Šef DORH-a se u Vladu šulja na tajni ulaz - ne zna zašto

Igor Soban/PIXSELL
Službeni odgovor Vlade RH o tome zašto Jelenić koristi tajni ulaz nismo dobili ni tjedan dana nakon što smo poslali upit
Vidi originalni članak

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić viđen je 10. lipnja prijepodne kako s Vanjom Marušić, šeficom Uskoka, ulazi na stražnja vrata Vlade. Iako nije neobično da glavni državni odvjetnik povremeno svrati u Banske dvore, postavilo se pitanje zašto on i šefica Uskoka ulaze na stražnja vrata Vlade, a ne na glavni ulaz. To pitanje smo krajem prošlog tjedna postavili u Saboru samom Jeleniću, a zanimalo nas je i o čemu se tad razgovaralo, ali konkretan odgovor nismo dobili.    

"Ne sjećam se, stvarno", odgovorio je vidno zbunjeni glavni državni odvjetnik, koji je prošli petak stigao na sjednicu saborskog Odbora za pravosuđe, na kojemu je branio izvješće o radu državnih odvjetništava za prošlu godinu.

Iako smo o tajnom sastanku Jelenića i Marišić odgovore tražili od Državnog odvjetništva, ali i od same Vlade, u tjedan dana od navedenih institucija nismo dobili službeni odgovor. Jelenić u Vladi nije sporan, ali nazočnost šefice Uskoka, koja također ulazi na stražnja, tajna vrata, nije sasvim uobičajena stvar. Uskok je servis Državnog odvjetništva i nije dobro kad se Vlada ubacuje između. 

Nema, pa nema Prije Vasinog nestao je Mesićev spis, lova dilera...

A još je čudnije kad kaže da se ne sjeća. Negdje u to vrijeme bile su aktualna postupanja protiv nekih od ministara. Primjerice, Tolušića koji je u imovinskoj kartici “zaboravio” je upisati stvarnu kvadraturu svoje kuće u Virovitici, ali i još jednu zgradu od 121 četvornog metra, za koju je kasnije tvrdio da je “roštiljarnica”. 

Uz to, za Tolušića se pojavio i dodatni problem kad je otkriveno da mu je kuće gradila tvrtka koja je, dok je bio župan, dobila poslove od Virovitičko-podravske županije od gradnje društvenog doma, ambulante, doma zdravlja, područne škole... Kako je kasnije otkriveno, nakon ovih medijskih otkrića, Uskok je pokrenuo izvide u slučaju bivšeg potpredsjednika i ministra poljoprivrede. Izvidi nisu zaobišli ni bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac. 

Nakon što je vozila bez valjane vozačke dozvole i autom udarila djevojčicu, pravi problemi za otpisanu ministricu počeli su nakon što je u njezinu dvorištu otkriven luksuzni Mercedes vrijedan 50.000 eura. Skupocjeni auto bio je u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja. 

Osim što je Uskok ispitivao sve okolnosti pod kojima je skupocjeni automobil unajmljen, ponovno su se uključili nakon otkrića da je tvrtka Josipa Stojanovića Jollyja - Jolly Auto Line - sudjelovala i sudjeluje u natječajima za modernizaciju splitskoga gradskog i prigradskog prometa vrijednima više desetaka milijuna kuna, koji se financiraju sredstvima EU. Jedan od tih natječaja raspisalo je izravno Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova na čijem je čelu bila upravo Žalac. 

Devet mjeseci Šef DORH-a: Hvata male dilere, a što je s velikim aferama?

Javni istupi ministrice i drugih umiješanih izazvali su i interes Uskoka, koji je odlučio prikupiti i provjeriti sve podatke kako bi se utvrdilo je li u cijeloj priči možda bilo nezakonitih pogodovanja, trgovanja utjecajem ili sličnih kaznenih djela iz nadležnosti tog tužiteljstva.

U kolovozu je otkriveno da su na meti Uskoka dulje od mjesec dana bili i smijenjeni ministar uprave Lovro Kuščević te njegov kolega Goran Marić, koji je u Vladi bio zadužen za državnu imovinu. Marić se na meti našao nakon niza napisa o suspektnim poslovima i stjecanju vrijednih nekretnina obitelji Marić. Uskok je odlučio provjeriti je li u njegovim radnjama bilo nezakonitosti. 

Kanije je izuzeta poslovna dokumentacija o davanju u najam i prodaji državne imovine u Marićevu mandatu, između ostaloga, o prodaji rezidencije u Grškovićevoj ulici koju je koristio bivši predsjednik Stjepan Mesić, a koju je za tvrtku Sjajna svjetlost, koju vodi, kupio Marićev, kako je sam rekao, prijatelj, ali i raniji poslovni partner Zvonko Šarić. Novinari su prošlog petka u Saboru od glavnog državnog odvjetnika tražili odgovor u kojoj je fazi slučaj Gorana Marić, ali od Dražena Jelinića dobili su vrlo kratak odgovor. 

"Rade se provjere", rekao je Jelinić. 

I bivši ministar Kuščević bio je na meti izvida zbog sumnje u nezakonitost. Za njega su problemi počeli kad je otkriveno da kuću na Braču 11 godina nije upisao u katastar, no nakon toga su se zaredale nekretninske afere pa se za njih zainteresirao i Uskok. 

Insajderski Otkrivamo zašto tužitelji bježe iz DORH-a

Kasnije je u slučaju Kuščević pokrenut i kazneni postupak. Mandatno imunitetno povjerenstvo skinulo mu je imunitet slijedom zahtjeva Državnog odvjetništva i Uskoka zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela.

Kuščevića se tereti da je kao načelnik općine Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana i svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te šogoru bespravno omogućio kupnju povoljna POS-ova stana. Teško je tvrditi da se na tajnom sastanku u Vladi razgovaralo o nestašnim premijerovim ministrima, ali prostor za nagađanja otvoren je upravo njihovim izbjegavanjem službenog odgovora, čime bi se ta mogućnost izbjegla.

Posjeti Express