Po uputama Jankovića, ide u pohod na Markov trg?

Sanjin Strukić (PIXSELL)
Gradonačelnik Ljubljane ovih se dana našao na tajnom sastanku s Milanom Bandićem. Dva stara prijatelja, oba pod udarom zakona, oba u jurišu na premijersko mjesto, razmijenila su iskustva i kovala planove za sretniju političku budućnost
Vidi originalni članak

Milanov plan je savršeno jasan, kaže nam ovih dana izvor upućen u strategiju zagrebačkog gradonačelnika “u mirovanju”, suspendiranog, ali izrazito živahnog Milana Bandića.

"Milan čeka odluku Ustavnog suda. On je uvjeren da je zabrana obnašanja dužnosti neustavna i da mora pasti jer mu nije jasno kako se nekome može zabraniti obavljanje njegova posla", kaže naš izvor i dodaje da će Bandić čekati sredinu lipnja, a potom donijeti odluku vezano uz zagrebačke izbore.

Bandićeva lista bez celebrityja

Ako mu Ustavni sud ne da za pravo, izazvat će prijevremene izbore u Zagrebu jer je svjestan da u metropoli i dalje sve ovisi o njegovoj volji. Kosor, naime, bez Bandićeve podrške ne može ostati predsjednik Gradske skupštine, a Sandra Švaljek najviše ovisi o Slavku Kojiću.

U slučaju novih zagrebačkih izbora, metropola, a ona je najvažnija politička pozornica u zemlji, bit će prisiljena na potpuno novu raspodjelu karata, koja ne može proći bez važnih implikacija na nacionalnu scenu. U svakom slučaju, Bandić se osjeća kao gospodar situacije. Prema nekim informacijama, Bandić već sastavlja ljude za svoju listu i na njoj neće biti celebritiji nego ozbiljni ljudi. Zadsad je nesigurno hoće li se tu naći i Švaljek. To će biti njezina odluka. No ako prijeđe na Bandićevu stranu, govore nam neki, morat će biti svjesna toga da će biti njegova marioneta. Uključi li se u ove planove i eventualna podrška Ustavnog suda, Bandić smatra da je kralj svih izbora. I parlamentarnih. Ako Ustavni sud Bandiću omogući obnašanje dužnosti, on će i dalje obavljati posao gradonačelnika Zagreba, jednom rukom želeći dohvatiti tron graonačelnika Hrvatske.

U tom će razdoblju pokušati - a poznavajući njegove odvjetnike, nema sumnje da će mu to uspjeti - što više otegnuti donošenje presude u slučaju afere Agram. Znamo li kakvo je hrvatsko pravosuđe, jasno je da se to može rastegnuti i na dva mandata. Dotad, računa Bandić, političke uvjete omogućit će mu presudu koja će mu više ići na korist nego danas s mahnitim Milanovićem, koji pravosuđu puše za vrat. U uskoj vezi s njegovim političkim planovima, bio je i nedavni, tajni sastanak s ljubljanskim prijateljem, obožavateljem i političkim saveznikom Zoranom Jankovićem. Sastali su se u jednom velikogoričkom restoranu i ne sluteći da ih promatra nekoliko pari radoznalih očiju.

"Nič. Nič. Bute pozdravleni", rekao nam je Janković upitan o čemu je razgovarao s Bandićem munjevito poklopivši telefonsku slušalicu.

'Gradu sam ostavio zdravlje, ali od Grada dobio sve'

A teme razgovora nije teško naslutiti. Ljubljanski je gradonačelnik 2011. godine već uspio osvojiti mandat za sastavljanje slovenske vlade, ali ga je svemoćni, premda zakulisni gospodar Slovenije, Milan Kučan u tome onemogućio, predavši palicu Alenki Bratušek. Ostaje činjenica da je upravo Janković bio zaštitno lice jedne od prvih stranaka u ovom dijelu Europe, koja je pandan danas aktualnima Živom zidu, ORaH-u, Syrizi... Bila je to njegova Pozitivna Slovenija, koja je nevjerojatnom brzinom osvajala građane Slovence, a potom i većinu u slovenskom parlamentu. Dakle, Janković zna sve softvere za osvajanje vlasti u munjevitom ratu, što Bandiću itekako koristi.

Osim toga, riječ je o bivšem gospodarstveniku, čovjeku koji je stvorio moćan Mercator i kojeg Ljubljančani obožavaju. I to ne samo oni obični ljudi, radnici i umirovljenici, kao što je slučaj s Bandićem. Ljubljančani cijene Jankovićev velik uspjeh, gledaju na njega kao čuvara domaće proizvodnje suda, rušit će kosora u skupštini i izvoznu uzdanicu. Bandiću upravo toga nedostaje i tu ulijeće Janković jer oni su si međusobno pokrovitelji. Da sve ide u tom smjeru potvrdio je prošli utorak i sam Bandić nakon što se sastao s koordinatorima Udruge Klub Milana Bandića.

"Ne znam koji će idući izbori biti, ali bit će po mojoj grbači. Prerano je govoriti o prijevremenim, poštujem trodiobu vlasti", poručio je samouvjereno dodavši kako mu je drago što ljudi nisu zaboravili pozitivna djela.

"U ovih 15 godina u gradu sam ostavio zdravlje, ali sam od Grada dobio sve", rekao je Milan Bandić.

Posjeti Express