Top News
279 prikaza

Šef Boko Harama spreman je na oružani sukob kako bi sačuvao fotelju

Abubakar Shekau
Screenshot Youtube
Stihijsko širenje Islamske države prošlih godina moglo bi napokon biti zaustavljeno i to unutarnjim razmiricama

Islamska država ima velikih problema s Boko Haramom. Nominalno podređeni ISIL-u, Boko Haram ovih dana odbija smjenu vodstva naređenu iz samog središta moći u Raqqi.

Prošle godine je šef Boko Harama, nigerijske islamističke organizacije, Abubakar Shekau položio zakletvu odanosti Islamskoj državi i njihovom vođi al-Bagdadiju. Ali posljednjih nekoliko dana Islamska država tvrdi da Shekau nije više legitimni vođa Boko Harama. Na čelo planiraju postaviti Abu Musaba al-Barnawija. "Barnawi je snimio i objavio kritiku prijašnjeg vodstva. Kaže da Shekau nije vodio računa o borcima, dopuštao je da djeca vojnika umiru, nije vodio brigu o trudnicama. Istovremeno Shekau i njegova supruga uživali su u luksuznom životu", priča dopisnica NPR-a Ofeibea Quist-Arcton.

Djevojke koje je oteo Boko Haram | Author: Screenshot CNN Screenshot CNN

Ona je uvjerena da je Shekau smijenjen zbog krivo usmjerene brutalnosti. Ubijao je i muslimane s kojima se nije slagao, a čini se ISIL želi postaviti na čelo Boko Harama nekoga tko se neće previše isticati već će bespogovorno slijediti naredbe iz Sirije.

Iako je situacija na terenu dosta mutna, a informacije iz teritorija pod kontrolom Boko Harama nisu nimalo povjerljive, čini se da trenutačno postoje dvije frakcije unutar islamističke organizacije. Svaka od njih sebe smatra onom pravom, a mogli bi se okrenuti i oružanom sukobu.

Posljedice nakon razaranja skupine Boko Haram | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Gotovo sve što se o Shekau usko je povezano sa evolucijom Boko Harama zadnjih šest godina. Navodno je rođen u nepristupačnom selu blizu granice Nigerije i Nigera, 70-ih ili 80-ih godina. Veoma mladog, otac ga je poslao na obrazovanje u nigerijski grad Maiduguri. O njegovom učenju računa je vodio karizmatični propovjednik Mohammed Yusuf čiji je sin nedavno dao izjavu za New York Times  i rekao da je budući lider militanata bio najproblematičniji od svih učenika njegovog oca.  

Nakon što je zbog radikalizma izbačen iz škole prešao je na Fakultet prava i islamskih studija države Borno gdje je upoznao jednog od budućih zapovjednika Boko Harama Mamana Nura. Upravo Nur ga je upoznao s radom Boko Harama. Netom prije nego što je u sukobu s policijom 2009. tadašnji lider brutalno pogubljen navodno je imenovao Shekaua za zamjenika. 

Militanti u Africi | Author: Youtube Youtube

U tom sukobu je i sam Shekau ranjen te se povukao na godinu dana u inozemstvo samo da bi se vratio 2010. godine jači nego ikada. Podigao je Boko Haram ponovno na noge, okupio pristalice ideje da bi trebalo osvetiti smrt prijašnjeg lidera i nametnuo se kao agresivna dominantna ličnost. Proveo je brutalnu kampanju koja će dovesti do smrti više od 15.000 ljudi u narednih pet godina. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.