Top News
12074 prikaza

Napokon znamo kada će Stepinac postati svecem

Alojzije Stepinac
1/11
Wikipedia
Doista duga i naporna bitka vodila se između hrvatske i srpske strane, a sve kako bi imali zajedničke stavove

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve i srpski povjesničari na posljednju sjednicu, koja je održana nedavno u Vatikanu, došli su s opstruirajućim stavovima i novim optužbama protiv kardinala Alojzija Stepinca te svojim zaključkom i izjavom koju su željeli nametnuti kao konačnu.

Bilo je to hrvanje, a ne dijalog, piše Večernji. Na svu sreću, Državno tajništvo Svete Stolice pripremilo je unaprijed dokument zajedničke izjave, koji je predočen objema stranama i na taj je način bilo onemogućeno nametanje bilo kakvoga novog okvira.

Taj dokument vrlo je sličan konačnoj verziji, koja je objavljena u javnosti – kaže izvor iz Vatikana, koji je otpočetka, preko Državnog tajništva, bio upućen kako u detalje tako i u završetak rada mješovite katoličko-pravoslavne komisije koju je papa Franjo formirano nakon pisama patrijarha SPC-a Irineja, kako bi se razgovaralo o ulozi i djelovanju kardinala Stepinca prije, poslije i nakon Drugoga svjetskog rata.

Alojzije Stepinac Šuplje teorije Top News Srbija: "Vatikan ima tajni arhiv o Stepincu"

Prema Večernjakovim informacijama, predstavnici SPC-a nisu htjeli ni čuti da se kardinal Stepinac spomene kao blaženik, ali prihvatili su formulaciju da je riječ o "uglednom katoličkom pastiru u osobito teškom povijesnom razdoblju". I to ponajviše zahvaljujući komunističkom progonu, koji nije sporan za SPC.

Zaključak i izjava s kojom je došla pravoslavna strana bili su još oštriji i žešći od pisama patrijarha Irineja papi Franji u kojima se on protivi kanonizaciji kardinala Stepinca! Oštro su se suprotstavili njegovoj kanonizaciji i praktički ga prokazali kao sudionika u zločinima u NDH – kaže izvor, koji je imao uvid u pripremu i dvodnevni tijek sjednice.

Suđenje Alojziju Stepincu | Author: Arhiv Muzeja Alojzija Stepinca Arhiv Muzeja Alojzija Stepinca

Izvor je dodao kako je sve vrlo vješto vodio o. Bernardo Ardura, predsjednik komisije kojega je imenovao papa Franjo i koji se već više puta iskušao u sličnim situacijama te je cijelo vrijeme inzistirao na autentičnim dokumentima, kojih sve do kraja rada komisije protiv Stepinca nije bilo. O. Ardura je, u suradnji s Državnim tajništvom, i oblikovao konačnu zajedničku izjavu.

– Nazočni su prepoznali velikodušnost pape Franje koji je dobrohotno prihvatio molbu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja i odlučio je ustanoviti komisiju. Svi su članovi zahvalni na srdačnom ozračju u kojem su, s punom slobodom izražavanja, mogli ispuniti zadaću povjerenu komisiji, to jest pristupiti zajedničkom razmatranju života kardinala Stepinca.

Intervju iz New York Timesa 1950. sa Stepincem Povijesna tajna Life Intervjuirao Stepinca za NY Times 1950. i prenio mu Titovu ponudu

Od početka rada komisije članovi su bili svjesni da je postupak kanonizacije kardinala Stepinca u isključivoj mjerodavnosti pape. Priznaju također da svaka Crkva ima vlastite kriterije za postupak kanonizacije – piše u zajedničkom priopćenju, na inzistiranje Državnog tajništva Svete Stolice.

Za Vatikan je, kako doznaje Večernji, od iznimne važnosti bilo da u izjavu uđe formulacija da je postupak kanonizacije kardinala Stepinca u isključivoj nadležnosti pape te da svaka Crkva ima vlastite kriterije za kanonizaciju.

Članovi pravoslavne komisije ni milimetra nisu odstupili od svojih stavova o kardinalu Stepincu, štoviše su ih još zaoštrili u prijedlogu svoje izjave – kažu u Vatikanu tvrdeći da je Državno tajništvo Svete Stolice zadovoljno ovakvim ishodom te da je put prema kanonizaciji kardinala Stepinca sada u potpunosti otvoren i da valja očekivati službeno papino očitovanje o dovršetku procesa i objavi datuma proglašenja svetim kardinala Alojzija Stepinca. Koje bi, prema nekim razmišljanjima, moglo biti u listopadu 2018. godine, tj. na 20. obljetnicu njegova proglašenja blaženim.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Gubec Okuje
    Gubec 07:33 20.Srpanj 2017.

    Ako Papa Franjo Stepinca proglasi Svetim,a proglasiče ga biti će zadovoljni oni koji ga inače smatraju Svetim! Onima kojima to ne odgovara nakon nekog vremena budu se pomirili s time.

  • imbrica.spicek 08:17 19.Srpanj 2017.

    gucmirtl / čudo će biti ako ga proglase svecem

  • gucmirtl 12:42 18.Srpanj 2017.

    Što mi imamo od toga da ga proglase svecem? Ozbiljno pitam. I još jedno , ako je za proglašenje potrebno dva poznata čuda, koja su to vezana uz Stepinca?