Napadač na Trumpa:"13. srpnja bit će moja premijera, gledajte kako se odvija"

Pixsell/Reuters, Canva
Thomas Crooks je prije nego što je upucao bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na platformi za igrice Steam najavio da će napraviti nešto "veliko". FBI je utvrdio da je, dok je planirao mete za atentat, istraživao i člana britanske kraljevske obitelji
Vidi originalni članak

Dok je planirao mete za atentat napadač koji je pokušao ubiti Donalda Trumpa istraživao je i člana britanske kraljevske obitelji, otkrio je FBI. Otkriće je uslijedilo nakon što su savezni agenti preuzeli sadržaj dvaju Crooksovih mobitela, od kojih je drugi, pronađen kod njegove kuće, imao samo 27 kontakata. 

Istražitelji FBI-a rekli su članovima Kongresa da je Crooks otišao na internet kako bi 'istražio' brojne potencijalne mete atentata visokog profila - među kojima je bio i neimenovani član kraljevske obitelji, objavio je Daily Mail.

Istražitelji su također otkrili da su Crooksovi uređaji sadržavali slike predsjednika Joea Bidena i Trumpa, kao i datume Trumpovih skupova i Nacionalne konvencije Demokratske stranke, koji bi se trebali održati u Chicagu sljedećeg mjeseca. 

Crooks je potražio i Christophera Wraya, direktora FBI-a, i Merricka Garlanda, američkog državnog odvjetnika. 

Vijest o otkriću FBI-a došla je nakon što je otkriveno da je Crooks napisao zlokobno upozorenje na platformi za igrice prije nego što je pokušao ubiti Trumpa.

Daily Mail dobio je, naime,  potvrdu da je američkim senatorima rečeno da je 20-godišnji atentator Thomas Metthew Crooks objavio na Steamu: '13. srpnja bit će moja premijera, gledajte kako se odvija.' Istoga dana pucao je na republikanskog kandidata Donalda Trumpa s krova udaljenog samo 130 metara od pozornice u Butleru u Pennsylvaniji.

 Trumpa je pogodio u uho te ubio gledatelja. nakon toga atentatora su ubili snajperisti američke tajne službe koja je poslije optužena za nesposobnost jer nije zaštitila Trumpa.

Agenti su primijetili atentatora 20 minuta prije pucnjave

Agencija je, naime,  upozorena na 'sumnjivu osobu' u blizini pozornice sat vremena prije nego što se napad dogodio, a Crooks je izbačen iz dvorane nakon što je aktivirao detektor metala.  Senatori su također saznali da su agenti Tajne službe primijetili Crooksa 10 minuta prije nego što je gospodin Trump izašao na pozornicu - punih 20 minuta prije nego što je upucan.

Izvori su Daily Mailu rekli da je prošlo više od sat vremena od uočavanja strijelca do njegovog prvog pucanja. Što je još više zabrinjavajuće, protusnajperisti tajne službe vidjeli su Crooksa na krovu 20 minuta prije nego što je ustrijelio bivšeg predsjednika.

Tajna služba je pod sve većim je pritiskom otkako se pokazalo da su njezini agenti opetovano upozoreni na potencijalnog ubojicu Thomasa Crooksa dok se spremao pucati na Trumpa na subotnjem predizbornom skupu u Butleru u Pennsylvaniji. 

I dok bijes zbog pokušaja ubojstva Trumpa raste, šeficu Tajne službe Kimberly Cheatle dramatično su zaštitili njezini agenti  nakon što su je bijesni američki senatori progonili u hodniku, zahtijevajući od nje da objasni kako je naoružani napadač uspio pucati u gospodina Trumpa. 

Senatori John Barrasso iz Wyominga i Marsha Blackburn iz Tennesseeja predvodili su potjeru, žaleći se da nisu imali priliku postaviti svoja pitanja Cheatleu tijekom poziva. Frustrirani Barrasso tada je izdao ultimatum šefici osiguranja.

Umjesto da svoje snajperiste postavi na krov zgrade American Glass Research Building u Butleru u Pennsylvaniji, odakle je Crooks pucao, donijela je odluku da zgradu osigura iznutra.

Posjeti Express