Top News
5233 prikaza

Ivanka stalno sanjari o jednoj poziciji u Bijeloj kući

Ivanka Trump
1/4
REUTERS
Trumpova kći i savjetnica od prvog dana otkako se obitelj uselila u Bijelu kuću ima plan

Dva su predsjednička mandata između Georgea Busha i njegovog sina. Dva su mandata između Billa Clintona i presjedničke kandidature njegove supruge Hillary Clinton. Dva će mandata biti, kažu upoznati, i između odlaska Donalda Trumpa i trenutka kada Ivanka Trump, njegova kći i "savjetnica" postane prva predsjednica SADa-a. Ili je to barem pakleni plan kojeg kuju Ivanka i njezin suprug Jared Kushner.

O tome je u svojoj knjizi "Fire and Fury" pisao i novinar Michael Wolff koji tvrdi kako Ivanka dane provodi sanjareći o toj poziciji. Mudro se postavlja kao liberalna antiteža očevim političkim odlukama iako bi zasigurno u kampanju ušla kao Republikanka naglo zaoštrenih konzervativnih nazora.

Ivanka je, piše Wolff, uvjerena kako će upravo ona biti prva, a to govori i njezina majka, Trumpova bivša supruga, Ivana Trump. "Majka, supruga, kći i sestra", kako se Trumpova kći voli nazivati, tako je ozbiljna oko svojih predsjedničkih aspiracija da ima smrtno ozbiljan dogovor sa suprugom, da ako se pruži prilika "on se nipošto neće kandidirati prije nje" već će supruzi dati primat. Ivanku, tvrdi Wolff, uzbuđuje ideja da bude "Hillary Clinton prije Hillary Clinton".

Donald i Ivanka Trump | Author: Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL
Ivanka, kaže Wolff, se ne libi niti rugati se ocu kako bi ostala u dobrim odnosima sa svojom liberalnom "klikom" u New Yorku. U detalje opisuje i šali se na račun očeve očajne frizure kojom pokušava prekriti ćelavost. Osramoćeni Steve Bannon Ivanku je, baš kao i Jareda, prezirao te ju zvao "kraljicom curenja informacija". Ivanka bi, naime, svaki puta kada bi njezin otac zaplovio bespućima radikalnog desničarenja plasirala informaciju kako upravo ona i suprug predvode struju koja ga pokušava vratiti na pravi put.

Nedavno je neoprezno objavila fotografiju sebe i sina i to nakon što je Trump najavio kako će se imigranti na meksičkoj granici odvajati od maloljetne djece koja će se slati u SAD jer ih "roditelji pokušavaju prokrijumčariti".

Ona kao da nije u dodiru s očevom politikom, ili ništa ne razumije, piše Guardian. Nema puno smisla ponašati se kao zaštitnik obitelji ako administracija u kojoj djeluje kao očeva desna ruka nasilno razdvaja obitelji kako bi demotivirala imigrante. Ne samo da većina njezinih ideja nije zaživjela, nego i aktivno radi protiv svega što zagovara.

Donaldova kćer Ivanka Trump | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell
"Prva dama, ne bih rekla, ne zanima me to, ali prva majka, to mi je već privlačno", kaže Donaldova bivša supruga Ivana Trump o kćeri u svojim memoarima "Raising Trump". Njezina majka čak sa sigurnošću piše kako će Ivana biti ne samo "prva žena predsjednica, nego i prva Židovka na toj poziciji". 

Tome se pak neizmjerno rugaju liberalni Židovi koji Ivankinu novopronađenu vjeru nakon udaje za Jareda vide kao lažnu pripadnost i proračunatost.

"Od goleme je važnosti osjećaj ponosi kojeg će Židovi diljem svijeta osjetiti kada odabir Ivanke kao prve predsjednice ozbiljno razljuti sve ksenofobe i anti-semite na svijetu. No najnevjerojatnije je kako je Ivankina predanost judaizmu tako jaka da uspije biti prava, gotovo ortodoksna, vjernica bez da joj moralna nauka vjere ikada zasmeta u njezinom poslu i svakodnevnom radu u Bijeloj kući. To da ona može biblijske zakone o poštenoj plaći, primanju stranaca, i neka druga pravila potpuno ukloniti iz svog života i posla kao poduzetnice i političke savjetnice je nešto nevjerojatno. To je jedna žena koja cijeli svijet može naučiti kako izgleda odvajanje vjere i države", zafrkavala se na Ivankin račun novinarka Jenny Singer.

Ivanka Trump i obitelj | Author: Reuters Reuters

Ivanka je pokeraški odradila i seljenje ambasade iz Tel Aviva u Jeruzalem dok su na granici umirali prosvjednici, a cijeli se svijet zgražao nad nepromišljenošću Trumpovih postupaka. Bannon, Trumpov alt-desni strateg, Ivanku i Jareda je svojedobno opisao kao "ljude koji su gluplji od hrpe cigala". No, oni mogu biti politički glupi i neuki, a u isto vrijeme i lukavi.

Javnost i dalje relativno voli i odobrava Ivanku. Mnogi kažu kako su upravo radi nje i odabrali Trumpa za predsjednika, a ne smeta im niti blago incestuozni način na koji predsjednik govori kako bi "hodao s Ivankom da mu nije kći jer je komad".

"Njezin osmijeh ne može sakriti da je riječ o ženi koja je spremna zataškavati očeve nevjere, praviti se da nije optužen za seksualno napastovanje od strane 14 žena, i sve druge nemoralne i politički loše stvari koje radi. Kao niti da je za savjetnicu primljena sa najmanje referenci i kvalifikacija ikada, Trump i utjelovljenje nepotizma koje na kraju nama svima škodi", pisao je CNN u jednom od komentara.

Ivanka Trump | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
"Ivanka je u posjedu Donalda, i on se njome beskrajno ponosi. Ono što ne razumije jest da drugi nisu impresionirani time kada svoju "prekrasnu curicu Ivanku", kako joj se ponekad obraća, vuče za sobom. Ona razumije da to ljudima nije simpatično ali to "odrađuje" jer ima drugu agendu", rekao je Anderson Cooper sa CNN-a, dok se njegov kolega složio i rekao da će "Ivanka prije volvom posjećivati Jareda u zatvoru nego se helikopterom voziti u Bijelu kuću", insinuirajući na Muellerovu istragu i Jaredove sastanke s Rusima.

"Potpuno je suludo da naša vlada gura Ivanku Trump kao simbol ženske snage i emancipacije kada je dobila sve na tanjuru od oca. Nije pametno praviti se da je Hillary Clinton, i da je neka internacionalna ikona za žene", rekla je Amanda Carpenter koja se također osvrnula na Ivankine sada već polu-javne apetite za politikom.

"Ne čudimo se više ničemu, otkada je Bijela kuća zvijezda reality showa polupropalog milijardera i njegove obitelji, ne vidim kako ona ne bi mislila da ima i više nego goleme šanse. Samo je pitanje što će reći Amerikanci", kaže Cooper.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.