Jedan detalj otkriva tko je kriv za propast Uljanika

Duško Marušić/Pixsell
14 menadžera Uljanika, 14 osnivača jedne tvrtke u Puli i milijarde kuna gubitaka tijekom godina
Vidi originalni članak

Uhićenja po Uljaniku počinju otkrivati tko je zapravo odgovoran za propast nekadašnjeg diva brodogradnje. Kako doznaje 24sata, svi koji su pod istragom osnivači su firme Arsenal koncept.  Pulska tvrtka osnovali su prije tri godine 14 menadžera Uljanika

Neslužbeno se doznaje kako su uhićeni bivši predsjednik Uprave Gianni RossandaAnton Brajković, Marinko Brgić i Veljko Grbac.

Brajković je odstupio s funkcije još 2004. godine, a naslijedio ga je tadašnji direktor financija Gianni Rossanda. U Upravu su tada postavljeni još Marinko Brgić i Veljko Grbac. Brajković je odstupio iako je do kraja mandata imao još pune dvije godine.

Već ranije se pisalo da je odgovornost uprave Uljanika koju su zbog krize u grupaciji očekivano zatražili ne samo radnici, nego i Vlada, otvorilo je pitanje odgovornosti ukupnog tima, a ne samo bivšeg predsjednika Uprave Giannija Rossande.

Ovo još niste čuli Neugodna istina: Na brodovima najviše zarađuju banke

Ta struktura možda je najbolje vidljiva kroz zajedničku privatnu tvrtku koje je ekipa iz Pule osnovala prije tri godine. Tvrtka sa sjedištem u Puli i osnivačkim kapitalom od 29 tisuća kuna zove se Arsenal koncept i registrirana je za obavljanje usluga poslovnog savjetovanja. Među vlasnicima tvrtke ukupno je četrnaest Uljanikovih menadžerskih kadrova, s Giannijem Rossandom koji je ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Arsenala. Inače, sama tvrtka do sad, prema podacima Poslovna.hr nije imala nikakvih prihoda, točnije u 2016. imala je 17, a iduće godine 2 kune, poslovala je s gubitkom i nema zaposlenih, opisao je Poslovni dnevnik njihovo poslovanje. 

Direktor tvrtke je Veljko Grbac, koji nije osnivač, a donedavno je bio član uprave Uljanik d.d., a sada je na poziciji člana pet nadzornih odbora u Uljanikovim tvrtkama, u 3. maju predsjednik je nadzornog odbora. Među osnivačima je i Hrvoje Markulinčić, dugogodišnji glasnogovornik, danas direktor tvrtke Uljanik Poslovno informacijski sustavi, a on je ujedno i u NO-u Arsenala. Većina menadžera iz ovog kluba bliska je ili su aktivni u IDS-u, a izuzetak je Alen Damijanić, koji je HNS-ovac, a u Uljanik je ušao u vrijeme dok je na poziciji u Vladi bio Radimir Čačić. Damjanić je u to vrijeme na lokalnoj razini bio pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije.

Donedavno je, prema dostupnim informacijama, bio direktor Uljanikove tvrtke Brodo opus. Marinko Brgić, bivši je član uprave Uljanik d.d., a trenutno je u nadzornom odboru Uljanik Brodogradilište i Uljanik Brodograđevni projekti. U strukturi je Serđo Pajković, član uprave Uljanik Brodogradilišta, Elvis Pahljina je direktor Uljanik Pomorstva za usluge u morskom prijevozu, još od 2013., predsjednik je NO-a Uljanik Strojogradnja Dieselu, te Uljanik financije, član u NO-u Uljanik Brodogradilišta i 3. maja, a zamjenik je predsjednika NO-a Viktora Lenca, a još je prokurist u tvrtki 3. maj 723 za brodogradnju od rujna 2017. godine.

U Arsenalu je i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te Enco Vitasović koji je na čelu Uljanikove tvrtke Shipbuilding Computer Sistems, a bio je aktivan i u strukturama Uljanik Tenis kluba. Silvan Kranjc bivši je direktor Uljanik Brodogradilišta, a bio je na poziciji predsjednika NO-a Uljanik Proizvodnja opreme. Renis Pavletić, bio je šef konstrukcije u Uljaniku, a donedavno prema informacijama iz grupacije savjetnik Uprave, a Milko Mihovilović direktor je Uljanik Strojogradnja Diesela, a Kazimir Pavletić glavni je menadžer u Uljanik Standardu.

Vrtići i škole Što smo sve mogli kupiti milijardama datima Uljaniku?

Armando Banković od 2016. je direktor Uljanik Proizvodnja opreme Vodnjan. Većina od ovih direktora još je na nekim pozicijama u nadzornim odborima. Jedini iz kruga glavnih kojeg od glavnih u Uljanikovoj menadžerskoj mreži nema u Arsenal konceptu je aktualni direktor riječkog 3. maja Maksimilijana Percana. Međutim, u NO-u zajedničke tvrtke sjedi njegov otac Delio Percan. I od Percana je zatražena ostavka, i to od riječkih škverana koji su tijekom prosvjeda banuli u ured zatražili njegovu smjenu, a on ih je, kako su sami radnici snimili mobitelima, uvjeravao kako brani riječki škver od Uljanika, te im obećao izdvajanje iz pulske grupacije.

Percan je inače u 3. maj stigao iz Uljanika, a lojalnost vlasnicima iz Pule pokazao je i tijekom 2017. godine dajući Uljaniku pozajmicu u iznosu od 523 milijuna kuna. Iako je imao instrument osiguranja, nije ga aktivirao po isteku ugovorenih rokova, a iz internih izvora čuje se i da je Percan tako vrijednu pozajmicu dao bez potrebnog odobrenja Nadzornog odbora. A unatoč svemu dobio je razrješnicu glavne skupštine za poslovanje 3. maja u prošloj godini.

Direktori koji su zajedno pokrenuli privatni biznis

Gianni Rossanda
Marinko Brgić 
Veljko Grbac 
Serđo Pajković 
Alen Damljanić 
Elvis Pahljina 
Eduard Milovan 
Renis Pavletić 
Enco Vitasović 
Silvan Kranjc 
Milko Mihovilović 
Armando Banković 
Hrvoje Markulinčić 
Kazimir Pavletić

Posjeti Express