Top News
1074 prikaza

Podizanje spomenika Barešiću popratili Thompson i Gotovina

Otkrivanje spomenika Miri Barešiću
Dino Stanin (PIXSELL)
Posljednja istraga o Barešićevoj smrti pokrenuta je 2012. u Zadru po službenoj dužnosti

Miro Barešić dobio je spomenik u Dragama visok 2,2 metra, a na svečanosti otvorenja u gostovali su brojni pjevači; od Thompsona do Duška Lokina i Mladena Grdovića. Dvojica ministara, Tomo Medved i Zlatko Hasanbegović, također su uveličali proslavu, a najveći pljesak dobio je Ante Gotovina. Saborski zastupnik HDZ-a Željko Glasnović i Mosta Miro Bulj te predsjednik zadarskog HDZ-a Joso Nekić viđeni su na proslavi. Prema pisanju nekih medija, nekoliko ljudi uzvikivalo je "Za dom spremni". Između ostaloga, zamijećena je i zastava IX. bojne HOS-a Rafael Boban na kojoj je također pisao taj ustaški povik.

Podizanje spomenika izazvalo je, očekivano, snažno negodovanje iz Srbije.

Ali tko je Miro Barešić? Kao branitelj poginuo je u Domovinskom ratu u okolici Zadra, ali znatno bitniji je njegov životni put nekoliko desetljeća prije hrvatske samostalnosti.

Pogreb Mire Barešića | Author: Davor Visnjic (PIXSELL) Davor Visnjic (PIXSELL)

Naime, krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća Barešić je osuđen na šest mjeseci Golog otoka zato što je odbio služiti vojni rok u Jugoslaviji. Nakon odsluženja kazne, pobjegao je u Švedsku gdje se pridružio Hrvatskom narodnom odporu. Uzgred budi rečeno, HNO osnovao je Vjekoslav "Maks" Luburić, bivši zapovjednik Jasenovca kome su nacisti dali nadimak Mesar.

1971. godine, Barešić i dvojica suradnika organizirali su napad na jugoslavensko veleposlanstvo u Švedskoj kako bi organizirali razmjenu zarobljenika. Jugoslavenskog veleposlanika Vladimira Rolovića planirali su pustiti u zamjenu za političke zatvorenika. Međutim, Barešić je teško ranio Rolovića koji je osam dana kasnije umro u švedskoj bolnici.

Policija je brzom reakcijom okružila veleposlanstvo, a Barešić i suradnici su se predali. Tijekom privođenja Barešić i jedan od suradnika, Anđelko Bratković uzvikivali su "Živio Ante Pavelić", a sve su zabilježile kamere švedskih TV kuća. 

Zbog smrti veleposlanika Rolovića, Barešić je osuđen na doživotni zatvor. Međutim, samo godinu dana kasnije Barešeić i suradnici razmijenjeni su nakon što je skupina Hrvata otela zrakoplov s 87 putnika na liniji Goteborg - Stockholm i sproveli ga u fašističku Španjolsku.

Otmičari su osuđeni na 12 godina zatvora u Španjolskoj, ali Barešić nije vraćen u Švedsku usprkos sporazumu o međusobnom izručenju. Nakon 18 mjeseci odslužene kazne, Barešić odlazi u Južnu Ameriku, točnije u Paragvaj. Tamo je uspješno služio u oružanim snagama, a jedno vrijeme je proveo kao tjelohranitelj paragvajskog veleposlanika u SAD-u. U Americi je otkriven njegov pravi identitet i 1980. izručen je Švedskoj.

1985. godine vjenčao se sa Slavicom Dalić, a 1987. godine protjeran je natrag u Paragvaj.

Sredinom 1991. godine dolazi u Hrvatsku i pridružuje se Zboru narodne garde. Samo tri tjedna nakon dolaska u Hrvatsku poginuo je u vojnoj operaciji u zadarskom zaleđu. Njegova obitelj tvrdi da je poginuo pod nerazjašnjenim okolnostima, ali niti jedna istraga do dana današnjeg nije donijela konkretne zaključke o točnim okolnostima Barešićeve smrti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.