Šešelj: Zbog Putina pet sati nisam išao na WC

Srđan Ilić/PIXSELL
On se hvali podvigom da ga je zaskočio, mnogi ga optužuju da besramno laže, no veza između Šešelja i Putina ipak postoji
Vidi originalni članak

Tijekom posjeta Vladimira Putina Hramu Sv. Save kao dijelu posjeta Srbiji, predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ustvrdio je da je uspio prevariti kompletno osiguranje i Republike Srbije i samog predsjednika Ruske Federacije. Ovako je Šešelj na Twitteru opisao da se to dogodilo:

"Izvan svakog protokola, u kripti Hrama Svetog Save, po prvi put sam uspio sresti se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Kad sam iznenada banuo pred iznenađenu predsjedničku svitu, Putin me je odmah prepoznao, srdačno se nasmijao i pružio mi ruku. Deset minuta smo stojeći razgovarali."

Jedan od prvih medija koji je to požurio objaviti bio je ultranacionalistički Informer, a Kurir je objavio i nešto širu Šešeljevu verziju.

"Odlučio sam pokušati upoznati Putina i uspio sam! Ušao sam u Hram Svetog Save pet sati ranije, sakrio sam se u neki dio gdje je skladište, to je kao neki magazin. Tu sam se ukočio. Za tih pet sati nisam išao niti do WC-a, nisam imao mobilni telefon, nisam imao ni vodu. Usta su mi se osušila, a kralježnica me boli jer sam sjedio na jednom drvenom stolcu. Ma, skroz sam se ukočio, ali je vrijedilo", pričao je.

"Srbija danas" objavila je još i više detalja. Napisala je da je Šešelj podsjetio Putina da je on neko vrijeme bio "haški robijaš", da je Putin navodno rekao da je to već znao, a da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "u tom trenutku našalio" i rekao:

"Pa, Vojo, tebe svi u Rusiji znaju!"

Šešelju, međutim, u Srbiji ne vjeruju baš svi. Od umjerenih, građanski orijentiranih medija, njegov "susret s Putinom" kao činjenicu popratio je malo tko. Telegraf.rs se čak prihvatio raskrinkavanja Šešeljeve priče kao potpune izmišljotine.

Spojili mu žice Šešelj prolupao: 'Ameri me prate preko pacemakera'

"U ove Šešeljeve riječi ne bismo imali razloga sumnjati da je lider radikala priložio i neku fotografiju ili snimku", objavio je Telegraf.

Portal je primijetio da Šešelj, inače, još od povratka iz haaškog zatvora za ratne zločince ili optužene za ratne zločine, ne žali truda objavljivati snimke i fotografije o svemu i svačemu, što ovaj put nije učinio.

"Ovako ipak imamo razloga ne vjerovati da je do susreta i došlo. U prilog ovoj tezi govori televizijski prijenos, kako na našem portalu, tako i u drugim medijima. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je pred Hram Svetog Save stigao u 19 sati. U obilasku Hrama i kratkom obraćanju okupljenim građanima se zadržao oko 30 minuta. Gotovo svaka minuta, osim silaska u kriptu (što nije trajalo više od nekoliko minuta), bila je pokrivena TV kamerama i uživo prenošena. Niti jednog trenutka Šešelja nismo vidjeli u prijenosu, a kamoli da Putina nije bilo 10 minuta jer je tobože razgovarao s predsjednikom SRS", naveo je srpski Telegraf, a potom još i prenio reakcije građana na Twitteru koji se Šešelju rugaju da laže.

Dvije stvari između Šešelja i Putina ipak su sigurne; prvo, prije ovog posjeta predsjednika Rusije Beogradu oni se nikada nisu sreli, a, drugo, između njih ipak postoji neizravna poveznica. Najkasnije od prosinca 2014. Šešelj je u najmanju ruku poznanik s izvjesnim ruskim filozofom Aleksandrom Geljevičem Duginom koji je tada osobno posjetio Srpski radikalnu stranku i njihovog stranačkog predsjednika u Beogradu.

Dugin je u Rusiji poznat kao radikalni nacionalist koji se često ističe iznošenjem svojih fašističkih stavova i kao osnivač Nacional-boljševičke stranke i Nacional-boljševičkog fronta, obiju organizacija, iako s elementima ekstremne ljevice, također s tako ekstremno desnim elementima da su simboli tih organizacija identični Hitlerovoj nacističkoj zastavi Trećeg Reicha.

Nastavak članka i galerija slika iz susreta Putin-Vučić na sljedećoj stranici...

Jedino je umjesto crne svastike u bijelom krugu posred crvene zastave, ucrtan crni srp i čekić. Obje organizacije su, usto, poznate po svom potpunom neprijateljstvu prema svemu liberalnom, lijevom i građanskom, tako da je politička suština tih organizacija posebna ruska varijanta neonacizma. Dugin je 2008., nakon rusko-gruzijskog kraćeg rata, javno kritizirao Putina zato što se "nije usudio" ići do kraja i "iznova uspostaviti Carstvo".

S izuzetkom te epizode, Dugin je Putina uvijek podržavao, dotle da je izjavljivao da "Putinovi oponenti mogu biti isključivo duševno bolesni". Zagovara okupljanje svih ruskih pravoslavaca oko Putina u smislu "posljednje bitke između dobra i zla", a vrhunac je njegova izjava iz 2012.:

"Ako se želimo osloboditi od Zapada, moramo se osloboditi udžbenika iz fizike i kemije."

Čak i ako je mislio isključivo na lingvističku dimenziju stručnih knjiga iz znanosti, Šešelj je u tom susretu s njim iz prosinca 2014. naišao na čovjeka s kojim se morao jako lijepo razumjeti. U drugoj polovici 90-ih Dugin je postao blizak premijeru Rusije iz 1998. i 1999. Jevgeniju Primakovu i to je navodno vrijeme kad je ušao u krug oko Vladimira Putina.

Duginova opsesija je uspostava "Euroazijskog carstva" po uzoru na carsko razdoblje Rusije, možda i šire nego onda, ima odlične veze u Kremlju, u Ruskoj vojsci, te je bio i savjetnik bivšem predsjedniku Dume, ruskog parlamenta, Genadiju Seleznjevu, potom i predsjedniku Dume Sergeju Nariškinu u mandatu od 2011. do 2016., a danas obavještajne ruske agencije SVR RF. Dugin je aktivan i u političkim krugovima po EU, ali isključivo krajnje desnim s kojima njeguje jako dobre odnose; Nacionalni front Marine Le Pen, Slobodarska stranka u Austriji, Ataka u Bugarskoj...

Jedna od stranaka izvan EU s kojima je u odličnim odnosima po svemu sudeći je i Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja, čovjeka s kojim mu je zajedničko to što su obojica ekstremni nacionalisti, te što su obojica krajnje antikomunističkih i protuzapadnih nazora.

Feljton (2) Jedan susret Orbana i Putina promijenio je EU zauvijek

Što se tiče Putinovog posjeta Beogradu, odnosno Vučiću, ruski predsjednik srbijanskog kolegu tom je prilikom odlikovao Ordenom Aleksandra Nevskog zbog velikih osobnih doprinosa razvoja odnosa s Ruskom Federacijom. Iako to daleko od najvišeg odlikovanja u Rusiji, Milana Bandića moglo bi malo ubosti to što je njegov Red prijateljstva čak 10 stupnjeva ispod ordena što ga je dobio Vučić.

A Bandić je, samo kako bi ga što prije dobio, u Moskvu krajem prošle godine išao s teško polomljenom nogom, da bi kao posljedicu nemirovanja zbog loma noge, i to bez gipsa, a vjerojatno su mu liječnici objasnili rizike takve avanture, na kraju dobio plućnu emboliju, pa su ga morali čupati iz "kritične zdravstvene situacije". Po Hrvatsku je jako bio zanimljiv i izbor riječi Vladimira Putina Vučića povodom odlikovanja, kako ih je prenio B92:

"Tijekom skoro 300-godišnje povijesti nagrade, upisana su slavna imena predstavnika Srbije, među kojima je knez Miloš Obrenović i Nikola Pašić. Sada je u spisak dobitnika upisano i vaše ime."

Vučić je tako prva osoba iz Srbije koja je dobila ovo visoko odlikovanje Rusije još od Pašića prije stotinjak godina. To što je Putin izrijekom naveo Pašića u kontekstu visokog odlikovanja sile kojom predsjedava, po Hrvatsku je zanimljivo zato što je Pašića, predsjednika Vlade Kraljevine SHS od 1921. do 1926., povijest upamtila i po tome što je još od 1916. s Italijom pregovarao s pozicija da im se prepusti veliki dio Jadrana koji je u sastavu Hrvatske od 1945. do danas.

Zbog njega i upravo zbog toga Frano Supilo je napustio Jugoslavenski odbor. Uvijek na strani kralja, oštro je suzbijao "pretjerane" demokratske tendencije čak i u Srbiji, posebno drugdje po kraljevini, a prije smrti je stigao pristati i na pripajanje Rijeke Italiji. Teško da Kremlj uoči puta u Beograd nije bio svjestan ovakvog povijesnog konteksta oko Pašića.

Putin je, inače, uoči puta u Beograd dao izjavu koju je VOA smatrao jako bitnom popratiti:

"Politika SAD-a i određenih Zapadnih zemalja, posvećena tome da se uspostavi dominacija u regiji (na prostoru bivše Jugoslavije), predstavlja veliki destabizirajući faktor."

Posjeti Express