Top News
713 prikaza

"Dobio sam 200.000 eura, a ne znam gdje"

Članovi Državnog izbornog povjerenstva (Josip Vresk, lijevo)
Patrik Macek (PIXSELL)
Josip Vresk se povukao s mjesta iz Državnog izbornog povjerenstva nakon što je otkriveno da je od Hypo banke primio mito

Josip Vresk je dostavio Državnom izbornom povjerenstvu dopis sa zdravstvenom dokumentacijom u kojoj navodi da trenutačno ne može sudjelovati u radu DIP-a zbog zdravstvenih problema. 

Napravio je to nakon što je HRT objavio njegov iskaz austrijskim istražiteljima u kojemu priznaje da je od Hypo banke primio mito.

"Ukupno sam, dakle, od Alexa Kropiuniga dobio 210.000 eura. Točnih vremena i mjesta predaje više se ne sjećam. Kod predaje novca su uglavnom, time mislim dva ili čak tri puta, osobno bili nazočni Danijel Ropuš i Davorin Mlakar", odgovorio je Vresk na pitanje suca. 

Dodao je kako je barem jednom osobno vidio da je Kropiunig predao Ropušu i Mlakaru novac u omotnici, no da se ne sjeća kad i gdje je to bilo. 

Vresk je priznao i da je utjecao na vrh HNB-a pri davanju suglasnosti za prodaju Hypo banke bavarskoj BLB banci tijekom ljeta 2007. godine. 

Davorin Mlakar | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Zajedno s Davorinom Mlakarom i Danijelom Ropušem u lipnju i srpnju 2007. dobili su 630.000 eura. 

Trebali su pomoći Austrijancu Alexu Kropiunigu, koji je s bivšim čelnikom Hypo banke Josefom Kirherom optužen zbog otuđivanja 1,7 milijuna eura, riješiti problem prenamjene zemljišta u Šimunima iz poljoprivrednog u građevinsko-turističko. 

To je policiji priznao i Ropuš.

"Pri trećem susretu s Kropiunigom u Hrvatskoj bili smo prisutni sva trojica. Dakle, Davorin Mlakar, Josip Vresk i ja", rekao je Ropuš za zapisnik koji je potpisao 2014. 

Novac su navodno podijelili na tri jednaka dijela pa je svaki, tvrdi, dobio 210.000 eura. HRT je dobio i dokumente s ispitivanja u kojima stoji da su osumnjičenici pozvani 2014. u austrijsku Hypo Alpe Adria banku da pojasne za što su dobili novac. 

Na ulasku u banku lažno su se predstavili. Mlakar je rekao da se zove Damir Dolović, dok je Josip Vresk rekao da se zove Darko Videš.

Dokumente nisu dali, nego su lagali kako su im ostali u autu. Bankarima su na sastanku navodno nudili lobističke usluge u slučajevima Šimuni, Expandens i Slavonska banka.

U aferi je sudjelovao i Davorin Mlakar, bivši ministar uprave u HDZ-ovoj vladi, koji je, unatoč tome što je priznao da se lažno predstavljao u Hypo banci i potpisao lažnim imenom, dogovorom HDZ-a i SDP-a postao sudac Ustavnog suda. 

U postupku što se vodi u Austriji, kao i Vresk i Ropuš, ima status svjedoka.

"U lipnju i srpnju 2007. u tri sam navrata predao ukupno 630.000 eura hrvatskim državljanima Ropušu, Mlakaru i Vresku u zamjenu za rješavanje problema prenamjene zemljišta u Šimunima iz poljoprivrednog u građevinsko turističko", izjavio je optuženi Alex Kropiunig u policijski zapisnik. 

Mlakar je lani tvrdio da je “u dobroj vjeri i potpuno besplatno provjerio mogu li se na Pagu graditi turistički kompleksi”.

"Nikad u životu nisam primio nikakav mito. Imao sam u tom periodu konzultantstku tvrtku i trebao sam za Hypo odraditi dva projekta. Moja zadaća bila je ispitati jesu li nekretnine koje je Hypo imao pespektivne, odnosno provjeriti hoće li se na njima moći graditi. Ako se dobro sjećam, radilo se o 60.000 četvornih metara zemljišta. Ni o kakvome mitu nema ni govora", rekao je Mlakar lani za T-portal. 

S Vreskom i Ropušem u ožujku 2014. pozvali su ga u središnjicu Hypo Alpe Adria Banke u Klagenfurt da objasne zašto su od banke dobili svaki po 210.000 eura.

"Mi smo došli u banku koja je djelovala sablasno prazno. Malo je djelovalo i neugodno na početku. Tražili su da se prijavimo na šalteru. Mi smo rekli da nemamo dokumente kod sebe jer smo ih ostavili u autu. S obzirom na to da više nisam imao pravo predstavljati tvrtku, predstavio sam se kao Damir Dolović", izjavio je Mlakar za HRT u svibnju.

No Danijel Ropuš je potvrdio navode optuženog Alexa Kropiuniga da su primili 630.000 eura.

"To što Mlakar priča je njegova stvar. Novac je dva puta isplaćen u Austriji i jedanput u Hrvatskoj te smo tad bili prisutni sva trojica", ustvrdio je Ropuš u svibnju za HRT.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.