Napokon znamo kada će Stepinac postati svecem

Wikipedia
Doista duga i naporna bitka vodila se između hrvatske i srpske strane, a sve kako bi imali zajedničke stavove
Vidi originalni članak

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve i srpski povjesničari na posljednju sjednicu, koja je održana nedavno u Vatikanu, došli su s opstruirajućim stavovima i novim optužbama protiv kardinala Alojzija Stepinca te svojim zaključkom i izjavom koju su željeli nametnuti kao konačnu.

Bilo je to hrvanje, a ne dijalog, piše Večernji. Na svu sreću, Državno tajništvo Svete Stolice pripremilo je unaprijed dokument zajedničke izjave, koji je predočen objema stranama i na taj je način bilo onemogućeno nametanje bilo kakvoga novog okvira.

Taj dokument vrlo je sličan konačnoj verziji, koja je objavljena u javnosti – kaže izvor iz Vatikana, koji je otpočetka, preko Državnog tajništva, bio upućen kako u detalje tako i u završetak rada mješovite katoličko-pravoslavne komisije koju je papa Franjo formirano nakon pisama patrijarha SPC-a Irineja, kako bi se razgovaralo o ulozi i djelovanju kardinala Stepinca prije, poslije i nakon Drugoga svjetskog rata.

Šuplje teorije Srbija: "Vatikan ima tajni arhiv o Stepincu"

Prema Večernjakovim informacijama, predstavnici SPC-a nisu htjeli ni čuti da se kardinal Stepinac spomene kao blaženik, ali prihvatili su formulaciju da je riječ o "uglednom katoličkom pastiru u osobito teškom povijesnom razdoblju". I to ponajviše zahvaljujući komunističkom progonu, koji nije sporan za SPC.

Zaključak i izjava s kojom je došla pravoslavna strana bili su još oštriji i žešći od pisama patrijarha Irineja papi Franji u kojima se on protivi kanonizaciji kardinala Stepinca! Oštro su se suprotstavili njegovoj kanonizaciji i praktički ga prokazali kao sudionika u zločinima u NDH – kaže izvor, koji je imao uvid u pripremu i dvodnevni tijek sjednice.

Izvor je dodao kako je sve vrlo vješto vodio o. Bernardo Ardura, predsjednik komisije kojega je imenovao papa Franjo i koji se već više puta iskušao u sličnim situacijama te je cijelo vrijeme inzistirao na autentičnim dokumentima, kojih sve do kraja rada komisije protiv Stepinca nije bilo. O. Ardura je, u suradnji s Državnim tajništvom, i oblikovao konačnu zajedničku izjavu.

– Nazočni su prepoznali velikodušnost pape Franje koji je dobrohotno prihvatio molbu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja i odlučio je ustanoviti komisiju. Svi su članovi zahvalni na srdačnom ozračju u kojem su, s punom slobodom izražavanja, mogli ispuniti zadaću povjerenu komisiji, to jest pristupiti zajedničkom razmatranju života kardinala Stepinca.

Povijesna tajna Intervjuirao Stepinca za NY Times 1950. i prenio mu Titovu ponudu

Od početka rada komisije članovi su bili svjesni da je postupak kanonizacije kardinala Stepinca u isključivoj mjerodavnosti pape. Priznaju također da svaka Crkva ima vlastite kriterije za postupak kanonizacije – piše u zajedničkom priopćenju, na inzistiranje Državnog tajništva Svete Stolice.

Za Vatikan je, kako doznaje Večernji, od iznimne važnosti bilo da u izjavu uđe formulacija da je postupak kanonizacije kardinala Stepinca u isključivoj nadležnosti pape te da svaka Crkva ima vlastite kriterije za kanonizaciju.

Članovi pravoslavne komisije ni milimetra nisu odstupili od svojih stavova o kardinalu Stepincu, štoviše su ih još zaoštrili u prijedlogu svoje izjave – kažu u Vatikanu tvrdeći da je Državno tajništvo Svete Stolice zadovoljno ovakvim ishodom te da je put prema kanonizaciji kardinala Stepinca sada u potpunosti otvoren i da valja očekivati službeno papino očitovanje o dovršetku procesa i objavi datuma proglašenja svetim kardinala Alojzija Stepinca. Koje bi, prema nekim razmišljanjima, moglo biti u listopadu 2018. godine, tj. na 20. obljetnicu njegova proglašenja blaženim.

Posjeti Express