Rusi su mjesecima planiranili ubiti europskog šefa oružja no zavjera im je propala

Philipp Schulze/DPA
SAD i Njemačka osujetile su rusku zavjeru da ubiju izvršnog direktora njemačkog proizvođača oružja Rheinmetalla Armina Pappergera. Rheinmetall je najveći njemački proizvođač topničkih granata kalibra 155 mm
Vidi originalni članak

Plan da se ubije Pappergera bio je dio niza ruskih zavjera za ubojstvo rukovoditelja obrambene industrije diljem Europe, izvijestio je CNN pozivajući se na američke i zapadne obavještajne službe.

"S obzirom na najnovija izvješća o Rheinmetallu, to je ono što zapravo sve jasnije komuniciramo posljednjih mjeseci. Rusija vodi hibridni rat agresije", rekla je Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova, u četvrtak navečer na marginama summitu NATO-a u Washingtonu.

"Vidjeli smo da je bilo napada na ljude na europskom teritoriju. Vidjeli smo da je bilo napada na tvornice. I to još jednom naglašava da se mi kao Europljani moramo zaštititi najbolje što možemo i ne biti naivni", nastavila je. .

Američke obavještajne službe otkrile su zavjeru za ubojstvo Armina Pappergera ranije ove godine, naknadno obavijestivši Njemačku, čije su sigurnosne službe tada uspjele osujetiti zavjeru, rekao je viši dužnosnik njemačke vlade za CNN. "Rusija upravo sada vrši paljevine i sabotaže i planira atentate na savezničkom tlu, a sve u pokušaju da potkopa podršku Ukrajini među našim domaćim stanovništvom", rekao je visoki dužnosnik NATO-a. “SAD je povećao razmjenu obavještajnih podataka unutar NATO-a kako bi pomogao u odgovoru na ove sabotažne kampanje. I to ima pravi utjecaj.”

Predsjednik Joe Biden proširio je količinu podataka koje SAD dijeli sa stranim saveznicima, posebno u vezi s Rusijom. Saveznici SAD-a zabrinuti su najavama kako Donald Trump u slučaju pobjede na američkim izborima za predsjednika  najmerava reducirati ili čak uskratiti obavještajne informacije partnerima. 

Glasnogovornik Rheinmetall potvrdio je za Politico da su vlasti obavijestile kompaniju o osujećenoj prijetnji. Naglasio je da nije bilo konkretnog pokušaja ubojstva Pappergera, već "zavjere".

Rheinmetall je najveći i najuspješniji njemački proizvođač topničkih granata kalibra 155 mm, kritične za Ukrajince u njihovom ratu protiv Rusije. Tvrtka također otvara tvornicu oklopnih vozila u Ukrajini u nadolazećim tjednima, razvoj događaja koji je zabrinjavajući za Rusiju, navodi CNN.

"Saveznu vladu neće prestrašiti ruske prijetnje. Nastavit ćemo činiti sve što je u našoj moći da spriječimo moguće prijetnje u Njemačkoj", dodao je glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova . "Ruski režim koristi prijetnje poput kibernetičkih napada, dezinformacija, špijunaže i sabotaže."

Zavjera protiv Pappergera bila je najsofisticiraniji plan ruske vlade. Ne bi bilo prvi put da je Rusija optužena za planiranje atentata koji bi se potencijalno mogao dogoditi na njemačkom tlu.

Rusi su već ubijali u Njemčakoj

Vadim N. Krasikov, kojeg su njemačke vlasti identificirale kao zaposlenika FSB-a, ruske domaće obavještajne službe, osuđen je 2021. godine za ubojstvo čečenskog bivšeg separatista usred bijela dana u berlinskom parku dvije godine ranije. Nakon osude, Njemačka je protjerala dvojicu ruskih diplomata, a napetosti među zemljama su značajno eskalirale.

U lipnju su zapadni sigurnosni dužnosnici okrivili Rusiju za požar u tvornici metala koja pripada proizvođaču obrane Diehl u Berlinu.

Sara Nanni, zastupnica njemačkih Zelenih i članica odbora za obranu, rekla je u objavi na X da je "sve ovo dio ruskog rata protiv Ukrajine".

"Ali moramo biti jasni: mi smo također meta. Smisao takvih akcija je odvratiti industriju od aktivnog sudjelovanja u obrani - Ukrajine i naše", rekao je Nanni. 

 

Posjeti Express