Top News
5497 prikaza

Kim Jong-un ubio brata? U pismu ga molio da ga spasi

Kim Jong Un
REUTERS
Pojavljuju se dosad nepoznati i skriveni detalji iza ubojstva Kim Jong-nama, brata sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una

Brat sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una preklinjao ga je da mu poštedi život, prenosi britanski Independent. Kim Jong-nam, nedavno ubijen u Maleziji, napisao je pismo mlađem bratu 2012. godine nedugo nakon što je Jong-un preuzeo vlast nakon smrti Kim Jong-ila.

Jong-nam je preklinjao brata da ukine naredbu za njegovo ubojstvo, ispričali su južnokorejski parlamentarci upoznati s tematikom. Ove informacije pojavile su se netom nakon uhićenja druge žene koju lokalne vlasti sumnjiče da je Jong-namu špricala otrov u lice na aerodromu u Kuala Lumpuru. On se tada spremao za let prema Macauu, bivšoj portugalskoj koloniji, gdje je već godinama živio u egzilu.

Lee Byung-ho, šef južnokorejske obavještajne agencije, rekao je svojim šefovima u parlamentu da su obavještajci Sjeverne Koreje već godinama pripremali napade i ubojstvo odbjeglog brata trenutačnog sjevernokorejskog diktatora. "Bila je to naredba koju su morali izvršiti, bez obzira na sve. Njihovi obavještajci su se stalno pripremali za ubojstvo i napokon su uspjeli u tome", rekao je Byung-ho.

Kim Jong nam | Author: KYODO/REUTERS/PIXSELL KYODO/REUTERS/PIXSELL

Kim Byung-kee, šef parlamentarnog odbora za obavještajne službe, ispričao je novinarima da je Jong-nam preživio pokušaj atentata već prije pet godina. "U travnju 2012. godine Kim Jong-nam poslao je pismo Kim Jong-unu u kojem je preklinjao za milost i njemu i njegovoj obitelji. Govorio je da svi znaju da im je jedini izlaz iz života straha bilo samoubojstvo", ispričao je Byung-kee.

Malezijska policija objavila je da su uhitili obje agentice koje su ubile Jong-nama. Jedna je imala vijetnamsku putovnicu na ime Doan Thi Huong, a druga je imala putovnicu izdanu u Indoneziji na ime Siti Aishah. Kako pišu lokalni mediji, indonezijske vlasti kažu da je uhićena njihova državljanka, ali više podatak nisu dali u javnost.

Zamjenik malezijskog premijera Ahmad Zahid Hamidi rekao je novinarima da je Jong-nam putovao s lažnom putovnicom na ime Kim Chol. Ubrzo nakon smrti Jong-nama provedena je i obdukcija uz velike mjere sigurnosti zato što su sjevernokorejski diplomati oštro prosvjedovali zbog obdukcije u Kuala Lumpuru i tražili su vraćanje tijela u domovinu.

Lokalne vlasti još uvijek nisu objavile rezultate obdukcije, ali pretpostavlja se da je Jong-nam umro nakon što mu je jedna od ubojica štrcnula otrov u lice. "Osjetio je samo da ga netko hvata za glavu", rekao je neimenovani malezijski policijac. Ubrzo je Jong-nam doživio blagi napadaj i preminuo na putu do bolnice.

Posljednjih godina se skrivao u Macauu na južnoj obali Kine gdje je živio sa suprugom i dvoje djece. Već dulje vrijeme je poznat kao oštar kritičar režima svog brata i najavljivao je skorašnji raspad Sjeverne Koreje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.