Podizanje spomenika Barešiću popratili Thompson i Gotovina

Dino Stanin (PIXSELL)
Posljednja istraga o Barešićevoj smrti pokrenuta je 2012. u Zadru po službenoj dužnosti
Vidi originalni članak

Miro Barešić dobio je spomenik u Dragama visok 2,2 metra, a na svečanosti otvorenja u gostovali su brojni pjevači; od Thompsona do Duška Lokina i Mladena Grdovića. Dvojica ministara, Tomo Medved i Zlatko Hasanbegović, također su uveličali proslavu, a najveći pljesak dobio je Ante Gotovina. Saborski zastupnik HDZ-a Željko Glasnović i Mosta Miro Bulj te predsjednik zadarskog HDZ-a Joso Nekić viđeni su na proslavi. Prema pisanju nekih medija, nekoliko ljudi uzvikivalo je "Za dom spremni". Između ostaloga, zamijećena je i zastava IX. bojne HOS-a Rafael Boban na kojoj je također pisao taj ustaški povik.

Podizanje spomenika izazvalo je, očekivano, snažno negodovanje iz Srbije.

Ali tko je Miro Barešić? Kao branitelj poginuo je u Domovinskom ratu u okolici Zadra, ali znatno bitniji je njegov životni put nekoliko desetljeća prije hrvatske samostalnosti.

Naime, krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća Barešić je osuđen na šest mjeseci Golog otoka zato što je odbio služiti vojni rok u Jugoslaviji. Nakon odsluženja kazne, pobjegao je u Švedsku gdje se pridružio Hrvatskom narodnom odporu. Uzgred budi rečeno, HNO osnovao je Vjekoslav "Maks" Luburić, bivši zapovjednik Jasenovca kome su nacisti dali nadimak Mesar.

1971. godine, Barešić i dvojica suradnika organizirali su napad na jugoslavensko veleposlanstvo u Švedskoj kako bi organizirali razmjenu zarobljenika. Jugoslavenskog veleposlanika Vladimira Rolovića planirali su pustiti u zamjenu za političke zatvorenika. Međutim, Barešić je teško ranio Rolovića koji je osam dana kasnije umro u švedskoj bolnici.

Policija je brzom reakcijom okružila veleposlanstvo, a Barešić i suradnici su se predali. Tijekom privođenja Barešić i jedan od suradnika, Anđelko Bratković uzvikivali su "Živio Ante Pavelić", a sve su zabilježile kamere švedskih TV kuća. 

Zbog smrti veleposlanika Rolovića, Barešić je osuđen na doživotni zatvor. Međutim, samo godinu dana kasnije Barešeić i suradnici razmijenjeni su nakon što je skupina Hrvata otela zrakoplov s 87 putnika na liniji Goteborg - Stockholm i sproveli ga u fašističku Španjolsku.

Otmičari su osuđeni na 12 godina zatvora u Španjolskoj, ali Barešić nije vraćen u Švedsku usprkos sporazumu o međusobnom izručenju. Nakon 18 mjeseci odslužene kazne, Barešić odlazi u Južnu Ameriku, točnije u Paragvaj. Tamo je uspješno služio u oružanim snagama, a jedno vrijeme je proveo kao tjelohranitelj paragvajskog veleposlanika u SAD-u. U Americi je otkriven njegov pravi identitet i 1980. izručen je Švedskoj.

1985. godine vjenčao se sa Slavicom Dalić, a 1987. godine protjeran je natrag u Paragvaj.

Sredinom 1991. godine dolazi u Hrvatsku i pridružuje se Zboru narodne garde. Samo tri tjedna nakon dolaska u Hrvatsku poginuo je u vojnoj operaciji u zadarskom zaleđu. Njegova obitelj tvrdi da je poginuo pod nerazjašnjenim okolnostima, ali niti jedna istraga do dana današnjeg nije donijela konkretne zaključke o točnim okolnostima Barešićeve smrti.

Posjeti Express