Top News
12155 prikaza

Šest načina na koje Rusija mijenja svijet

Vladimir Putin
REUTERS
Sutra su predsjednički izbori u zemlji koja se uspješno uplela u svaku krizu i tržište na planeti

Dok mediji pišu o "novom Hladnom ratu" Rusija se priprema za sutrašnje predsjedničke izbore na kojima, realno, jedino Vladimir Putin ima šansu (ponovno) osvojiti vlast. Federativna Republika Rusija u protekle je četiri godine neprestano u medijima i 'centru pažnje', ponajviše po (iz zapadne perspektive) negativnim stvarima.

Propaganda

Svojim uplitanjem u rat u Siriji pomogli su Bašaru al-Asadu da ostane na vlasti, sada su, radi navodnog trovanja bivšeg špijuna i njegove kćeri na tlu Engleske, 'u svađi' s Velikom Britanijom.

No, Putin je vjerojatno svjestan da što više on posvađa Rusiju sa zapadom - to bolje kotira u anketama i to je popularniji. Njegovi nezajažljivi apetiti, piše CNN, počeli su se širiti na regije gdje je prije Trumpa utjecaj imao SAD, a zamjetan je i utjecaj Rusije na samu Ameriku, tj. njihove predsjedničke izbore.

Istaga se vodi je li, i koliko je, rusko uplitanje u američke izbore 2016. godine utjecalo na dolazak Donalda Trumpa na vlast. Rusi su svojedobno hakirali servere Demokratske stranke u nadi da će utjecati na rezultat izbora.

I Velika Britanija, Francuska i Njemačka biju cyber-bitku s Rusima te su ih optužili radi pokušaja utjecanja na rezultate izbora. Britanska premijerka Theresa May strogo je upozorila Rusiju prošlog studenog, ustvrdivši kako su Rusi "informacije pretvorili u oružje" kako bi uzdrmali svjetski poredak.

Desetci pro-Brexit poruka i portala napravljeni su od strane "tvornica trolova" koje su bliske Putinu. Njemačka je Putina optužila kako namjerno huškaju alt-desni sentiment te su čak uveli stroge kazne radi "lažnih vijesti".

Vojna snaga

Kada je riječ o vojnoj snazi Putin se mnogo puta hvalio ruskim vojnim kapacitetima, a jasno ih je i pokazao u Siriji i na Krimu. Ruske su letjelice bombardirale Siriju, a ruski su savjetnici i plaćenici pomagali Bašaru al-Asadu da pobjedi u ratu. Time su dobili i saveznika na Bliskom istoku.

Moskva je 2014. također aneksirala Krim koji je do tada bio dio Ukrajine. Zapad je reagirao sankcijama no to je čak možda dodatno podcrtalo koliko je Rusija zapravo veliki igrač na svjetskoj sceni, piše CNN. Rusija i dalje pomaže separatiste u Ukrajini.

Rusija je vojno prisutna i u Libiji, zemlji koja je u kaosu od smrti Moamara Gadafija 2011. godine. Rusi potpomažu generala Khalifu Haftara dok UN daje podršku krhkoj koaliciji u Tripoliju. Rusi će također, u dogovoru s Egiptom, na egipatskom tlu raditi vojne vježbe.

Prodaja oružja

Nedavno se svijet nakon dugo vremena vratio temi nuklearnog naoružanja u kojoj predvode Rusija i SAD. I kada je o konvencionalnom oružju riječ Rusija se sve više probija na tržišta gdje je oružje do sada prodavao SAD, posebno u Aziji i na Bliskom istoku. Indija je najveći kupac oružja, a 62 posto oružja kojeg su kupili između 2013. i 2017. prodala im je upravo Rusija.

Vojska i agencije u SAD-u i Afganistanu zabrinute su da Rusija možda čak nabavlja oružje za Talibane u Afganistanu. Rusi oružje prodaju i Indoneziji i Filipinima.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.