Pussy Riot: Mi smo prekinule finale Hrvatske!

Carl Recine/REUTERS/PIXSELL
Preuzele su odgovornost za upad dvije djevojke i jednog mladića na početku drugog poluvremena
Vidi originalni članak

Odmah na početku drugog poluvremena finala SP-a u Moskvi, dok je Hrvatska još bila potpuno u igri, iako je od Francuske gubila 1:2, na teren Stadiona Lužnjiki utrčalo je troje mladih ljudi; dvije djevojke i mladić. U odijelima službenih osoba na stadionu, što im je očito poslužilo kao paravan da bi se prošvercali kroz osiguranje utakmice, počeli su trčati između igrača.

Junaci Povijesni uspjeh i srebro Vatrenih u Rusiji 2018.

Mladić, koji je kao i djevojke bio odjeven u bijelu košulju, crne hlače i crne cipele s kravatom i službenom kapom, posebno se loše proveo jer ga je dohvatio naš Dejan Lovren. Naš obrambeni igrač nije bio pretjerano raspoložen za takve ekshibicije u svojoj utakmici karijere i najvećoj nogometnoj utakmici Hrvatske kao nogometne nacije do sada.

Zgrabio ga je za vrat, a dalje su problem preuzeli zaštitari i iznijeli ih s igrališta. Vrlo brzo na Twitteru su odgovornost za ovaj incident preuzele aktivistice ruskog punk benda Pussy Riot. Objavile su post u kojem objašnjavaju da tim potezom obilježavaju 11. obljetnicu smrti ruskog pjesnika Dmitrija Prigova. Tako je ova noćna mora Vladimira Putina zadala težak udarac njegovom najvećem sportskom projektu u koji je uložio puno i financijskog i političkog kapitala.

U svojoj objavi su napisale da je pjesnik Prigov stvorio lik nebeskog policajca, onoga koji nosi nebeski nacionalni osjećaj i razgovara osobno sa samim Bogom. U daljnjem objašnjavanju svoje satire Pussy Riot napisale su i ovo: "Nebeski policajac nježno dotiče cvijet na polju i uživa u pobjedama ruskog nacionalnog nogometnog tima, dok je zemaljski policajac indiferentan na štrajk glađu Olega Sencova."

U nastavku one otkrivaju da je nebeski policajac "organizator prekrasnog karnevala Svjetskog nogometnog prvenstva". U svojoj objavi na Twitteru objavile su i političke zahtjeve: oslobađanje svih političkih zatvorenika, prestanak zatvaranja zbog "lajkanja", prestanak protuzakonitog uhićivanja na skupovima, dopuštanje političkog natjecanja u zemlji, prestanak s lažnim kriminalnim optužbama i zatvaranje bez razloga, pretvaranje "zemaljskog policajca" u "nebeskog policajca".

Kako je to izgledalo na utakmici, pogledajte na prvoj...

i na drugoj snimci:

A kako je izgledalo "pranje glave" u prostorijama zaštitara utakmice, pogledajte na trećoj snimci:

Posjeti Express