Top News
11513 prikaza

Tajni video pokazuje život u srcu Islamske države

Zatvorenici u Islamskoj državi
1/2
REUTERS
Neslužbeni glavni grad Islamske države postao je poprište novih sukoba, ali snimke pokazuju kako izgleda život iza crte bojišta

Ispočetka video pokazuje normalan gradski život. Muškarci i žene kupuju po ulicama, a promet se normalno odvija pokraj njih. Kad se malo bolje pogleda, vidimo da je to grad prepun opasnosti.

Cerade iznad ulica skrivaju kretanje boraca od očiju iz zraka, a vreće s pijeskom mogu ponuditi barem neku zaštitu od napada s neba. Ovo nije neki obični grad. Ovo je Raqqa, sjedište Islamske države i jedno od posljednjih uporišta kalifata na rubu sloma.

CNN piše da je čak i činjenica da su im aktivisti uspjeli dostaviti snimke tek jedan od dokaza da Islamska država gubi kontrolu. U jednoj snimci vide se dvojica ISIL-ovaca, vjerojatno negdje iz Rusije, kako raspravljaju o nekim izgubljenim radio stanicama i zračnim napadima. Abu Huriri kaže svoj prijatelju:

"Imamo problem. Čak sam i radije zaboravio. Pitao sam Halida imamo li ih. Mislio sam da ih je vratio u bazu. Ali čini se da su ih već napali i da se borbe vode već čitav jedan dan". Drugi muškarac mu odgovara da zrakoplovi stalno napadaju čitav dan. 

Druga snimka pokazuje belgijskog militanta Abu Aišu, kako bira između dvoje hlače s uzorkom, dok treća snimka pokazuje Egipćanina Abu Lukmana i kolege iz vojne policije dok uzalud traže Tunižanina Abu Mariam. Snimke su potpuno obične i fascinantne. Navikli smo gledati ISIL-ovce kroz prizmu njihovih snimki smaknuća. Gledamo ih kao čudovišta, a ne kao dosadne i obične ljude.

Neke snimke pokazuju i tržnice krcate ljudima i robom. Žarke boje voća i povrća upadaju u oči na snimkama loše kvalitete i čini se da su brojne obitelji, barem zasad, pošteđene žestokih uličnih borbi kakve su zadesile Mosul u susjednom Iraku. Međutim, vreće s pijeskom služe kao jasni podsjetnik da smrt prijeti svakog časa. Betonski stupovi ispunjeni su gorivom i onda zapaljeni da stvore dim kojim skrivaju mete na tlu.

Pripadnici ISIL-a zauzimaju mosulsku gradsku vijećnicu | Author: STRINGER/REUTERS/PIXSELL STRINGER/REUTERS/PIXSELL

Snimke sada već pokazuju i da su brojni ljudi spremni za promjenu. Riječ sloboda sve češće se pokazuje na zidovima Raqqe, a neka djeca već je škrabaju i na školskim pločama.

Aktivisti s terena kažu da je vodstvo ISIL-a već pobjeglo te da je iza njih ostala samo tanka zapovjedna struktura. Naoružani ostaci ISIL-a vide se posvuda. Posvuda su militanti s oružjem, a priča se i o automobilima krcatih eksplozivom spremnih za detonaciju bude li za to potrebe.

Snimku, ekskluzivno dostavljenu CNN-u, pogledajte na OVOM linku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.