Top News
2242 prikaza

VX - Najsmrtonosniji otrov ikad stvoren

Thinkstock
Ovim je otrovom ubijen polubrat Kim Jong Una, a Sjeverna Koreja tvrdi da ne posjeduje nikakve nervne agense

Iznimno smrtonosni nervni agens VX, koji se koristi kao kemijsko oružje, pronađen je prilikom nedavnog ubojstva polubrata sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, objavila je u petak malezijska policija pozivajući se na prve rezultate istrage.

Kim Jong Nam umro je ubrzo nakon napada izvedenog prošloga tjedna na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru dok se spremao ukrcati se na let za Macao.

Južnokorejski i američki dužnosnici objavili su kako vjeruju da su sjevernokorejski agenti ubili Kim Jong Nama, koji je živio na kineskom teritoriju u Macaou.

Prema navodima policije, brisevi uzeti iz oka i s lica Sjevernokorejca, analizirani u malezijskom kemijskom odjelu policije, otkrili su prisutnost VX-a.

Nervni agens VX kemijsko je oružje klasificirano u Sjedinjenim Državama kao oružje za masovno uništenje. 

"I drugi uzorci su predmet analize", kazao je šef malezijske policije  Halid Abu Bakar u priopćenju.

Šef malezijske policije ranije je objavio da su dvije žene, jedna Vijetnamka i jedna Indonežanka, pošpricale tekućinu u lice Kim Jong Nama. One su potom oprale ruke i izgubile se s poprišta događaja.

Snimka aerodromske kamere, objavljena u ponedjeljak, pokazala je trenutak kada je žena napala polubrata sjevernokorejskog čelnika, koji je poslije viđen kako traži medicinsku pomoć od osoblja zračne luke. Umro je na putu za bolnicu.

VX je agens bez okusa i mirisa, i po konvenciji o kemijskom oružju njegovo je korištenje nedopustivo "osim u istraživanju, za medicinske i farmaceutske svrhe".

Može se proizvesti u tekućini, kao krema ili kao aerosol. Ako ga se koristi u velikim dozama smrtonosan je u roku od 15 minuta, navodi kemijskobiološki centar američke vojske, označivši ovaj agens kao najotrovniji nervni agens u svijetu.

VX je najsmrtonosniji otrov kojeg je čovjek ikad stvorio.

Američka vojska bila je uključena u nekoliko kontroliranih i slučajnih puštanja agensa VX. U Iraku je proizvedeno više od 50 tona, a pretpostavlja se da je u eri Sadama Husseina iračka strana koristila taj otrov 1988. u napadu na Kurde. 

Ipak, SAD i Rusija su jedine zemlje koje su priznale da imaju zalihe VX-a, iako se sumnja da ih imaju i mnoge druge države. 

Sjeverna Koreja tvrdi da nikada nije proizvodila nervne agense, ali se vjeruje da posjeduje između 2.500 i 5.000 tona istih. 

Samo 10 mg VX otrova nanesenog na kožu može ubiti čovjeka. Smatra se da je moguće spriječiti smrt trenutnim davanjem niza protuotrova, ali ovaj nervni agens djeluje tako brzo, da do sada nitko nije imao priliku provjeriti njihovu efikasnost.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.