Putin nije htio ispuniti zadnju Skripalovu molbu

REUTERS
Prijatelj otrovanog dvostrukog ruskog špijuna otkrio je da se Skripal javio Putinu i molio ga uslugu
Vidi originalni članak

Neposredno prije no što je otrovan, bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripal napisao je Vladimiru Putinu pismo u kojem ga moli da mu dopusti povrataku domovinu, rekao je njegov prijatelj.

Bivši ruski obavještajni časnik, koji je 2010. godine došao u Britaniju kao dio špijunske razmjene, požalio je što je bio dvostruki agent i želio je dobiti oprost kako bi mogao posjetiti svoju obitelj u Rusiji, rekao je Vladimir Timoškov BBC-u.

Skripal i njegova kćer Julija u kritičnom su stanju nakon što su 4. ožujka bili otrovani agensom Novičok. Skripal (66) optužen je da je radio za MI-6 tijekom nekoliko godina kad je otkrio imena desetaka ruskih agenata koji su djelovali u Europi. 

REVOLUCIJA Šest načina na koje Rusija mijenja svijet

Osuđen je na 13 godina najstrožeg zatvora u kolovozu 2006. godine, a oslobođen je sporazumom iz 2010. godine, u kojem je 10 ruskih spavača protjerano iz SAD-a.  

Prema riječima gospodina Timoškova, koji je sa Skripalom prijatelj još iz školskih dana, gospodin Skripal nije se smatrao izdajicom jer je on dao zakletvu u službi dok je još bio SSSR.  

- Mnogi su ga ljudi izbjegavali. Njegovi razredni kolege doživjeli su to kao izdaju domovine, rekao je.

- Godine 2012. me nazvao. Razgovarali smo oko pola sata. Nazvao me iz Londona. Zanijekao je da je bio izdajica. tad mi je rekao daje pisao predsjedniku Putinu tražeći potpuni oprost i molio ga da mu dopusti posjetiti obitelj u Rusiji gdje su ostali njegova majka, brat i sva rodbina. 

SUPERHEROJ Vječni Putin: Kako je postao nezamjenjiv

Pokušaj ubojstva izazvao je diplomatsku krizu između Rusije i Britanije, koju su saveznici poduprli i prebacili krivnju na Kremlj.

Najmanje šest europskih zemalja razmatra protjerivanja ruskih špijuna nakon što je EU priopćila da će opozvati svog veleposlanika u Moskvi.

Rusija žestoko odbacuje bilo kakvu odgovornost za incident, dok je u nedjelju Vladimir Čizov, veleposlanik pri EU, rekao da "s pravnog gledišta ruska država nije imala ništa protiv Skripala".

Ruski veleposlanik u Velikoj Britaniji Aleksandar Jakovenko poželio je u petak Skripalu i njegovoj kćeri sve najbolje, a uputio je i pismo sa željama za brzi oporavak policajcu Nicku Baileyu iz policijske postaje u Wiltshireu, koji je također otrovan jer je u kontakt s Novičokom došao kad je došao u kontakt sa Skripalovima u parku, neposredno nakon dojave građana.

Policajac Bailey, nakon što je otpušten iz bolnice, rekao je da je njegovo iskustvo bilo "posve surrealno", piše The Independent.

Ukoliko je Skripal doista molio oprost od Putina, onda sve to neodoljivo podsjeća na slučaj bivšeg ruskog oligarha Borisa Berezovskog, koji je pronađen mrtav pod sumnjivim okolnostima prije pet godina. 

Bio je žestoki protivnik Vladimira Putina. Boris Berezovski bio je matematičar prije nego je shvatio da će se obogatiti tako što će preuzeti kontrolu nad bivšim državnim tvrtkama. Bio je bliski suradnik Borisa Jeljcina, a prvih je godina podržavao i Vladimira Putina.

Berezovski je umro pod sumnjivim okolnostima u svom domu u Ascotu, u Engleskoj 2013., nakon velike svađe s ruskim vlastima i gubitka velikog djela svog bogatstva. Berezovski je bio središnja figura neslužbene grupe moći, koja se zvala “Obitelj” i bila je vrlo bliska Jeljcinu, a u rad grupe je bila uključena i Jeljcinova kći Tatjana, kao i njegov šef kabineta Jumašev. 

Kad su 1998. godine počeli tražiti Jeljcinovog nasljednika i pronašli ga u tadašnjem premijeru Jevgeniju Primakovu. Kad se nisu uspjeli dogovoriti stvorila su se dva klana.  ali se njihov plan raspao kad je 1998. godine nekoliko agenata FSB-a, sljednice KGB-a, predvođenih Aleksandrom Litvinenkom razotkrilo kako su njihovi nadređeni kovali zavjeru da se likvidira Berezovski.

A poslije slavlja... Putinov najvažniji zadatak - mora naći nasljednika

Berezovski je u početku bio zagovornik Putina i nagovorili su Jeljcina da ga promovira u javnosti. Nakon što je Putin postao predsjednik, Berezovski i Abramovič bili su njegovi česti gosti, ali Berezovski se počeo sve manje slagati s Putinom i zamjerao mu neke odluke koje je donosio. Berezovski je u nekoliko navrata preko medija napao vladajuće strukture, te je jednom rekao kako u “nedostatku snažnog civilnog društva i srednjeg sloja kapitalisti moraju biti ti koji se trebaju direktno uključiti u političke procese”.  

Takve se izjave nisu svidjele Putinu, kojem nije dugo trebalo da objavi kako neće tolerirati kritike koje dolaze iz medija koje kontroliraju oligarsi.

No, Berezovski se nije zaustavio, već je Putinu uputio jednu od najgorih optužbi. Okrivio ga je za smrt 118 mornara u podmornici Kursk zbog toga što Kremlj nije dopustio da im pomognu strane mornarice. Berezovski je 2002. javno objavio da želi skinuti Putina s vlasti ili silom ili mirnim putem. Pokrenuo je kampanju kojom je prokazivao sve navodne Putinove zločine - od zabrane slobode govora do rata u Čečeniji. 

A onda je 2003. godine Berezovskom je odobren azil u Velikoj Britaniji, a prvi veliki udarac bilo je trovanje Litvinenka, nakon čega je Velika Britanija protjerala nekoliko ruskih diplomata. Litvinenko je otrovan radioaktivnim polonijem 210, koji se uglavnom proizvodi u nuklearnim reaktorima u Rusiji.

Berezovski se 2011. okomio i na Abramoviča protiv kojeg je pokrenuo građansku parnicu zbog ucjene i nepoštivanja ugovora. Od Abramoviča je tražio odštetu od tri milijarde funti, što je postala najskuplja građanska parnica u povijesti Velike Britanije. Dvije godine kasnije, u ožujku 2013. Berezovski je pronađen mrtav u svom luksuznom domu u Sunninghillu, blizu Ascota. U zaključanoj kupaonici pronašao ga je tjelohranitelj, a oko vrata mu je bio zavezan konop.  

Anonimne fundacije Tajnoviti Putinovi donatori - povezani s vladom i oligarsima

Njegov je odvjetnik objavio kako je moguće da je Berezovski počinio samoubojstvo, obzirom da je nakon parnice protiv Abramoviča, koju je izgubio, zapao u ogromne dugove, te da je zadnje mjesece svog života provodio tako što je prodavao sve vrijednosti koje je imao kako bi pokrio troškove turbo skupe sudske parnice.  

Do danas nije razjašnjeno je li se Berezovski ubio ili je njegova smrt bila nasilna, ali se saznalo da je i on od Putina tražio oprost zbog grešaka koje je napravio i tražio dozvolu da se može vratiti u Rusiju.  

Neki bliski suradnici Berezovskog su rekli kako sumnjaju da je Berezovski takvo pismo poslao, jer da to nije bio njegov stil, ali tadašnja djevojka Berezovskog, Jelena Gorbunova u jednoj je intervjuu potvrdila da je Berezovski pismo zaista poslao. 

- Rekla sam mu da će Putin to pismo objaviti i da to nije dobro za njega. Rekao mi je da ga nije briga, da mu je svejedno, da je za sve što mu se događa kriv isključivo on sam i da je to pismo jedina šansa koja mu je preostala, rekla je Gorbunova, a pismo je Putinu navodno osobno odnio Roman Abramovič, koji je pismo zaprimio od jedne osobe koju je Berezovski odredio da to pismo dostavi.  Putin je, opet navodno, odlučio oprostiti Berezovskom i dozvolio mu povratak u Rusiju.

Posjeti Express