Pet razloga zbog kojih SAD ostaje vodeća svjetska velesila

Thinkstock
Iako mnogi smatraju da će Kina uskoro preuzeti svjetsko vodstvo, SAD ostaje najjača svjetska velesila, a evo i dokaza koji to potvrđuju
Vidi originalni članak

Velesila je država koja rukuje s dovoljno vojne, političke i ekonomske snage da može uvjeriti narode u svim dijelovima svijeta da učine nešto što inače ne bi. Iako mnogi ističu da će na čelo velesila uskoro zasjesti Kina, prikaz pada SAD-a je preuveličan i bez čvrstih dokaza. U ključnim kategorijama moći SAD će ostati dominantna velesila u doglednoj budućnosti, a to dokazuju sljedeće stvari.

Ekonomija

Iako kinesko gospodarstvo impresivno raste, nije bitna tek veličina, nego i kvaliteta. Prema podacima Svjetske banke BDP po glavi stanovnika u SAD-u je 2013. godine iznosio 53.042, a u Kini 6.807 dolara. Drugim riječima malo od kineskog dramatičnog ekonomskog rasta na kraju završi u džepovima kineskih potrošača. Uz to, više od 80 posto svih svjetskih transakcija i dalje se obavlja u dolarima, što znači da američko gospodarstvo ostaje čvrstih temelja.

Vojska

Američka vojna superiornost ostaje netaknuta. 37 posto svjetske vojne potrošnje odlazi na SAD, dok Kina troši četiri puta manje, a ona je na drugom mjestu. SAD dominira zemljom, morem i zrakom, a iako operacije na Bliskom istoku nisu išle u korist Amerikancima, ratovi u Iraku i Afganistanu prije svega su pokazali koliko se mijenja priroda ratovanja, a ne da je vojna moć SAD-a u padu. I premda konvencionalna vojna snaga ne može u potpunosti 'uništiti' teroriste, ona čini sjajan posao u doveđenju u red neprijateljski nastrojenih naroda.

Politički utjecaj

Politička moć dolazi u različitim oblicima. Za SAD je pomoć u inozemstvu učinkovit način da učvrsti politički utjecaj na globalnoj razini. 2013. godine SAD je pomogao dugim državama i ciljevima s 32.7 milijarde dolara, dok je na drugom mjestu bila Velika Britanija s 19 milijardi. No kako biste postigli političku moć u inozemstvu, kod kuće morate imati stabilnu situaciju. SAD ima najstariji Ustav na svijetu, kao i snažne institucije i zakonodavstvo koje ga prate. Iako nije savršen, vladajući dokument je evoluirao zajedno s ljudima kojima rukovodi. U SAD-u također živi 45 milijuna ljudi koji su rođeni u nekoj drugoj državi, što pokazuje koliko je privlačna i koliko je mnogi smatraju poželjnom životnom lokacijom.

Inovacije

Od devet najvećih tehnoloških tvrtki na svijetu, osam se nalazi u SAD-u. Ako uzmete u obzir rastući značaj te industrije, shvatit ćete koliko je ovaj podatak važan. Desetljećima je Amerika brinula o energetskoj samostalnosti, dok je danas na prvom mjestu u svijetu po proizvodnji nafte i prirodnog plina. Američka Sveučilišta i znanstvene institucije među najboljima su na svijetu, pa se narod može usredotočiti na ono što mu je najpotrebnije.

Kultura/stil života

2012. godine Amerikanci su potrošili 370 milijuna na kostime za svoje kućne ljubimce. Ove godine je u Sjevernoj Karolini otvoren Fury 325 - najviši vlak smrti na svijetu, sve dok se sljedeće godine ne otvori još viši u Floridi. Amerikanci uz to najviše pomažu strancima. Svi ti podaci ukazuju na to da Amerikanci i dalje uživaju u višoj kvaliteti života od ostatka svijeta, piše Time. Još kad tome dodate američku gospodarsku i vojnu snagu, politički utjecaj i količinu inovacija, bit će vam jasno zašto ostaje na privilegiranom prvom mjestu po značaju diljem svijeta.

Posjeti Express