Propast generala Zagorca: Od bogatstva do zatvora

Marko Prpić (PIXSELL)
Bivši general, bivši građevinac, bivši nositelj najviše odlikovanja kriv za 18 milijuna eura iz afere Hypo
Vidi originalni članak

Nekoć najodlikovaniji general HV-a, Vladimir Zagorec, u još jednom sudski zaključenom poglavlju iz mega-afere Hypo Alpe Adria Bank (HAAB) osuđen je u Austriji na dvije godine zatvora. Austrijski mediji javljaju da ga je Zemaljski sud u Klagenfurtu prvostupanjski proglasio krivim za to da je skupa s bivšim šefom uprave HAAB International Günterom Striedingerom oštetio "skandal-banku" za 17,68 milijuna eura.

Onima u Hrvatskoj koji aferu Hypo prate još od njenih prapočetaka otprije jednog desetljeća poznato je da je su okosnica ovog suđenja tvrtke Hvar građenje, Rovinj građenje, Dubrovačke vile i Inter-Construct, odnosno građevinskim projektima koji su se odvijali preko njih. Na prvu loptu čini se fantastičnim da je optužnica u svom skoro izvornom obliku u ovako složenom postupku dovedena do kraja.

Zagorca i njegovo društvo progonili su za to da su od 2004. do 2006. napuhivanjem cijena, izmjenama vlasništva, a poslije još nekim makinacijama izvlačili novac koji je ovaj dobio kao kredite. Ukupno 49,43 milijuna eura banka je odobrila Zagorcu koji je svoje vlasništvo nad Rovinj građenjem, Hvar građenjem i Dubrovačkim vilama skrivao tako što je vodio da su osnivači tvrtke bile tvrtke iz Lihtenštajna - Wintage Group, Heritage Invest i već odavno opjevani Sambuca Establishmenta.

Državna kupovina Sanaderova bavarska veza: Nijemci nisu zaboravili bolnu kupnju Hypo banke

U svima njima kao odgovorna osoba bio je imenovan Gerold Hoop, čovjek koji je u ovom suđenju dobio uvjetnu kaznu od dvije godine. Na izricanju presude sutkinja Michaela Sanin kazala je da je Zagorec, u dogovoru sa Striedingerom, prvo prikazivao da su kupljena zemljišta za dobiveni kredit bila precijenjena. Već tu, kazala je, Zagorec je razliku u novcu zadržavao za sebe. To je radio tako da bi tvrtke iz Lihtenštajna, za koje se ispostavilo da su Zagorčeve, prodavale nekretnine opet Zagorčevim tvrtkama.

Prodavao je sam sebi, zaključio je sud, usto još HAAB International "prodavao svoje savjetničke usluge" i tako nezakonito inkasirao 17,68 milijuna eura. Sud je zapravo utvrdio da mu je baš Striedinger savjetovao da to čini na taj način. Unatoč tome, porezni savjetnik Hermann Gabriel na suđenju se izvukao kao nedužan. U Lihtenštajnu je, pak, zapelo još 16,48 milijuna eura i taj dio sud sada traži od Hoopa nazad.

Nije to bila nikakva posebno mudra ili maštovita shema, jedini problem državnom odvjetništvu u Austriji bili su razmjeri pronevjera poput ove za koju su sad osuđeni Zagorec, Striedinger i Hoop. Oni nisu imali šanse izvući se od onog trenutka kad se ispostavilo da je bavarska zemaljska banka BayernLB 2007. za 1,625 milijardi eura kupila 50 posto plus jednu dionicu Hypo Grupe Alpe Adria (HGAA) za koju se ispostavilo da je puna ogromnih financijskih rupa.

Pa još kad je BayernLB za simbolični jedan euro dvije godine poslije sve to vratila Austriji i stala zahtijevati odštetu od 3,5 milijardi eura na ime gubitaka, te kad se ispostavilo da su bavarski i hrvatski premijeri Edmund Stoiber i Ivo Sanader imali vrlo važne uloge u tom poslu... Uglavnom, Hypo afera stala se raspetljavati na takav način da su na sve strane stali ispadati kosturi iz ormara. U zatvoru su završili i bivši šef HAAB-a Wolfgang Kulterer i Striedinger, a da se zabava još nije ni primakla kraju.

Uskoro počinje i suđenje oko projekta Hotel Miramare i, koliko god su svi sad osuđeni najavili žalbe, jasno je da, primjerice, Kultereru i Striedingeru prijeti svakom po ukupno 10 godina zatvora, što je maksimum za gospodarski kriminal u austrijskom zakonodavstvu. Što se Zagorca tiče, u trenutku kad u ovom ili onom obliku ovaj postupak postane pravomoćan, bit će to točka na "i" niza njegovih propalih projekata. U ovoj priči zavrtjeli su se Inter-Construct, Hvar građenje, Rovinj građenje i Dubrovačke vile.

Josip Vresk "Dobio sam 200.000 eura, a ne znam gdje"

Kaptol centar je, pak, bio projekt u kojem je Crkva, odnosno njen kaptolski vrh, dao Zagorcu i njegovoj tvrtki Moleth pravo na građenje na tom zemljištu na 99 godina. Zagorec je svoju tvrtku prodao već 2007. Vlasnici su se redali; češko američki Ungelt/Spectrum, potom austrijska OVAG Grupa, pa Illuminatio, da bi nakon 15-ak dražbi centar bio prodan u praktično bescijenje u listopadu 2014. Zagorec nije puno uspješniji bio niti sa svojim rekorderskim brojem odlikovanja.

Imao je 14 raznih, redom najviših državnih odličja, da bi mu u ožujku 2009. predsjednik Stjepan Mesić oduzeo njih devet nakon što je osuđen na sedam godina zatvora zbog pronevjere u aferi "Dragulji" vrijednoj pet milijuna dolara. U rujnu 2010. predsjednik Ivo Josipović oduzeo mu je i čin generala, slučajno u paketu s Branimirom Glavašem i Mirkom Norcem koji su bili optuženi za ratne zločine.

Posjeti Express