Kimova parada: Po prvi put sakrio dio oružja

DANISH SIDDIQUI/REUTERS/PIXSELL
Povodom 70. obljetnice DNR Koreje režim u Pyongyangu iznenađujuće nije bio tako razmetljiv
Vidi originalni članak

Ovogodišnja je vojna parada povodom 70. obljetnice osnutka Sjeverne Koreje bila upečatljivo manja i skromnija od dosadašnjih. Posebno treba primijetiti kako se vojska nije hvalila niti pokazala balističke rakete dovoljno moćne da nuklearne bojne glave prebace do američkog kontinenta.

Skromnost je rezultat pregovora između Sjeverne Koreje i SAD-a, a možda je najveće iznenađenje što se vojsci i narodu ovaj puta uopće nije obratio veliki vođa Kim Jong un, već je govor održao sam o Kim Yong Nam, predsjednik Narodne skupštine Sjeverne Koreje.

"Mora se moći u isto vrijeme voditi rat ali i voditi i poboljšavati ekonomija", rekao je znakovito Nam.

Stotine su vojnika stupale uz bok vojnim vozilima na ulicama Pjongjanga, a sve je to nadgledao Kim, i to u društvu Li Zhanshua, posebnog izaslanika kineskog predsjednika Xi Jinpinga. U jednom su se trenutku čak primili za ruke te ih podignuli u zrak.

Parada je bila podijeljena na dva djela - civilni i vojni, a vojnici su se pokazali u različitim uniformama, od onih koje su se nosile 1948. godine pa do modernih.

Dio je vozila i artiljerije bio ispisan standardnim anti-američkim sloganima kao i dosadašnjih godina, ali manje, a i cijeli je ton parade bio drugačiji, i manje "nabrijan" nego do sada.

Iza Kima je, zaista, godina diplomacije, tijekom koje se našao s liderima Kine, Južne Koreje i SAD-a, piše CNN, i to po prvi puta otkako je 2011. došao načelo zemlje. Kasnije ovog mjeseca na niz sastanaka dolazi i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.

No, osim što se odlučio ne hvaliti svojim nuklearnim oružjem na paradi razgovori o postepenoj denuklearizaciji zemlje s SAD-om ostali su mrtvo slovo na papiru nakon velikog i vrlo popraćenog sastanka u Singapuru.

Iako si dva lidera međusobno laskaju (više se ne vrijeđaju preko Twittera) čak je i državni tajnik Mike Pompeo rekao kako se "razoružanje nije pokrenulo".

"Ne treba biti blesav pa zaboraviti na oružje koje imaju samo zato jer ga nisu izložili na paradi", rekao je jedan američki stručnjak za sigurnost.

Kim se večer prije nije pojavio na koncertima koji su bili uvodni dio velikog vikenda, ali je zato izašla čitava ruska delegacija. U nadi da svijetu pokaže dosege komunističke i totalitarne države Kim je najavio takozvane Masovne igre koje se nisu održale punih 5 godina.

Posjeti Express