Ova karta otkriva istinu: 60 posto Gaze u godinu dana Izrael je sravnio sa zemljom

U godinu dana rata ubijeno je više od 42.000 ljudi. Prema procjeni Svjetske banke, šteta od rata u Izraelu je između 12-16 milijardi američkih dolara. Cijela naselja u gazi više ne postoje
Vidi originalni članak

Izgleda kao Monopolly, samo što nije nimalo zabavno. Karte su to razaranja u Gazi i posljedica izraelskog raketiranja palestinskih naselja, pod objašnjenjem da se u njima skrivaju teroristi Hamasa i njihov tuneli.  

Ono što je na kartama obilježeno žutim, to su građevine oštećene 61 posto ili manje. Sve dalje, od žutoga prema ljubičastom, sve više i više su oštećene građevine - sasvim ljubičaste kuće ili zgrade porušene su do 83 posto. Na kartama objavljenim prošle godine kad je sukob u Izraelu eskalirao, u usporedbi s kartama objavljenima u posljednje vrijeme, ogromna je razlika i gotovo kompletne karte naselja u Pojasu Gaze u međuvremenu su izrešetane "ljubičastim" kućicama. 

U intervjuu za ruski nezavisni portal Meduza Ollie Ballinger, predavač na Sveučilištu u Londonu, objasnio je kako nastaju mape užasa i koliko su točne. Nažalost, čini se da su njihove mape užasa prilično precizne. U Gazi na nekim područjima nije ostala ni cigla. Izrael je tražeći i granatirajući Hamasove teroriste zbrisao s lica zemlja čitava naselja Palestinaca. Na područjima gdje su Palestinci bespravno gradili, ako k tome postoji sumnja da su od tamo djelovali Hamasovi militanti, jednostavno dođe izraelski bager i sruši sve.  

Kako je pisao NY Times, oko 60 posto svih građevina u Gazi srušeno je u samo godinu dana, a ubijeno je više od 42.000 ljudi. Prema procjeni Svjetske banke, šteta od rata u Izraelu je između 12-16 milijardi američkih dolara. 

- Na projektu sam počeo raditi gotovo godinu dana prije početka sukoba u Pojasu Gaze. U početku su ideja i metodologija bile namijenjene procjeni udjela uništenih zgrada u  Ukrajini - kaže Ollie Ballinger:

- Postoje dvije glavne vrste satelita koji promatraju Zemlju: optički, koji jednostavno snimaju fotografije planeta iz svemira, i radarski, koji rade drugačije. Moj alat analizira radarske podatke. Takvi sateliti šalju mikrovalne impulse na Zemlju i zatim mjere refleksiju tog signala. To se može usporediti s načinom na koji šišmiš percipira svijet oko sebe: proizvodi zvuk, čuje njegov odjek i, zahvaljujući reflektiranom zvuku, razumije koji su predmeti oko njega... (...) Moj alat izračunava prosjek ovog odjeka za svaki piksel, što odgovara otprilike 10 [kvadratnih] metara — veličini dva ili tri automobila. Ovu vrijednost možemo izračunati godinu dana prije početka sukoba. Zatim koristimo satelitske slike snimljene nakon početka sukoba i uspoređujemo razliku u rezultirajućem odjeku.

Nakon godinu dana praktički svakodnevnoga granatiranja promijenila su se, kaže Ballinger, čitava topografska područja. 

- Na primjer, ako ste poslali satelitske snimke snimljene dva mjeseca nakon početka sukoba, a zatim izračunali prosječnu "glasnoću" svakog piksela u gradu, dobili biste određeni rezultat. Ako se zgrada pretvorila u hrpu ruševina, te će ruševine i dalje ostati na mjestu - ali će njihova "glasnoća" biti vrlo različita. Alat zatim utvrđuje vremensku razliku i zahvaljujući tome dobivamo područja gdje su signali jeke tehnički promijenjeni, ali se zapravo promijenila topografija područja - objašnjava. 

Osim Ukrajine i Gaze, model su testirali na kartama Iraka i Sirije. Pokazao je stabilne rezultate, potvrdili su ga podacima UN-a s terena, ali dobivenima naknadno, kad to ratni sukobi dozvole. 

 - Naš alat daje samo grubu procjenu. U mjestu kao što je Gaza postoji mnogo različitih vrsta zgrada. (...) Model uzima u obzir vrstu uništenih objekata, pa daje približan broj žrtava. Drugim riječima, alat jasno daje do znanja je li riječ o desecima žrtava ili stotinama i tisućama - pojašnjava Ballinger za Meduzu. 

Posjeti Express