Tajni video pokazuje život u srcu Islamske države

REUTERS
Neslužbeni glavni grad Islamske države postao je poprište novih sukoba, ali snimke pokazuju kako izgleda život iza crte bojišta
Vidi originalni članak

Ispočetka video pokazuje normalan gradski život. Muškarci i žene kupuju po ulicama, a promet se normalno odvija pokraj njih. Kad se malo bolje pogleda, vidimo da je to grad prepun opasnosti.

Cerade iznad ulica skrivaju kretanje boraca od očiju iz zraka, a vreće s pijeskom mogu ponuditi barem neku zaštitu od napada s neba. Ovo nije neki obični grad. Ovo je Raqqa, sjedište Islamske države i jedno od posljednjih uporišta kalifata na rubu sloma.

CNN piše da je čak i činjenica da su im aktivisti uspjeli dostaviti snimke tek jedan od dokaza da Islamska država gubi kontrolu. U jednoj snimci vide se dvojica ISIL-ovaca, vjerojatno negdje iz Rusije, kako raspravljaju o nekim izgubljenim radio stanicama i zračnim napadima. Abu Huriri kaže svoj prijatelju:

"Imamo problem. Čak sam i radije zaboravio. Pitao sam Halida imamo li ih. Mislio sam da ih je vratio u bazu. Ali čini se da su ih već napali i da se borbe vode već čitav jedan dan". Drugi muškarac mu odgovara da zrakoplovi stalno napadaju čitav dan. 

Druga snimka pokazuje belgijskog militanta Abu Aišu, kako bira između dvoje hlače s uzorkom, dok treća snimka pokazuje Egipćanina Abu Lukmana i kolege iz vojne policije dok uzalud traže Tunižanina Abu Mariam. Snimke su potpuno obične i fascinantne. Navikli smo gledati ISIL-ovce kroz prizmu njihovih snimki smaknuća. Gledamo ih kao čudovišta, a ne kao dosadne i obične ljude.

Neke snimke pokazuju i tržnice krcate ljudima i robom. Žarke boje voća i povrća upadaju u oči na snimkama loše kvalitete i čini se da su brojne obitelji, barem zasad, pošteđene žestokih uličnih borbi kakve su zadesile Mosul u susjednom Iraku. Međutim, vreće s pijeskom služe kao jasni podsjetnik da smrt prijeti svakog časa. Betonski stupovi ispunjeni su gorivom i onda zapaljeni da stvore dim kojim skrivaju mete na tlu.

Snimke sada već pokazuju i da su brojni ljudi spremni za promjenu. Riječ sloboda sve češće se pokazuje na zidovima Raqqe, a neka djeca već je škrabaju i na školskim pločama.

Aktivisti s terena kažu da je vodstvo ISIL-a već pobjeglo te da je iza njih ostala samo tanka zapovjedna struktura. Naoružani ostaci ISIL-a vide se posvuda. Posvuda su militanti s oružjem, a priča se i o automobilima krcatih eksplozivom spremnih za detonaciju bude li za to potrebe.

Snimku, ekskluzivno dostavljenu CNN-u, pogledajte na OVOM linku.

Posjeti Express