Top News
2051 prikaza

Rat Moskve i Zagreba? Neće ga biti dok mogu zaraditi

Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Putin, Soči, listopad 2017.
pool/REUTERS/PIXSELL
Mi smo potjerali njihovog, oni će jednog našeg i nikome ništa - broje se samo Agrokor i slične teme

Preteško bi bilo reći da Andrej Plenković upada u geopolitičku noćnu moru, ali situacija u kojoj mu Kinezi grade Pelješki most, a Rusi spašavaju Agrokor sigurno nije nešto što će mu olakšati vođenje Vlade.

Scene iz kultnog filma Most špijuna Pogled iznutra Top News Tri razloga zašto bi Rusija otrovala špijuna uoči izbora

Poslove mu neće olakšati ni diplomatski rat. U znak solidarnosti s Britancima, otjerali smo jednog ruskog diplomata iz Hrvatske, na što će Moskva, pretpostavlja se, odgovoriti razmjerno, tjeranjem jednog našeg iz Rusije. To ne bi bilo prvi put - Hrvatska i Rusija već su prošle godine protjerali dio diplomatskog osoblja, ali bilateralne razmirice tad nisu prerasle u veći skandal. Ovoga puta će intenzitet rata ovisiti o Bruxellesu i Londonu.

A onda je u Zagreb stigao pozdrav iz Moskve: "Izražavamo duboko žaljenje što je hrvatska strana, slijedeći blokovsku solidarnost s pojedinačnim zemljama EU i NATO, donijela žurnu i nepromišljenu odluku, čije će se posljedice negativno odraziti na razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-gospodarski dio." Izvori dobro upućeni u međudržavne odnose Rusije i Hrvatske kažu da protjerivanje jednog diplomata od ukupno 22 neće ugroziti rad ruskog veleposlanstva u Zagrebu.

Međutim: "Možemo očekivati i nastavak sankcija, odnosno razmjenu mjera između EU i Moskve, jer će Bruxelles nastaviti uvjeravati drugu polovinu svojih članica da postupe na isti način kako bi izolirao Rusiju. Stoga je moguće da se s terena politike to suprotstavljanje prebaci na ekonomiju, tim prije što su lideri nekih zemalja govorili kako ovu situaciju treba iskoristiti za onemogućavanje projekta Sjeverni tok 2. A neki govore i o neprihvatljivosti ruskog kapitala i ulaganja u EU, što bi nama moglo biti zanimljivo u kontekstu Agrokora...", kaže nam dobro upućen izvor.

Vladimir Putin A poslije slavlja... Top News Putinov najvažniji zadatak - mora naći nasljednika

Rusi će postati ključni vlasnik Agrokora. Agrokor nakon nagodbe treba naći novog financijera. On bi u sustav trebao uliti 1,6 milijardi eura, što bi trebalo omogućiti isplatu roll up kreditora i nastavak poslovanja. Povuče li se Sberbank, to bi naštetilo i njoj i Agrokoru, pa se može pretpostaviti da će Rusi nastaviti posao. Usto treba imati na umu da se Rusi nude i kao spasitelji Ine, a zainteresirani su i za razvoj situacije s LNG terminalom kao i to da Rusija u pravilu, barem na otvorenoj sceni, ne običava rušiti mostove ako im oni još mogu čemu služiti. A ono što se čini iza scene, oduvijek je bilo dijelom mračnije strane diplomacije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.