Top News
2431 prikaza

Trump priznao da ga je Kim preveslao - i dalje se naoružava

Sastanak Trumpa i Kima
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Nema dokaza da Sjeverna Koreja smanjuje svoje nuklearne zalihe a nastavljaju s proizvodnjom u tajnosti

Tijekom vikenda različita izvješća čini se potvrdila su ono što su mnogi nagađali, a samo se optimisti (i možda oni naivni) nadali da će se i ostvariti. Unatoč velikoj vjeri dvojice 'prijatelja' američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una na nedavno održanom sastanku, čini se kako Pyongyang nema baš puno želja i interesa za uništenje svog nuklearnog programa. 

Mediji su već izvještavali kako dokazi koje je prikupila američka obavještajna služba pokazuju kako Sjeverna Koreja "ne namjerava u potpunosti predati svoje nuklearne zalihe, a umjesto toga pokušavaju pronaći načine kako sakriti broj oružja koje imaju i tajne prostore proizvodnje", kako piše The Washington Post. 

Iako su posljednjih mjeseci zaustavili testiranja nuklearnog oružja, no kao što je jedan dužnosnik rekao u razgovoru za NBC "nema dokaza kako smanjuju zalihe, ili da su prestali s proizvodnjom. Postoje nedvosmisleni dokazi kako oni pokušavaju prevariti SAD". 

Sastanak Trumpa i Kima Prazno obećanje Top News Trump ispao naivan: Kim obnavlja nuklearne reaktore

Ovakva vrsta razmišljanja jako je daleko od Trumpovih trijumfalnih objava, između ostalog i one u kojoj je naglasio kako "nema više nuklearne prijetnje" od strane Sjeverne Koreje.  

I dok su Trumpovi kritičari hvalili smanjivanje tenzija koje je okruživala diplomaciju ovih dviju zemalja, malo ih je dijelilo njegov optimizam "denuklearizacije". 

"Obavještajni dužnosnici i mnogi stručnjaci o pitanju Sjeverne Koreje imaju oprezniji pristup ovom problemu, koji je jako daleko od nejasne obaveze Kim Jong Una za denuklearizaciju korejskog poluotoka, što gotovo podsjeća na ranija obećanja tijekom protekla dva desetljeća. Kada su zapravo ubrzali svoje potrebe izgradnje nuklearnog oružja u tajnosti", napisali su novinari  Ellen Nakashima i Joby Warrick 

Dodali su kako "dužnosnici iz Sjeverne Koreje istražuju načine na koje bi mogli prevariti Washington oko broja nuklearnih bojnih glava, raketa i različitog broja objekata koje imaju, vjerujući kako SAD nije svjestan punog dosega njihovih aktivnosti". Iako američki dužnosnici vjeruju kako je Sjeverna Koreja stekla oko 65 bojnih glava, čini se kako će oni prijaviti njih nešto manje. 

Također su pisali kako je Sjeverna Koreja imala "tajni podzemni objekt za obogaćivanje urana poznat kao Kangson", kako je pisao Washington Post. Vjeruje se kako ima dvostruke mogućnosti sličnog objekta kojeg je ranije priznao Pyongyang. Novinar Wall Street Journala Jonathan Cheng izvijestio je kako stručnjaci koji prate satelitske snimke, vjeruju kako Sjeverna Koreja širi svoje glavne tvornice za proizvodnju raketa, koje bi mogle proizvesti balističke rakete, sposobne za nošenje nuklearnih bojnih glava. 

Hotel Capella na otoku Sentosa Mračna prošlost Top News Mračna prošlost otoka smrti na kojem se sastaju Kim i Trump

"Primijećene aktivnosti ne odgovaraju najavi Sjeverne Koreje da će napustiti svoje programe nuklearnog naoružanja", rekao je Bruce Klinger, bivši analitičar CIA-e. 

"Nema puno razloga da se nastave ekspanzionistički planovi ako su zapravo planirali njihovo rastavljanje, što je zahtjev i sporazuma o denuklearizaciji", naglašava Klinger. 

Državni tajnik SAD-a Mike Pompeo rekao je Senatu prošlog tjedna kako Trump samo vjeruje da se prijetnja Sjeverne Koreje "smanjila" ali nije potpuno nestala. Po nekim najavama Pompeo bi tako mogao ponovno ovog tjedna posjetiti Sjevernu Koreju i obaviti još neke razgovore. 

Savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, koji je proteklog vikenda gostovao na nizu medija po ovom pitanju, izrazio je svoju zabrinutost da je Bijela kuća prevarena. Rekao je tako kako nema nikoga "tko u ovoj diskusiji sa sjevernom Korejom nije opterećen svojom naivnošću". 

"Svjesni smo rizika u tome da oni zapravo otežu pregovore kako bi razvukli vrijeme kojeg imaju za nastavak svojih nuklearnih, kemijskih i sličnih programa razvoja vojnog oružja i balističkih raketa", rekao je Bolton u razgovoru sa CBS.

"Svi smo svjesni da su nešto takvo napravili i ranije", naglasio je. 

Uništavanje sjevernokorejskog nuklearnog postrojenja FOTO I VIDEO Top News Pogledajte kako Kim uništava svoju nuklearnu bazu

Ponašanje Sjeverne Koreje u prošlosti poslužilo je kao upozorenje Trumpovoj administraciji uoči njihovog samita. Trump je preuzeo ulogu američkog predsjednika, koji ovoga puta, neće biti izigran. No unatoč tome Bijela je kuća zapravo 'izvukla' malo stvarnih i pravih obaveza od Pyongyanga dok je zapravo Kimu omogućila legitimnost na svjetskoj pozornici i otkazala planirane vojne vježbe sa Južnom Korejom

"Sjeverna Koreja nije pristala ni na kakve nove obaveze denuklearizacije, a čak se i povukla od svojih prijašnjih obaveza", rekao je Abraham M. Denmark, direktor azijskog programa iz Woodrow Wilson International Center for Scholars.

"Sjeverna Koreja tako može slobodno proizvoditi više nuklearnog oružja, balističke rakete i ostala oružja masovnog uništenja, iako su jednostavno zamrznuli program testiranja njihovog nuklearnog oružja i određenih balističkih raketa. Ne postoji nikakav rok do kojeg oni moraju eliminirati njihove ilegalne mogućnosti ili čak i zamrznuti njihovu proizvodnju", naglašava.

Kina, ključni sugovornik Sjeverne Koreje, trenutačno je u trgovinskom ratu sa SAD-om. Teško je predvidjeti da će Peking pritisnuti  Pyongyang u ime Washingtona

"Strategija sankcija je zapravo kao igra mačke i miša", napisao je  Cho Yi-Jun, dopisnik južnokorejskog Chosun Ilboa.

"Subjekt konstantno pokušava pronaći načine kako ih izbjeći, dok oni koji ih provode, stalno pokušavaju pronaći nove slabosti. Bez dodatnih pritisaka, trenutačne sankcije su neupotrebljive", naglašava. 

Donald Trump Nema kraja Ekonomix Kina odogovorila na nove Trumpove prijetnje: Čekamo te

I to je bilo predvidljivo. 

"I dok su najvjerojatnije pomogli u dovlačenju Sjeverne Koreje za stol, nije vjerojatno da će Kina ikada poslije pristati na kampanju s maksimalnim pritiskom", primijetili su vojni stručnjaci Vipin Narang i Ankit Panda uoči singapurskog samita. 

Pojačavanje sankcija samo će destabilizirati Sjevernu Koreju, a Kina više strahuje od očajne i uništene sjeverne Koreje na granici nego što se boji nuklearne Koreje. Ako sankcije SAD-a i UN-a ostanu na mjestu, bez dodatne kineske implementacije, Sjeverna Koreja imat će dovoljno mjesta za disanje, smatraju.

O svojim sumnjama Trump je govorio u intervju za Fox Business

"Postigao sam pravi dogovor s njim, rukovali smo se i vjerujem da on to stvarno misli", rekao je Trump prisjećajući se svog sastanka s Kimom.

"Je li moguće? Jesam li ja, jeste li vi postigli neke dogovore s ljudima koji nisu uspjeli? Sve je moguće", naglasio je Trump

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.