Svi su čudu gledali i pitali se što ona radi tu

KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
Nije to prvi put da je njezino pojavljivanje na mjestima gdje se predsjednikovu kći ne očekuje izazvalo niz kritika
Vidi originalni članak

Još jedna zanimljiv trenutak u životu obitelji Donalda Trumpa dogodio se prilikom posjeta Južnoj Koreji. Tijekom priprema za tradicionalno fotografiranje jedne i druge delegacije, Trump i predsjednik Moon Jae-in zauzeli su pozicije u centru, zatim je pored bila Moonova supruga, no pored predsjednika Trumpa nije bio član kabineta ili sigurnosnog tima, već njegova kći, i savjetnica Ivanka Trump.  Kao i taj put, bila je pored njega i na slikanju na summitu G-20. 

Melania koja je pratila Trumpa prilikom njegovih posjeta Europi, i Tokiju, preskočila je summit u Osaki i putovanje u Seul. I tako je Ivanka odlučila, na pomalo neobičan i jedinstven način, predstavljati se na sastancima i kao njegova kći ali i kao član delegacije. To je i prvi put da je dijete predsjednika ima takvu moć, koju iskorištava da gradi odnose sa svjetskim vođama. 

U Južnoj Koreji bio je to pomalo neugodan trenutak u kojem je državni tajnik Mike Pompeo pokušao neprimjetno 'uklizati' u fotografiju, u jednom je trenutku (konačno) i Ivanka shvatila što radi, pa mu je prepustila mjesto između sebe i prve dame Južne Koreje. 

TATINA DJEVOJČICA Ivanka stalno sanjari o jednoj poziciji u Bijeloj kući

Možda je ta fotografija bila i naboji primjer kako je prva kći iskoristila ovo putovanje u Aziju i pokazala se kao diplomatkinja. 

Tijekom četverodnevnog putovanja sudjelovala je na niz sastanaka G-20 u Osaki, i niz je snimaka koji pokazuju kako se druži sa raznim predsjednicima i premijerima, između ostalih i kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, piše CNN

Sudjelovala je na svečanoj večeri u Plavoj kući, vladinom uredu u Južnoj Koreji, razgovarala o ulozi žena u svjetskoj ekonomiji i prisustvovala trenutku kada se njezin otac rukovao sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong Unom. Njegovog savjetnika nije bilo na sastanku, a Pompeo se držao po strani. Dok je njezin otac razgovarao sa Kimom oko 50 minuta, ušla je u dio Sjeverne Koreje daleko od kamera. Kad su ju pitali kakva je to zemlja rekla je "nestvarna".

Nije to prvi put da je njezino pojavljivanje na mjestima gdje se predsjednikovu kći ne očekuje izazvalo niz kritika. Bilo je tako i na G20 summitu u Hamburgu na kojem je prisustvovala na sastanku oca sa svjetskim vođama. Svog oca savjetuje o nizu pitanja, a posebno se bavi pitanjima žena u ekonomiji, i razvoja radne snage. Ona je i njegova najbolja suradnica, s najdužim statusom i ona kojoj najviše vjeruje. 

"Podiže to niz političkih pitanja da li ona zapravo ima pravo govoriti u ime SAD-a", rekao je bivši glasnogovornik Baracka Obame, John Kirby.

On to smatra problemom za administraciju. 

"Jako me čudi činjenica da je bila na toliko sastanaka i uključena u niz bilateralnih razgovora. To ne ide u prilog američkom položaju na svjetskoj pozornici kao demokratski izabranog sustava jer nju nije izabrao nitko, i taj joj pozicija nije službeno dodijeljena", naglašava Kirby. 

Ivanka i njezin suprug Jared Kushner imaju velik pristup od kada je Mick Mulvaney postao 'chief of staff', smatraju mnogi da i on tu pokušava pronaći korist za sebe. I jedni i drugi surađuju, bez obzira što je Mulvaneyjev utjecaj n predsjednika limitiran. Za razliku od drugih na njegovu mjestu, predsjednik i on se najmanje druže. 

Sam će Trump imati i niz zanimljivih ideja o njezinoj političkoj budućnosti. 

"Ako bi se htjela kandidirati za predsjednicu mislim da bi opasan protivnik", rekao je početkom ove godine. 

TATA I KĆER Najbolesnije Trumpove izjave o kćeri Ivanki

No kako je rekao njegova kći nije pokazala interes da se kandidira protiv njega. Stalno ju spominje i gura u centar pozornosti. U američkoj zračnoj bazi pozvao je nju i Pompea na pozornicu. 

"Je li netko čuo za Ivanku? Dođi Ivanka, ona će zasjeniti cijeli show", rekao je i duo Pompeo Ivanka nazvao "Ljepoticom i zvijeri". 

Posjeti Express