Kontroverzna ocjena Mein Kampfa: To je knjiga za samopomoć

Press Association/PIXSELL
Krajem ove godine ističe autorsko pravo povjereno bavarskim vlastima da kontrolira ponovljena izdanja i distribuciju Hitlerovog "Mein Kampfa"
Vidi originalni članak

Još od kraja Drugog svjetskog rata, kada je američka vojska zaplijenila knjige nacističkog izdavača Eher Verlanga, prava na izdavanje Mein Kampfa prešla su na bavarske vlasti i zadržala se do danas. 

No, umnožavanje ovog Hitlerovog djela Njemačka više neće kontrolirati od kraja 2015. godine što je potaknulo žestoku raspravu o slobodi prava za sve na objavljivanje i distribuciju Mein Kampfa. Stručnjaci Mein Kampf smatraju opasnom knjigom, ako se nađe u pogrešnim rukama. 

Naime, Hitler je ovo djelo počeo pisati dok je bio u zatvoru 1920-ih zbog izdaje nakon neuspjelog puča u pivnici u Munchenu, što ocrtava, smatraju stručnjaci, njegove rasističke i antisemitske poglede. 

Desetljeće kasnije, kada je stekao moć, knjiga je postala ključni nacistički tekst. Država je 12 milijuna kopija Mein Kampfa dijelila svakom paru koji je stupio u brak, a njegova izdanja sa zlatnim listovima zauzimala su vidljivo mjesto u kućama visokih dužnosnika. Knjiga je prvi puta u cjelosti na engleski prevedena 1936. godine, prenosi BBC.

Unatoč svemu, knjiga je postala popularna i u Indiji s političarima koji su skloni hinduističkom nacionalizma, te je tako zaradila i neke kontroverzne ocjene.

"To se smatra vrlo značajnom knjigom za samopomoć", kaže Atrayee Sen, predavač suvremene religije i sukoba na Sveučilištu Manchester. "Ako izbacite antisemitske elemente, tu je riječ o malom čovjeku u zatvoru koji sanja o osvajanju svijeta". 

Upravo ovakvih komentara se bavarske vlasti najviše boje, jer se na taj način Hitlerovo učenje izdvaja iz konteksta i prikazuje gotovo kao nešto poželjno.

Glasnogovornik bavarskog Ministarstva obrazovanja i kulture Ludwig Unger kaže kako je ta "knjiga rezultirala milijunima ubijenih i mučenih ljudi dok su čitave regije bile zahvaćene ratom" što je prema njemu važno imati na umu prilikom čitanja određenih poglavlja s odogovarajućim povijesnim komentarima. 

Kada autorska prava isteknu, Institut za suvremenu povijest u Munchenu planira novo izdanje Mein Kampfa u kojem će kombinirati orgininalni tekst uz komentare naglašavajući propuste i iskrivljavanje istine. 

Neke žrtve nacizma protive se ovakvom pristupu, a bavarska vlada povukla je svoju potporu Institutu nakon što su im upućene kritike preživjelih žrtava holokausta. 

Sprečavanje izdavanja knjige, ipak, možda nije najbolja taktika, smatraju neki, a priznaju i kako je nemoguće globalno zabraniti tu knjigu. 

Posjeti Express