Tehno
963 prikaza

Ovih pet stvari morate znati o Facebookovoj aferi

Facebook
REUTERS
Pravi špijunski triler odvija se s obje strane Atlantskog ocean

Senzacionalne i šokantne vijesti ovih dana potresaju Facebook i Cambridge Analyticu zbog prikupljanja i neovlaštenog korištenja informacija o milijunima korisnika. Obje kompanije tvrde da nisu ništa krivo uradili, ali prava istraga još nije ni počela.

Kakve su optužbe protiv Cambridge Analytice?

Channel 4 poslao je novinare na tajni zadatak snimanja šefa Analytice Alexandera Nixa i on je otvoreno govorio o prljavim taktikama u političkom ratu. Govorio je o korištenju prostitutki, snimanju podmićivanja i ostale podvale. Analytica je, nakon objave materijala, žestoko negirala sve optužbe, piše BBC.

Kakva je uloga Facebooka?

Alexander Kogan objavio je aplikaciju na Facebooku preko koje je prikupio podatke o pedesetak milijuna korisnika i to bez njihovog izričitog odobrenja. Kasnije su ti podaci prodani Analytici i korišteni u promotivne svrhe. 

Facebook je otada promijenio količinu podataka dostupnu aplikacijama.

Je li to protivno Facebookovim uvjetima korištenja?

Podaci su prikupljani korištenjem Facebookove infrastrukture, ali način njihovog kasnijeg korištenja je, u najmanju ruku teško objašnjiv. Nitko nije znao da će njihovi podaci završiti u rukama kampanje Donalda Trumpa i zbog toga se javljaju sumnje u neovlaštenu trgovinu. Facebook je pitao Analyticu jesu li uništili podatke, a oni su rekli da jesu, da bi se na kraju ispostavilo da baš i nisu.

Kakav je odgovor vlasti?

Američki senatori traže od Marka Zuckerberga da se pojavi pred Kongresom i ispriča kako će njegova kompanija zaštititi korisnike. S ove strane bare Britanci traže da objasni katastrofalne propuste. U međuvremenu je Cambridge Analytica suspendirala svog šefa Alexandera Nixa.

Kako se možete zaštititi?

Morate biti jako oprezni i paziti na sve aplikacije koje traže vaše podatke s Facebooka. Provjeravajte postavke svoga Facebook računa i pazite na njih.

Najjednostavniji, ali i najteži odgovor je, možete odustati od Facebooka i obrisati svoj račun.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.