Life
3186 prikaza

Povijesni uspjeh i srebro Vatrenih u Rusiji 2018.

Hrvatska je srebrna na SP 2018.
1/27
Dylan Martinez/REUTERS/PIXSELL
Nakon što su se cijeli turnir lavovski borili, na kraju su naišli na sebi ravnog, pali su i neki rekordi

Hrvatska je nakon fenomenalne igre na cijelom Svjetskom prvenstvu u Rusiji na prepreku koju nije uspjela prebroditi, naletjela tek u finalu. Moćna Francuska bila je bolja s rezultatom 4:2, ali Hrvatska je i s ovakvim rezultatom napravila najveći uspjeh u povijesti našeg nogometa.

Put Hrvatske na Svjetskom prvenstvu bio je kao iz snova. U grupi su osvojili svih devet bodova, što je uspjelo samo još dvjema reprezentacijama. U osmini finala Hrvatska je pobijedila Dansku na jedanaesterce, nakon što je utakmica završila 1:1.

Potom smo u četvrtfinalu svladali Rusiju. Nakon rezultata 2:2, Hrvatska je pobijedila Rusiju 4:3 opet na jedanaesterce i tako otišla u polufinale gdje ju je čekala Engleska. Favorizirana od mnogih, Engleska nije mogla zaustaviti Hrvatsku, koja im je zabila dva gola, dok su Englezi dali jedan. Hrvatska je tako prvi put otišla u finale Svjetskog prvenstva, što je scenarij u koji prije početka prvenstva nije vjerovao skoro nitko, a to je ovih dana priznao i predsjednik FIFA-e Gianni Infantino osobno.

Hrvatska je tijekom utakmice više napadala, više je imala loptu u svojim nogama, više je imala čak i udaraca na gol. No, na kraju su golovi padali ovim redom:

18. minuta Griezmann, odnosno autogol Mandžukića, za 0:1

28. minuta Perišić 1:1

38. Griezmann iz penala za 1:2

59. Pogba za 1:3

65. Mbappe za 1:4

69. Mandžukić za 2:4

Na kraju je ispalo da je statistika debelo na strani Hrvatske po više manje svemu, osim po konačnom rezultatu. Finale je bilo puno zanimljivosti. Mandžukićev autogol prvi je u nekom finalu svih 88 svjetskih prvenstava do sada. Didier Deschamps u povijest će ući kao čovjek koji je do trofeja odveo drugu najmlađu momčad ovog prvenstva.

Njemu Hrvatska očito jako leži, jer je u onom dramatičnom polufinalu iz 1998., znači protiv Hrvatske, bio kapetan ekipe koja je u finalu pobijedila i Brazil i osvojila prvenstvo. Ovo finale pred 90.000 gledatelja bilo je prvo još od 1974., koje se igralo u Zapadnoj Njemačkoj, u kojem su tri gola pala već u prvom poluvremenu. Tada je bila riječ o Zapadnoj Njemačkoj protiv Nizozemske i 2:1.

Ivanu Perišiću, nije nikakva utjeha, ali njegov gol značio je da je na ovom SP-u postigao sedam golova, a asistirao za još četiri. Ukupno jedanaest što kao strijelac, što kao asistent, više nego ikada ijedan hrvatski reprezentativac na svjetskim prvenstvima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.