Šef Boko Harama spreman je na oružani sukob kako bi sačuvao fotelju

Screenshot Youtube
Stihijsko širenje Islamske države prošlih godina moglo bi napokon biti zaustavljeno i to unutarnjim razmiricama
Vidi originalni članak

Islamska država ima velikih problema s Boko Haramom. Nominalno podređeni ISIL-u, Boko Haram ovih dana odbija smjenu vodstva naređenu iz samog središta moći u Raqqi.

Prošle godine je šef Boko Harama, nigerijske islamističke organizacije, Abubakar Shekau položio zakletvu odanosti Islamskoj državi i njihovom vođi al-Bagdadiju. Ali posljednjih nekoliko dana Islamska država tvrdi da Shekau nije više legitimni vođa Boko Harama. Na čelo planiraju postaviti Abu Musaba al-Barnawija. "Barnawi je snimio i objavio kritiku prijašnjeg vodstva. Kaže da Shekau nije vodio računa o borcima, dopuštao je da djeca vojnika umiru, nije vodio brigu o trudnicama. Istovremeno Shekau i njegova supruga uživali su u luksuznom životu", priča dopisnica NPR-a Ofeibea Quist-Arcton.

Ona je uvjerena da je Shekau smijenjen zbog krivo usmjerene brutalnosti. Ubijao je i muslimane s kojima se nije slagao, a čini se ISIL želi postaviti na čelo Boko Harama nekoga tko se neće previše isticati već će bespogovorno slijediti naredbe iz Sirije.

Iako je situacija na terenu dosta mutna, a informacije iz teritorija pod kontrolom Boko Harama nisu nimalo povjerljive, čini se da trenutačno postoje dvije frakcije unutar islamističke organizacije. Svaka od njih sebe smatra onom pravom, a mogli bi se okrenuti i oružanom sukobu.

Gotovo sve što se o Shekau usko je povezano sa evolucijom Boko Harama zadnjih šest godina. Navodno je rođen u nepristupačnom selu blizu granice Nigerije i Nigera, 70-ih ili 80-ih godina. Veoma mladog, otac ga je poslao na obrazovanje u nigerijski grad Maiduguri. O njegovom učenju računa je vodio karizmatični propovjednik Mohammed Yusuf čiji je sin nedavno dao izjavu za New York Times  i rekao da je budući lider militanata bio najproblematičniji od svih učenika njegovog oca.  

Nakon što je zbog radikalizma izbačen iz škole prešao je na Fakultet prava i islamskih studija države Borno gdje je upoznao jednog od budućih zapovjednika Boko Harama Mamana Nura. Upravo Nur ga je upoznao s radom Boko Harama. Netom prije nego što je u sukobu s policijom 2009. tadašnji lider brutalno pogubljen navodno je imenovao Shekaua za zamjenika. 

U tom sukobu je i sam Shekau ranjen te se povukao na godinu dana u inozemstvo samo da bi se vratio 2010. godine jači nego ikada. Podigao je Boko Haram ponovno na noge, okupio pristalice ideje da bi trebalo osvetiti smrt prijašnjeg lidera i nametnuo se kao agresivna dominantna ličnost. Proveo je brutalnu kampanju koja će dovesti do smrti više od 15.000 ljudi u narednih pet godina. 

Posjeti Express