Top News
238 prikaza

Kontroverzna ocjena Mein Kampfa: To je knjiga za samopomoć

Mein Kampf s potpisom i skicom Adolfa Hitlera prodano na aukciji
Press Association/PIXSELL
Krajem ove godine ističe autorsko pravo povjereno bavarskim vlastima da kontrolira ponovljena izdanja i distribuciju Hitlerovog "Mein Kampfa"

Još od kraja Drugog svjetskog rata, kada je američka vojska zaplijenila knjige nacističkog izdavača Eher Verlanga, prava na izdavanje Mein Kampfa prešla su na bavarske vlasti i zadržala se do danas. 

No, umnožavanje ovog Hitlerovog djela Njemačka više neće kontrolirati od kraja 2015. godine što je potaknulo žestoku raspravu o slobodi prava za sve na objavljivanje i distribuciju Mein Kampfa. Stručnjaci Mein Kampf smatraju opasnom knjigom, ako se nađe u pogrešnim rukama. 

Mein Kampf s potpisom i skicom Adolfa Hitlera prodano na aukciji | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Naime, Hitler je ovo djelo počeo pisati dok je bio u zatvoru 1920-ih zbog izdaje nakon neuspjelog puča u pivnici u Munchenu, što ocrtava, smatraju stručnjaci, njegove rasističke i antisemitske poglede. 

Desetljeće kasnije, kada je stekao moć, knjiga je postala ključni nacistički tekst. Država je 12 milijuna kopija Mein Kampfa dijelila svakom paru koji je stupio u brak, a njegova izdanja sa zlatnim listovima zauzimala su vidljivo mjesto u kućama visokih dužnosnika. Knjiga je prvi puta u cjelosti na engleski prevedena 1936. godine, prenosi BBC.

Unatoč svemu, knjiga je postala popularna i u Indiji s političarima koji su skloni hinduističkom nacionalizma, te je tako zaradila i neke kontroverzne ocjene.

"To se smatra vrlo značajnom knjigom za samopomoć", kaže Atrayee Sen, predavač suvremene religije i sukoba na Sveučilištu Manchester. "Ako izbacite antisemitske elemente, tu je riječ o malom čovjeku u zatvoru koji sanja o osvajanju svijeta". 

Upravo ovakvih komentara se bavarske vlasti najviše boje, jer se na taj način Hitlerovo učenje izdvaja iz konteksta i prikazuje gotovo kao nešto poželjno.

Glasnogovornik bavarskog Ministarstva obrazovanja i kulture Ludwig Unger kaže kako je ta "knjiga rezultirala milijunima ubijenih i mučenih ljudi dok su čitave regije bile zahvaćene ratom" što je prema njemu važno imati na umu prilikom čitanja određenih poglavlja s odogovarajućim povijesnim komentarima. 

Kada autorska prava isteknu, Institut za suvremenu povijest u Munchenu planira novo izdanje Mein Kampfa u kojem će kombinirati orgininalni tekst uz komentare naglašavajući propuste i iskrivljavanje istine. 

Neke žrtve nacizma protive se ovakvom pristupu, a bavarska vlada povukla je svoju potporu Institutu nakon što su im upućene kritike preživjelih žrtava holokausta. 

Sprečavanje izdavanja knjige, ipak, možda nije najbolja taktika, smatraju neki, a priznaju i kako je nemoguće globalno zabraniti tu knjigu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.