Preživjele su najsmrtonosniji otrov na svijetu

KYODO/REUTERS/PIXSELL
Tom količinom otrova mogli su pobiti 500 ljudi na aerodromu, trikom su sveli na ubojstvo samo jednog
Vidi originalni članak

Za Kima Jong-nama, brata sjevernokorejskog diktatora, isprva je bilo jasno samo to da je prije nešto manje od tri tjedna otrovan na aerodromu u Maleziji i da je umro u gadnim mukama. Potom su istražitelji otkrili da su ga ubili nervnim bojnim otrovom VX u maniri filmova o Jamesu Bondu. No, to je otkriće otvorilo svu silu drugih pitanja; primjerice, kako to da otrov, kojega je dovoljno samo 10 miligrama, manje od jedne kapi, da se nađe na koži žrtve pa da ova umre, kako to da na krcatom aerodromu nije ubio još nekoga i uopće prouzročio sveopće trovanje i navalu bolesnih na hitnu.

Kimov život Put od sramežljivog dječaka do jednog od najgorih svjetskih diktatora

S posljednjim saznanjima istražitelja ubojstva Kima Jong-nama ispostavlja se da je i scenarij kakve zbrke oko agenta 007 mila majka u odnosu na ono što su atentatori izveli 13. veljače u Kuala Lumpuru. Nadzorne kamere svjedočile su da su neposredno prije nego što je Kimu Jong-namu pozlilo, s njim u kontaktu bile dvije žene.

Obje su mu naglo pružale ruke prema licu, obje su poslije osumnjičene za ubojstvo VX-om, obje su tvrdile da su mislile da sudjeluju u psini, "pranku", koju netko snima da bi je poslije objavio na društvenim mrežama. Istražiteljima, međutim, nije bilo jasno kako to da su i jedna i druga preživjele kontakt s VX-om. Nekolicina Korejaca iz Sjeverne Koreje koje su istražitelji pokušali uhvatiti, istina, jest uspjela pobjeći u dinastijski raj Kima Jong-una.

No, ove dvije su bile te koje su morale petljati s jezivo ubojitom kemikalijom. A obje su ostale žive. Jedna je, doduše, kraće vrijeme imala mučnine, ali osim toga ništa. Bila je potrebna intervencija znanstvenika da se ispostavi da je apsolutno sve navedeno savršeno logično, da se savršeno uklapa i u priču o bojnom otrovu VX-u i u teoriju o Sjevernoj Koreji kao organizatoru ubojstva najstarijeg sina Kima Jong-ila, kako bi se paranoični Kim Jong-un osigurao da mu nitko ne ugrožava nasljedno pravo i u nespornim ogromnim rezervama bojnih otrova u vojnim skladištima režima u Pyongyangu.

Kim Jong-nam Kim Jong-un ubio brata? U pismu ga molio da ga spasi

Rješenje leži u detalju o drugoj osumnjičenoj ženi koji je 11 dana nakon ubojstva iznio zapovjednik malezijske policije na nacionalnoj razini Khalid Abu Bakar. U tom je trenutku, dakle, prva žena već bila stavila ruke na lice žrtve, a potom je i ključna druga žena učinila slično: "Gospođa je s ispruženim rukama odmah potom odjurila u zahod.

Očito je bila sasvim svjesna da je bila riječ o otrovu i da mora oprati ruke", kazao je. Da, samo, zašto joj se nije žurilo prije toga? Kako to da nije umrla jer i ovoliko vremena izlaganja otrovu bilo je dovoljno da primi smrtonosnu dozu? Čemu onda uopće prva žena? Odgovor je možda i prvi objavio The New Scientist; riječ je bila o dvokomponentnom trovanju, triku koji je zasigurno poznat vojnoj sili poput Sjeverne Koreje koja u svojim skladištima ima između 2500 i 5000 tona bojnih otrova, među kojima i VX.

"Kako je VX tako opasan, kemijska artiljerija i bombe koje se namijenjene ispaljivanju, u pravilu sadrže punjenja s dvama razdvojenim kemikalijama; sumpor i puno kompleksniju, ali također savršeno neotrovnu komponentu poznatu kao 'QL'", objasnio je The New Scientist. Prva žena, koja je doista mogla misliti da je riječ o psini, trebala je, dakle, na žrtvino lice nanijeti tekućinu u kojoj je otopljen sumpor, da bi druga potom nastupila s QL-om.

Kemijsko oružje VX - Najsmrtonosniji otrov ikad stvoren

Tada dolazi do kemijske reakcije na Kim Jong-namovom licu, nastaje plin VX koji žrtvu ubrzano truje, a druga žena bježi u zahod da ispere ruke. Iako je pobjegla odmah, dio otrova je ipak unijela u svoje tijelo kroz kožu na rukama, taman dovoljno da joj samo blago pozlije. Kim Jong-nam je svkako bio vrlo iznenađen, nakon drugog nasrtaja na sebe požalio se službenici na aerodromskom šalteru da mu je neka žena prislonila vlažnu krpu na lice i potom pobjegla.

Također, sve navedeno atentatori su izveli tako vješto da na aerodromu nitko drugi nije završio u bolnici, kamoli mrtav. Pogotovo opasnost od kolateralnih smrtnih slučajeva Pyongyangu je itekako moglo biti važno da pokuša izbjeći. "Ogorčen sam time što su kriminalci tako opasnu kemikaliju upotrijebili u javnom prostoru.

To je moglo dovesti do masovnih oboljenja, pa čak i smrti", bila je prva reakcija malezijskog ministra za okoliš Wana Junaidija Tuankua Jaafara. Može, naime, Kim Jong-un svako toliko prijetiti i SAD-u, groziti se oružjem cijelo čovječanstvu, ali i on je svjestan da postoje granice koje ne smije isprovocirati. Katastrofa masovnim trovanjem i mnoštvom pobijenih bojnim otrovom u terorističkom napadu na glavnom aerodromu glavnog grada jedne od najvećih azijskih gospodarskih i vojnih sila, e to bi bila svinjarija nakon koje bi Pyongyang mogao očekivati doista svaku moguću reakciju, političku i vojnu.

Diktator bez kontrole Što je Kim Jong Unu? Sj. Koreja tone u sve dublji mrak

Količina koja je procijenjena da je nastala u napadu, bila bi dovoljna da pobije čak 500 ljudi. Dvokomponentni bojni otrov zato se pokazuje kao vrlo elegantno rješenje za kirurški precizan atentat. Ujedno i teško dokaziv. Posebno kad je Sjeverna Koreja žicala vrijeme odbijanjem davanja pristanka za autopsiju nad svojim državljaninom, koliko god da je ovaj godinama bio u bijegu od Pyongyanga.

Posjeti Express