upoznao mnoštvo ba’atističkih, dakle režimskih časnika koje je kasnije regrutirao u ISIL. SAD je Bagdadija pustio na slobodu nakon samo 10 mjeseci, jer mu nisu našli dokaze. Ali, zato je Abu Bakr prošao odličnu školu u zatvoru, krajnje se radikalizirao i uspostavio odlične veze s al-Kaidom. 

O ogranizaciji je iscrpno pisao i govorio novinar istraživač Andrew Hosken

Već 2006. priključio se sa svojom skupinom al-Kaidinom zapovjedniku Abu Musabu al-Zarqawiju. Kratko nakon toga Zarqawi je ubijen. A samo nekoliko dana i njegov zamjenik. Sljedeći u nizu na čelu iračke al-Kaide preživio je čak četiri godine. A onda je organizaciju preuzeo Abu Bakr. Dodao si je nadimak al-Bagdadi, a organizacija je postala "Islamska država Iraka". I dalje je to bila izrazito gerilska teroristička organizacija, koja se apsolutno oslanjala na Osamu bin Ladena. Čak i nakon što je buknuo rat u Siriji. 

Dvije osobe upucane ispred britanskog parlamenta Napadi vozilima Top News "Ako nemate bombu, zakoljite ih ili zgazite"

Međutim, 2012. Abu Bakr je svoj utjecaj proširio i na Siriju. Dvije godine poslije odjednom je imao i novca i oružja i vozila, najvjerojatnije iz Saudijske Arabije i Katara, da bi njegov ISIL u 2014. naglo zavladao ogromnim prostranstvima Iraka i Sirije. Navodno je imao tri supruge, jednu Sirijku i dvije Iračanke. 

Reuters je svojevremeno objavio neslužbenu informaciju da je 2015. oženio tinejdžerku iz Njemačke. Suprugu Sujidah al-Dulaimi upoznao je preko interneta. Ona je uhićena 2014. godine sa kćerkom, ali je godinu dana kasnije puštena u razmjeni zarobljenika u Libanonu, na opće nezadovoljstvo međunarodne zajednice.

U vođenju organizacije bio je jednako brutalan kao što su njegove trupe brutalne u pokoljima civila i zarobljenika u ratu. Karizmu je uvelike izgradio na svojoj misterioznosti, što je posebno privlačilo mlade, neobrazovane, nerijetko i delinkvente. Čak i na Zapadu.

al-Baghdadi se naime vrlo rijetko pojavljivao u javnosti, a i kada bi se pojavio bilo bi to pod strogo kontroliranim uvjetima. Neko se vrijeme čak i svojim vojnicima obraćao tako što bi stavljao maramu oko lica ili masku, zbog čega su ga zvali 'nevidljivi šeik'. Njegova tajnovitost je zapravo opravdana i al-Baghdadi za to ima dobre razloge. Naime, njegovi prethodnici su ubijeni upravo zato jer nisu htjeli djelovati povučeno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.