Stručnjaci: ISIL sprema nuklearni napad u srcu Europe

Screenshot Youtube
Upozorenje dolazi usred straha da će džihadisti pokušati izvršiti napade tijekom Eura u Francuskoj
Vidi originalni članak

Prijetnja da bi teroristi mogli upotrijebiti nuklearno oružje nikada nije bila jača od vremena Hladnog rata s obzirom na to da ISIL aktivno nabavlja oružje za masivno uništenje, smatraju stručnjaci. 

"ISIL je izveo brojne napade kemijskim oružjem u Siriji, a znamo da žele izvesti nuklearni napad u srcu Europe. Ovo u kombinaciji s niskom razinom sigurnosti i velikim brojem nuklearnih istraživačkih centara u zemljama bivšeg SSSR-a, znači da je opasnost od napada 'prljavom bombom' na Zapadu vrlo velika", rekao je Moshe Kantor, predsjednik međunarodnog foruma u Luksemburgu, piše Independent.

Upozorenje iz ove organizacije, čiji su članovi bivši ministri i visoki dužnosnici iz Rusije i sa Zapada, dolazi usred straha da će džihadisti pokušati izvršiti napade tijekom Eura u Francuskoj. Ipak, stručnjaci ne navode da bi teroristi u napadu mogli koristiti nuklearno oružje, ali upozoravaju da su napadači iz Bruxellesa pratili radnike i čuvare u belgijskoj nuklearki. 

"Njihovi prethodni pokušaji ukazuju na to da su željeli pristupiti nuklearnoj elektrani u Belgiji što dokazuje njihove namjere", rekao je Kantor na međunarodnoj konferenciji u Amsterdamu. 

"Teroristi ne moraju koristiti 'prljave bombe'. Ne govorimo samo o ukradenom materijalu. Čak i korištenje konvencionalnog eksploziva iz nuklearnih elektrana imalo bi katastrofalne posljedice", kaže Kantor. 

Des Browne, bivši tajnik britanske obrane, rekao je da je opasnost od terorizma veoma značajno i složeno pitanje koje traži jedinstven međunarodni odgovor.

"Ne bi trebalo biti iznenađenje ako bi teroristi pokušali iskoristiti nuklearni materijal, a znamo da su u potrazi za istim. Prema nekim izvještajima, ISIL je u svojim rukama imao uranij kada je osvojio Mosul. Nije tako teško napraviti 'prljavu bombu'. Njome se ne može ubiti mnogo ljudi, ali bi utjecaj na životnu sredinu, infrastrukturu i psihu ljudi bio veoma poražavajuć. Pored toga, mogli bi ući u cyber rat gdje bi im mete bili nuklearni objekti - rekao je Des Browne. 

Posjeti Express