Šef bolnice prijeti i proziva svoje liječnike da rade privatno, a on čini to isto

Mediji su izvijestili o kaosu koji vlada u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju u Draškovićevoj ulici, a sada na vidjelo izlaze i nove optužbe protiv šefa te bolnice. Beroš sve zna, a ipak ne reagira
Vidi originalni članak

Do javnosti i medija su proteklih tjedana došle informacije o pobuni 17 liječnika zagrebačke Traume protiv šefa te bolnice prof. dr. sc. Dinka Vidovića, procurilo je potom u medije i pismo sedmoro liječnika Klinike za traumatologiju, koji su ministru zdravstva Viliju Berošu te predsjedniku Hrvatske liječničke komore Krešimiru Luetiću iznijeli vrlo ozbiljne i argumentirane optužbe protiv šefa te Klinike.

Liječnici su u pismu naveli da je predstojnik Klinike Dinko Vidović, inače i kirurg te specijalist ortopedije i traumatologije, "prekršio odredbe Kodeksa medicinske etike i deontologije" te da njegovi "postupci i ponašanje moraju rezultirati disciplinskim postupkom". Unatrag dvije godine, navode, otkad je Vidović predstojnik, trpe, "maltretiranje, ponižavanje i autokraciju".

Zbog sukoba s pročelnikom, u međuvremenu je iz te Klinike otišlo čak troje pročelnika Zavoda (!), to se nikad prije ni u jednoj našoj bolnici nije dogodilo u tako kratkom vremenu. Od ukupno 32 liječnika, vrhunskih specijalista, njih je šestero je napustilo Traumu, a ni jedan novi nije došao. 
Glavni protuargument kojim se pobuna tih liječnika želi obezvrijediti, jest podatak da neki od njih rade i privatno. Navodno se u plasiranju takvih tvrdnji proteklih dana aktivirao i sam ministar Beroš. No, liječnici se brane vrlo egzaktnim podacima; neki od njih priznaju da su angažirani u privatnim klinikama, prizanju i da su privatne angažmane imali za vrijeme slobodnih dana, ali ističu da su te +slobodne dane zaradili prekovremenim satima koji im se ne mogu platiti. Svi oni imaju impresivne brojke i statistike o obavljenim operativnim zahvatima u Draškovićevoj, pa o nekom neradu tu nema govora. Istovremeno, poručuju, ministar Beroš želi njihovog šefa predstaviti kao borca protiv rada bolničkih liječnika u privatnim ustanovama, iako i on uredno radi za ekstra honorar u vrlo velikoj i značajnoj privatnoj ustanovi! Čak i u vrijeme dok je već bio šef Traume, tvrde pobunjeni liječnici, dr. Vidović se kao dio tima privatne bolnice fotografirao na svečanom potpisivanju ugovora s Hajdukom!

Doista je i na javnim online izvorima lako dostupno mnogo dokaza da je dr. Vidović angažiran u jednoj poznatoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi, pa je nejasno kako bi optužbe za rad u privatnim bolnicama mogle kompromitirati pobunjene liječnike iz Draškovićeve.

Neki od onih s kojima smo razgovarali, opetovano poručuju: "Bolnica je već devastirana, tu šef liječnicama govori neka idu na plac, trudnice mimo kolektivnog ugovora raspoređuje u smjenski rad, ako se svemu ne stane na kraj, Draškovićeve više neće biti". 

Mnogima nije jasno zašto Beroš ne reagira, jer slična pobuna tako velikog broja liječnika, pritom vrhunskih specijalista, u nekoj bolnici još nikad nije zabilježena i sve bi moglo prerasti u golemi zdravstveni skandal.

"Radnici s pet godina pred starosnu mirovinu, roditelji s malim djetetom do tri godine starosti, ali i trudnice, raspoređeni su u rad noću i dežurstvo ili pripravnost bez njihovog pristanka. Kad je priljev pacijenata najmanji, subotama, umjesto četiri osobe za dežurstvo se uredno određuje pet osoba, što osim nepotrebnog troška, predstavlja javno kažnjavanje i ismijavanje uvijek istih kolega, koji su se drznuli tražiti prava", navodili su liječnici u svojoj prvoj predstavci koja je dospjela do javnosti početkom lipnja, pa nastavili:

"Produljuje se vrijeme zbrinjavanja ozljeda, suprotno smjernicama liječenja. Time se krše prava pacijenata, a dodatno opterećuje liječnike koji izvode takve zahvate. Nadalje, bez pisane odluke, netransparentno i bez pojašnjenja, pojedinim kolegama se zabranjuje određena vrsta rada odnosno provođenje pojedinih zahvata, stvarajući atmosferu straha", navode liječnici.

U kasnijem dopisu Hrvatskoj liječničkoj komori i ministru Berošu, liječnici tvrde da je Vidović nagovarao pacijente svojih kolega da se operiraju na njegovom odjelu, ili kod drugog liječnika istoga zavoda.

Ravnateljstvo KBC-a Sestre milosrdnice odgovorilo je za 24sata kako je ravnatelj prof. dr. Davor Vagić 27. svibnja pokrenuo provođenje unutarnjeg nadzora zbog zaprimljenih pritužbi liječnika Klinike za traumatologiju, koje se odnose na predstojnika Klinike za traumatologiju, prof. dr. sc. Dinka Vidovića. I Ministarstvo zdravstva je tada potvrdiolo da je u Klinici za traumatologiju u tijeku unutrašnji nadzor, ali bilo je jasno da Beroš Vidovića ne namjerava micati.

Informacije o priličnom neredu koji vlada u toj ustanovi do javnosti su došle kada se otkrilo da nitko nije bio dežuran na odjelu za opekline u trenutku dok je ondje zaprimljen nesretni muškarac koji se zapalio na Markovu trgu. Novinari su zatražili objašnjenje, doznali da na tom odjelu trenutno rade samo dva specijalista, od kojih je jedan oslobođen dežurstava zbog starosne dobi, dok drugi ima istu poštedu zbog zdravstvenih razloga. A prema sistematizaciji radnih mjesta, kažu sugovornici, trebala bi biti angažirana najmanje tri specijalista plastične kirurgije.

Ugledni liječnici ove klinike potpisali su se pod predstavku koja je najprije upućenu ministru Berešu, među njima su bila doista cijenjena i poznata imena. 

- Ako predstojnik neće otići, Kliniku će vjerojatno morati napustiti  tih 17 stručnjaka, dakle svi ti potpisnicui predstavke. A znate li što to znači? Onda Draškovićeve neće biti! A to se ne smije dopustiti, ta je bolnica najvažnija takva ustanova u zemlji. Pa ovaj nesretni čovjek s Markova trga nije imao kamo nego u Draškoviću, da se, nedaj Bože, dogodi ikakva velika nesreća s mnogo ozlijeđenih, svi bi morali na traumu. Ta je bolnica nacionalni interes, a o njoj se ne vod biriga i ona se devastira- rekli su tada za 24sata upućeni sugovornici. 

Sugovornici su tom prilikom demantirali i navode da se radi o osobnom obračunu jednog uglednog stručnjaka protiv predstojnika Vidovića, što se pokušava progurati kao teza kroz dio medija:

- Ma nema govora o tome, pa taj čovjek može sutra raditi gdje god poželi, umjesto da budu sretni da imaju takvog stručnjaka u Draškovićevoj, oni ga šikaniraju. Uostalom, pa tu predstavku je potpisalo još 16 ljudi, nije on tu jedini. Osim toga, znam pouzdano da njega ne zanimaju nikakve funkcije, samo želja da ova bolnica opet bude ugledna i uređena ustanova. 

Ministar Beroš je novinarima bio potvrdio da su nezadovoljni liječnici iz Traume bili kod njega na razgovoru te da je razgovarao s ravnateljem Vagićem, predstojnikom Vidovićem i Upravnim vijećem:

- Primio sam liječnike, poslušao što imaju reći i u dogovoru s ravnateljem Vagićem i Upravnim vijećem pokrenut je unutarnji nadzor. Ovisno o tom nalazu, vidjet će se treba li i kako postupati.

Posjeti Express