Rat Moskve i Zagreba? Neće ga biti dok mogu zaraditi

pool/REUTERS/PIXSELL
Mi smo potjerali njihovog, oni će jednog našeg i nikome ništa - broje se samo Agrokor i slične teme
Vidi originalni članak

Preteško bi bilo reći da Andrej Plenković upada u geopolitičku noćnu moru, ali situacija u kojoj mu Kinezi grade Pelješki most, a Rusi spašavaju Agrokor sigurno nije nešto što će mu olakšati vođenje Vlade.

Pogled iznutra Tri razloga zašto bi Rusija otrovala špijuna uoči izbora

Poslove mu neće olakšati ni diplomatski rat. U znak solidarnosti s Britancima, otjerali smo jednog ruskog diplomata iz Hrvatske, na što će Moskva, pretpostavlja se, odgovoriti razmjerno, tjeranjem jednog našeg iz Rusije. To ne bi bilo prvi put - Hrvatska i Rusija već su prošle godine protjerali dio diplomatskog osoblja, ali bilateralne razmirice tad nisu prerasle u veći skandal. Ovoga puta će intenzitet rata ovisiti o Bruxellesu i Londonu.

A onda je u Zagreb stigao pozdrav iz Moskve: "Izražavamo duboko žaljenje što je hrvatska strana, slijedeći blokovsku solidarnost s pojedinačnim zemljama EU i NATO, donijela žurnu i nepromišljenu odluku, čije će se posljedice negativno odraziti na razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-gospodarski dio." Izvori dobro upućeni u međudržavne odnose Rusije i Hrvatske kažu da protjerivanje jednog diplomata od ukupno 22 neće ugroziti rad ruskog veleposlanstva u Zagrebu.

Međutim: "Možemo očekivati i nastavak sankcija, odnosno razmjenu mjera između EU i Moskve, jer će Bruxelles nastaviti uvjeravati drugu polovinu svojih članica da postupe na isti način kako bi izolirao Rusiju. Stoga je moguće da se s terena politike to suprotstavljanje prebaci na ekonomiju, tim prije što su lideri nekih zemalja govorili kako ovu situaciju treba iskoristiti za onemogućavanje projekta Sjeverni tok 2. A neki govore i o neprihvatljivosti ruskog kapitala i ulaganja u EU, što bi nama moglo biti zanimljivo u kontekstu Agrokora...", kaže nam dobro upućen izvor.

A poslije slavlja... Putinov najvažniji zadatak - mora naći nasljednika

Rusi će postati ključni vlasnik Agrokora. Agrokor nakon nagodbe treba naći novog financijera. On bi u sustav trebao uliti 1,6 milijardi eura, što bi trebalo omogućiti isplatu roll up kreditora i nastavak poslovanja. Povuče li se Sberbank, to bi naštetilo i njoj i Agrokoru, pa se može pretpostaviti da će Rusi nastaviti posao. Usto treba imati na umu da se Rusi nude i kao spasitelji Ine, a zainteresirani su i za razvoj situacije s LNG terminalom kao i to da Rusija u pravilu, barem na otvorenoj sceni, ne običava rušiti mostove ako im oni još mogu čemu služiti. A ono što se čini iza scene, oduvijek je bilo dijelom mračnije strane diplomacije.

Posjeti Express