Rusi su mu nudili nuklearku ako uništi oružje

REUTERS
Moskva još od 90-ih čeka uletjeti u energetski biznis na Korejskom poluotoku, a Putin sad ima Trumpa da ga podrži
Vidi originalni članak

Ruski dužnosnici ponudili su Sjevernoj Koreji prošle jeseni tajni prijedlog kako bi riješili pregovore s Trumpovom administracijom oko sjevernokorejskog nuklearnog programa koji su zapeli, prenosi Washington Post izjavu upućenih američkih državnih dužnosnika. U zamjenu za to da Sjeverna Koreja razmontira svoje nuklearno oružje i balističke projektile, Moskva im je ponudila nuklearnu elektranu.

Ruska ponuda, koju su obavještajci SAD-a prijetili krajem 2018., bio je znak za novi pokušaj Moskve da intervenira u pitanjima od najvišeg značaja kako bi se geopolitički pozicionirala u sam vrh utjecaja od Bliskog istoka do jugoistočne Azije i Latinske Amerike. WP navodi da je još uvijek nejasno kako će se predsjednik Trump postaviti oko novog moskovskog prijedloga.

Sve veće sumnje Trump priznao da ga je Kim preveslao - i dalje se naoružava

Mjesecima on je podržavao neuobičajen pristup pregovorima, ali će zato njegovi pomoćnici vjerojatno biti snažno protiv bilo kakve ruske uloge u konačnom dogovoru. Kao dio sporazuma, ruska vlada bi upravljala nuklearkom i sve nusprodukte njenog rada i otpad prevozila u Rusiju, smanjujući tako rizik da Sjeverna Koreja nuklearku koristi za proizvodnju nuklearnog oružja, dok bi sama elektrana osiromašenoj zemlji predstavljala novi izvor energije.

"Rusi su vrlo oportunistični oko Sjeverne Koreje i to nije prvi put da su pokušali uzeti dio energetskog kolača u Koreji", kazao je Victor Cha, bivši službenik Bijele Kuće kojega je Trumpova administracija prošle godine imala u vidu kao mogućeg američkog ambasadora u Južnoj Koreji.

"Ranije administracije nisu dočekivale ovakve ruske prijedloge kao dobrodošle, ali s Trumpom nikada ne znate jer on stvari ne promišlja na tradicionalan način", kazao je Cha.

Nakon nekoliko mjeseci odgađanja i otkazanih susreta, pregovori između SAD-a i Sjeverne Koreje dobili su novi zamah s objavom o drugom susretu Trumpa i Kima Jong-una, planiranog za kraj veljače. Trump je bio jako optimističan oko druge runde pregovora i frustriran onime što je komentirao kao "nepošteno medijsko praćenje" njegove diplomacije.

Dok on tvrdi da ide za time da Sjeverna Koreja suspendira svoja lansiranja projektila i nuklearne pokuse, kritičari su primijetili da Pyongyang svojim potezima ne pokazuje da dovoljno smanjuje svoje nuklearne sposobnosti.

"Sa Sjevernom Korejom imamo jako dobar dijalog", kazao je Trump ovog siječnja.

U utorak je novi obavještajni izvještaj SAD-a o globalnim prijetnjama zaključio da je malo vjerojatno da će Sjeverna Koreja u potpunosti odustati od svog nuklearnog oružja i proizvodnih sposobnosti. State Department, Bijela Kuća, CIA, Ured direktora za nacionalnu sigurnost i Veleposlanstvo Rusije u Washingtonu nisu htjeli komentirati tajni prijedlog Moskve, tako da je nejasno je li ponuda još uvijek predmet pregovora ili je utjecala na pregovore Washingtona i Pyongyanga.

Ako bi Kimov režim bio zainteresiran, ruski dužnosnici zamolili su Pyongyang da u tom slučaju ponudi realan vremenski raspored u kojem bi se ta zemlja mogla denuklearizirati. CIA procjenjuje da bi ruska nuklearna elektrana mogla proizvesti vrlo ograničenu količinu nusprodukta proizvodnje koje bi se dalo iskoristiti za nuklearno oružje.

Lovice na moru Krijumčari: Kako sve ilegalno dovoze robu u Sjevernu Koreju

Stručnjaci kažu da je ideja potekla od originalnog plana o dogovoru Clintonove administracije sa Sjevernom Korejom, što je propalo još 1994. Duyeon Kim, korejska stručnjakinja u Centru za nove američke studije, kazala je za WP da se prijedlog pokazao kontroverznim kada je Clintonovu administraciju zamijenila ona Georgea W. Busha.

"Clintonova administracija bila je voljna dopustiti im nuklearni energetski program, ali je Bushova administracija, uključujući i Johna Boltona, bila potpuno protiv reaktora s lakom vodom", kazala je.

Bolton je tada bio državni podtajnik za kontrolu oružja, a sada je kod Trumpa savjetnik za nacionalnu sigurnost. No, predsjednik u ovim pregovorima nije slijedio Boltonov tvrdi pristup. Diplomati i analitičari navode da Rusiju već desetljećima zanima energetsko povezivanje Sibira i istočne Azije, kao i to da to vidi kao način za rješavanje geopolitičkih kriza.

"Oni žele biti igrači na poluotoku i iz energetskih i iz sigurnosnih razloga", kaže Ken Gause, direktor savjetničkog analitičkog programa pri CIA.

"Oni imaju namjere graditi plinovod kroz cijelu Sjevernu Koreju sve do kraja Južne Koreje, primjerice, Oni imaju granicu sa Sjevernom Korejom i žele da imaju glas u razvoju sigurnosti na sjeveroistoku Azije."

On smatra i to da Moskva neće biti uspješna u svojim planovima tako dugo dok odnose ne normaliziraju Sjeverna Koreja i SAD. Rusija je Sjevernoj Koreji tijekom Bushove administracije ponudila reaktor s lakom vodom u zamjenu za razmontiranje tamošnjih pogona za preradu plutonija.

SAD je, kaže Cha, bio protiv toga i tražio je da Pyongyang sasvim odustane od ikakve nuklearne energije. Jedan pak diplomat kaže da se iza postupanja Rusije možda krije i namjera da se posredno Moskva oslobodi sankcija u vezi Ukrajine ako bi pomogla rješavanju nuklearnog problema u Koreji.

Posjeti Express