Stigle prve tužbe zbog krađe osobnih podataka

Pixabay
Cambridge Analytica i dalje ponavlja kako nisu ništa krivi unatoč brojnim dokazima koji se otkrivaju
Vidi originalni članak

U gotovo tjedan dana od izbijanja afere oko krađe podataka milijuna korisnika Facebooka, u javnost su izašli podaci koji su bacili veliku sumnju na konzultantsku tvrtku Cambridge Analytica, na način na koji provode svoja istraživanja, gdje i za što ih koriste. Mark Zuckerberg se ispričao korisnicima Facebooka i najavio istrage drugih aplikacija, a Cambridge Analytica pokrenula je svoju i suspendirala direktora Alexandera Nixa.

Povezana istraga novinara Channela 4 otkrila je kako se Nix, šef Cambridge Analytica, ponosno hvalio različitim metodama koje je on a i sama kompanija koristila kako bi manipulirala glasačima i svojim klijentima osigurala pobjedu na izborima diljem svijeta. Novinaru koji se predstavio kao političar koji usluge ove kompanije želi koristiti za svoje političko djelovanje na izborima u Šri Lanki, govorio je kako se u svom radu koriste lažnim vijestima i ucjenjivanjem sa seks skandalima, piše Guardian.

Otkrića su stigla nakon onih koja su pokazala kakva je uloga ove kompanije bila u američkim izborima, posebno nakon tvrdnji člana kompanije kako je upravo ova tvrtka bila iza kampanje koja je trebala "diskreditirati Hillary Clinton", a također preko svojih podružnica i tvrtki s kojima surađuje sudjelovala je i u političkim kampanjama u Nigeriji.

SVEMOĆNI? Afera Facebook: 'Koristili smo iste metode kao i Hitler'

Oglasio se i bivši zaposlenik Facebooka. Sandy Parakilas, jedan od bivših menadžera Facebooka, je u razgovoru za Guardian rekao je kako Cambridge Analytica nije jedina kompanija koja je na ovaj način iskoristila podatke s Facebooka te naglasio kako takvih kompanija ima mnogo diljem svijeta. Kaže kako je upozorio šefove Facebooka da bi zbog propusta u zaštiti podataka mogao nastati veliki problem.

Niz novih otkrića o Cambridge Analytica

Pod svjetla pozornice došlo je njezino vlasništvo. U SAD-u ih podržava obitelj Mercer koji su podmetnuli leđa Donaldu Trumpu za vrijeme njegove predsjedničke kampanje. U Velikoj Britaniji povezani su sa tvrtkom SCL, suradnja koja je funkcionirala u prošlosti dok su na vlasti bili laburisti i konzervativci. Otkriveno je kako su dobili pristup povjerljivim dokumentima dok su radili i za Ministarstvo obrane. Za njihov rad na dva odvojena projekta plaćeno im je 200.000 dolara.

SCL grupacija među svojim donatorima i dioničarima ima i veliki broj konzervativaca, a jedan od njih Guardianu je rekao kako je odbio zahtjev tvrtke da ih upozna sa strankom.

Najvažnije Ovih pet stvari morate znati o Facebookovoj aferi

Političari i regulatorne agencije prate što se događa 

Političari diljem svijeta izrazili su zabrinutost nakon ovih otkrića i najavili detaljno proučavanje kompanije koja je uključena u dosada najveću krađu osobnih podataka. U Velikoj Britaniji članovi britanskog parlamenta, odbora za digitalne medije, pozvali su Marka Zuckerberga i Alexandra Nixa da im ponude objašnjenje i odgovore na niz pitanja. Zatražen je i nalog kako bi mogli pristupiti podacima Cambridge Analytica.

U SAD-u je federalna komisija za trgovinu pokrenula istragu kako bi otkrili je li Facebook prekršio sporazum o privatnosti. Istrage su najavili i državni odvjetnici New Yorka i Massachusettsa. Zabrinutost je prisutna i u drugim zemljama. Australija je zatražila od Facebooka informacije jo tome jesu li neki njihovi građani oštećeni ovim ne autoriziranim korištenjem osobnih podataka.

Cambridge Analytica "Ukrali smo podatke svima koji su igrali Candy Crush"

Izrael je obavijestio Facebook da njihova agencija pokreće istragu kako bi se utvrdilo jesu li povrijeđena osobna prava njihovih građana. Po njihovom zakonu osobni podaci mogu se koristiti sam uz odobrenje i isključivu za svrhu onoga za što je odobrenje dano.

Korisnici su počeli sumnjati u Facebook

Jedan korisnik Facebooka u SAD-u podnio je legalni prigovor zbog upotrebe njegovih osobnih podataka i Facebook tuži za nadoknadu štete. Odvjetnici očekuju kako će njegov primjer slijediti i mnogi drugi.

Raste i pokret #DeleteFacebook kojem se priključio i osnivač WhatsAppa Brian Acton koji je prije četiri godine ovu popularnu aplikaciju prodao Facebooku za 19 milijardi dolara. Početkom tjedna zabilježen je i veliki pad dionica Facebooka na burzi a taj se trend nastavio cijelog tjedna.

Pogriješili smo "Žao nam je i ovako nešto se neće više ponoviti"

Obraćanje Facebooka i njegovog osnivača

Pokušali su spriječiti objavu vijesti i izjava Wyliea, čiji su račun na Facebooku suspendirali, kao i račune SCL-a, Cambridge Analytice i znanstvenika Kogana. Najavili su kako tvrtka Stroz Friedberg provodi detaljnu analizu Cambridge Analytice no Zuckerberg nije u svojoj izjavi CNN-u ništa detaljno govorio o analizi. Uz ispriku svim korisnicima Facebooka, te najavu istrage svih aplikacija koje su povezane s ovom društvenom mrežom, Zuckerberg je najavio da će i promijeniti način na koji dijele podatke s drugima.

Cambridge Analytica niječe sve optužbe

Oni oštro odbacuju sve navode Wyliea, svog bivšeg zaposlenika koji je došao na ideju pokretanja ovakve aplikacije. Naglašavaju da su obrisali sve podatke koje su prikupili u trenutku kada su postali svjesni što imaju. Također otklonili su bilo kakvu mogućnost da su bilo koji od tih podataka korišteni u predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa.

Optužili su Channel 4 da su ih "uhvatili u klopku i pogrešno interpretirali" te naglasili kako su prilikom "editiranja materijala namjerno ono što je bilo izrečeno o načinu na koji tvrtka provodi svoje poslovanje izvukli iz konteksta i pogrešno interpretirali". Unatoč navodima o "pogrešnoj interpretaciji" Nixa su suspendirali i pokrenuli neovisnu istragu. Zasada nije poznato hoće li zadržati svoje uloge u SCL grupaciji i ostalim kompanijama s kojima je povezan.

Posjeti Express