Ekonomix
1635 prikaza

Što smo sve mogli kupiti milijardama datima Uljaniku?

Uljanik
Dusko Marusic (PIXSELL)
Milijarde kuna odlaze u posrnulo brodogradilište i pitanje je jesmo li taj novac mogli bolje potrošiti

Država je izložena 4,29 milijardi kuna prema Uljaniku, to znači da je Republika Hrvatska bila jamac za zaduženja posrnulog brodogradilišta u tom iznosu. Od tog iznosa će do kraja godine država platiti 2,35 milijardi kuna i to najmanje toliko. 

Sve te brojke je na sjednici Vlade prezentirao ministar financija Zdravko Marić, a i objavljena su u dokumentu koji se nalazi na službenim stranicama Vlade.

Poduzetnik Davor Huić, inače čelnik udruge Lipa, na svom Facebook profilu ukratko je analizirao štoje sve država mogla kupiti za tih četiri milijarde kuna koliko će, prema svemu sudeći, morati isplatiti Uljanikovim vjerovnicima. 

"Dug zdravstva. Kujundžić se vrpolji mjesecima i najavljuje dizanje trošarina na sve i svašta jer ne zna kako namaknuti tri milijarde kuna duga zdravstva. Eto mu ih u Uljaniku", napisao je Huić.

Osim duga raznih državnih institucija, Huić je napomenuo koliko dugo je vođena rasprava o kupovini novih ratnih zrakoplova. Eskadrila izraelskih Baraka koštat će Hrvatsku 3 milijarde kuna kroz deset godina otplate, što je znatno manje od aktualnih jamstava prema Uljaniku.

"Četiri milijarde kuna kad podijeliš na broj stanovnika to je više od tisuću kuna po glavi, odnosno tri tisuće po svakom zaposlenom. Dakle, svakom zaposlenom građaninu RH iz džepa su oteli 3.000 kuna za ovo. Jedan minimalac. Ono, opipljiv novac za razliku od dvije porezne reforme koje nisu ni približno toliko vratile poreznim obveznicim", piše Huić.

Četiri milijarde kuna podijeljeno na broj radnika Uljanika znači da je po radniku otišlo više od milijun kuna. Za taj novac mogla se izgraditi kuća s bazenom koju bi vlasnik mogao iznajmljivati do kraja života, školovati desetoro djece na elitnom fakultetu, tvrdi Huić.

"Pelješki most, za novac spržen u Uljaniku mogu se sagraditi dva Pelješka mosta. Vrtići i škole? Ako jedna košta 20 milijuna, to je 200 vrtića i škola. Dvije stotine. Pazi, skoro pa jedna za svaki grad i općinu u Zemlji, ali važnije od naše zemlje je da mi održimo svoju tradicionalno uspješnu industrijsku granu!", nastavlja Huić.

Kad je riječ o reformi mirovinskog sustava i činjenice da se cijela diskusija svodi na to da oni koji su iz drugog stupa dobili imovine neće imati 27% dodatka kojeg imaju u prvom stupu, a ta razlika iznosi oko 550 milijuna eura, tvrdi Huić. Što znači da se čitava ta promjena mogla izbjeći novcem koji je dat Uljaniku. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.