Top News
1672 prikaza

Pet razloga zbog kojih SAD ostaje vodeća svjetska velesila

Američke zastave
Thinkstock
Iako mnogi smatraju da će Kina uskoro preuzeti svjetsko vodstvo, SAD ostaje najjača svjetska velesila, a evo i dokaza koji to potvrđuju

Velesila je država koja rukuje s dovoljno vojne, političke i ekonomske snage da može uvjeriti narode u svim dijelovima svijeta da učine nešto što inače ne bi. Iako mnogi ističu da će na čelo velesila uskoro zasjesti Kina, prikaz pada SAD-a je preuveličan i bez čvrstih dokaza. U ključnim kategorijama moći SAD će ostati dominantna velesila u doglednoj budućnosti, a to dokazuju sljedeće stvari.

Ekonomija

Iako kinesko gospodarstvo impresivno raste, nije bitna tek veličina, nego i kvaliteta. Prema podacima Svjetske banke BDP po glavi stanovnika u SAD-u je 2013. godine iznosio 53.042, a u Kini 6.807 dolara. Drugim riječima malo od kineskog dramatičnog ekonomskog rasta na kraju završi u džepovima kineskih potrošača. Uz to, više od 80 posto svih svjetskih transakcija i dalje se obavlja u dolarima, što znači da američko gospodarstvo ostaje čvrstih temelja.

Vojska

Američka vojna superiornost ostaje netaknuta. 37 posto svjetske vojne potrošnje odlazi na SAD, dok Kina troši četiri puta manje, a ona je na drugom mjestu. SAD dominira zemljom, morem i zrakom, a iako operacije na Bliskom istoku nisu išle u korist Amerikancima, ratovi u Iraku i Afganistanu prije svega su pokazali koliko se mijenja priroda ratovanja, a ne da je vojna moć SAD-a u padu. I premda konvencionalna vojna snaga ne može u potpunosti 'uništiti' teroriste, ona čini sjajan posao u doveđenju u red neprijateljski nastrojenih naroda.

Obama i kongresmeni | Author: Mike Theiler/DPA/PIXSELL Mike Theiler/DPA/PIXSELL

Politički utjecaj

Politička moć dolazi u različitim oblicima. Za SAD je pomoć u inozemstvu učinkovit način da učvrsti politički utjecaj na globalnoj razini. 2013. godine SAD je pomogao dugim državama i ciljevima s 32.7 milijarde dolara, dok je na drugom mjestu bila Velika Britanija s 19 milijardi. No kako biste postigli političku moć u inozemstvu, kod kuće morate imati stabilnu situaciju. SAD ima najstariji Ustav na svijetu, kao i snažne institucije i zakonodavstvo koje ga prate. Iako nije savršen, vladajući dokument je evoluirao zajedno s ljudima kojima rukovodi. U SAD-u također živi 45 milijuna ljudi koji su rođeni u nekoj drugoj državi, što pokazuje koliko je privlačna i koliko je mnogi smatraju poželjnom životnom lokacijom.

Inovacije

Od devet najvećih tehnoloških tvrtki na svijetu, osam se nalazi u SAD-u. Ako uzmete u obzir rastući značaj te industrije, shvatit ćete koliko je ovaj podatak važan. Desetljećima je Amerika brinula o energetskoj samostalnosti, dok je danas na prvom mjestu u svijetu po proizvodnji nafte i prirodnog plina. Američka Sveučilišta i znanstvene institucije među najboljima su na svijetu, pa se narod može usredotočiti na ono što mu je najpotrebnije.

Kultura/stil života

2012. godine Amerikanci su potrošili 370 milijuna na kostime za svoje kućne ljubimce. Ove godine je u Sjevernoj Karolini otvoren Fury 325 - najviši vlak smrti na svijetu, sve dok se sljedeće godine ne otvori još viši u Floridi. Amerikanci uz to najviše pomažu strancima. Svi ti podaci ukazuju na to da Amerikanci i dalje uživaju u višoj kvaliteti života od ostatka svijeta, piše Time. Još kad tome dodate američku gospodarsku i vojnu snagu, politički utjecaj i količinu inovacija, bit će vam jasno zašto ostaje na privilegiranom prvom mjestu po značaju diljem svijeta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.