Na Balkanu se sprema novi rat narko klanova

Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
O tome kakav su dogovor imali klanovi i organizatori krijumčarenja droge ovisi hoće li nakon zapljene kokaina u Rumunjskoj letjeti glave
Vidi originalni članak

Otkako je u Rumunjskoj prošli tjedan zapljenjena tona kokaina vrijedna 300 milijuna eura ne prestaju nagađanja što bi se moglo dogoditi na balkanskoj narko sceni. Nema naime sumnje da je kokain pripadao jednom od balkanskih klanova, zbog čega neki analitičari najavljuju da bi ovako velika zapljena mogla dovesti do novih sukoba i rata balkanske mafije.

Ono što je za sada poznato je da su u Rumunjskoj uhićena dva dilera iz Vranja, osumnjičeni za šverc kokaina. Davor T. i Igor D. organizirali su šverc koji je krenuo iz Kolumbije, a preko rumunjske luke u Crnom moru trebao je završiti na tržištu Europske unije.

Kako navodi Blic, na zaključak da bi ovako velika zapljena kokaina mogla dovesti do novog rata u balkanskom podzemlju govore dva primjera iz prošlosti: krađa između 200 i 300 kilograma kokaina iz Valencije 2014. godine, koja je bila okidač za početak rata između škaljarskog i kavačkog klana, te zapljena narkotika na jahti Maui 2009. godine, koja je bila početak istrage protiv grupe Darka Šarića.

Cold case Ubojstvo koje je zgrozilo Hrvatsku: Tko je riješio Dedića?

Inače, vlasnik jahte Maui je Anastazije Martinčić iz Pule, kojeg su u Urugvaju uhitili s dvije tone koakina na Mauiju, a na sudu u Montevideu osuđen je na 15 godina zatvora. Bila je to najveća zapljena kokaina visoke čistoće u povijesti, a u presudi je među ostalim stajalo da je Martinčić posebno opasan zbog pripadnosti srbijansko-hrvatskoj mreži trgovine drogom, a najviše ga se povezivalo s Darkom Šarićem.

Sugovornik Blica komentirao je kakav je scenarij moguć.

"Onaj tko stoji iza ovog šverca droge radi već godinama. Nitko neće početniku dati tonu kokaina. Svi veliki krijumčari počinju s pet, deset kilograma i to se postepeno povećava. Nabavka, prijevoz i tržište, sve se može osigurati unutar jednog klana i ako je tako u ovom slučaju, onda teško da će doći do nekog rata među klanovima. U takvim slučajevima padaju male ribe, kao što su vozači ili mornari, a organizatori su sigurni. Spremni su i na gubitak, jer je nekoliko njihovih pošiljki ionako već prošlo. S druge strane, ako je ovo organizaralo više klanova, ako je su za prijevoz angažirali neku drugu grupu, a ovi im obećali da će roba stići na planirano tržište, može biti velikih problema. Veliki novac je u pitanju, to se ne oprašta i onaj kojeg organizatori smatraju krivim za gubitak kokaina vjerojatno će to platiti životom", kaže Blicov sugovornik.

Nastavlja kako je zanimljivo da su nakon gubitka pošiljke droge uhićena dvojica Srba, dok se još uvijek ne zna tko je vozio gliser koji se prevrnuo pa su vreće kokaina završile u vodi. 

Zove se Ledeni Okrutni ubojica mafije: Žrtvama je gurao cijanid u nos

"Zbog ovako velike količine kokaina sigurno će se u istragu uključiti i strane agencije, prije svih američka DEA, koja je povezana sa svim većim zapljenama i uhićenjima narko bosova po cijelom svijetu", nastavlja izvor.

Upravo je u suradnji s DEA-om počela akcija "Balkanski ratnik", kada je u Urugvaju uhvaćen Martinčić, a samo nekoliko dana nakon te akcije u Argentini je zapljenjeno pola tona kokaina. Pronađena je u zgradi u kojoj su živjeli kriminalci iz Srbije i Crne Gore i tada se prvi put spomenulo da iza šverca kokaina stoji kriminalna skupina Darka Šarića.

Igor Dedović, škaljarski klan

Rat unutar nekad jedinstvene kotorske grupe iznjedrio je nove lidere, prije svega Dedovića, koji se i povezuje s kokainom nedavno zapljenjenim u Rumunjskoj.

Slobodan Kašćelan, kavački klan

Vođa kavačkog klana uhićen je nedavno u Pragu, a u Crnoj Gori je optužen da organizirao kriminalnu skupinu, koja se, osim poslova s narkoticima bavila zelenašenjeme i likvidacijama. Mnogi njegovu suradnici ubijeni su u ratu.

Filip Korać, grupa Luke Bojovića

Nekada Bojovićev čovjek za organiziranje šverca, Korać je danas neslužbeni vođa nekada najvećeg narko klana na Balkanu. Sredio je poslove nakon što je Luka Bojović uhićen u Španjolskoj, vratio utjecaj klana, ali je rad grupe oslabljen brojnim likvidacijama ključnih suradnika, kao i tjeralicom koja je raspisana za Koraćem.

Darko Šarić, Šarićeva grupa

Šarićevo carstvo je zadnjih godina u priličnom padu nakon što je Šarić uhićen 2014. godine. Nedavno je drugostupanjskom presudom dobio nešto blažu kaznu, ali u svakom slučaju neće još dugo na slobodu. No, Šarić je od policije sakrio ogroman novac i još uvijek se ne zna gdje je.

Zoran Jakšić, klan Amerika

Legendarni klan Amerika imao je nekoliko istaknutih članova, a Zoran Jakšić u Južnoj Americi, otkud je organizirao pošiljke kokaina za Europu, imao je gotovo kultni status. Nakon uhićenja i višegodišnje prvostupanjske presude, utjecaj mu je značajno pao. Lokalne narko bande otjerale su ga iz Srbije.

Posjeti Express